Polonezii îi ironizează pe francezii care le umplu buzunarele: „Melcii se mănâncă?”
agrointeligenta.ro -Melcii au fost vedetele evenimentului de prezentare al ofertei special pregătite în acest an de producătorii polonezi pentru piaţa de gros a Parisului.
Delicatesele „canonizate” de marile tradiţii şi şcoli de artă culinară – cea franceză şi cea italiană – aduc profituri exclusiv din export pentru producătorii din alte ţări, în care acestea pot fi considerate chiar necomestibile.
În prima săptămână a lunii în curs, în zilele de 2 şi 3 octombrie 38 de companii poloneze din domeniul producţiei agro-alimentare şi-au prezentat oferta agenţilor şi clienţilor obişnuiţi ai pieţei de gros a oraşului Paris de la Rungis.
Prezentarea, cu caracter extraordinar, a fost organizată şi coordonată sub paronajul ministerului polonez al Agriculturii, reprezentat la eveniment de adjunctul deţinătorului de portofoliu.
Locul ales de polonezi penru acest adevărat desant a fost cum nu se poate mai bine ales – Rungis Internaional Market, piaţa de gros a capitalei este nu doar cea mai mare de acest gen din Franţa şi chiar din lume dar şi „depozitul” de unde se aprovizionează cele mai faimoase bucătării din Paris.
Practic la Rungis este locul unde un produs agro-alimentar este canonizat ca ingredient de calitate pentru complicatele preparate ale „chef”-ilor ceimai celebrii din lume. O etichetă care dechide apoi orice piaţă.
Potrivit Polskie Radio, melcii polonezi s-au făcut cunoscuţi pe piaţa franceză în 2005, beneficiind de recomandarea şi de girul acordat de una dintre cele mai importante autorităţi franceze în materie, Jaques Pommier, organizatorul celui mai mare festival de mâncat melci din Hexagon.
„Aproape toţi melcii din farfuriile noastre au fost polonezi. Nu avem nimic împotriva lor. Le urăm bun venit” a spus acesta în cadrul festivalului de acum şapte ani, cuvintele sale fiind preluate imediat de promotorii vânzărilor de melci polonezi pe piaţa franceză.
RKS Lubnica (cooperativa agricolă combinată din Lubnica, localitate din Polonia centrală) cel mai important crescător polonez de melci are o experienţă de 20 de ani în producţia-exclusiv dedicată exportului a acestei delicatese. Compania exportă în Franţa (90%) şi Italia,Germania, Grecia (agregat 10%).
Alte produse prezentate retailerilor, marilor „bucătării” şi numeroşilor gourmet care vin să se aprovizioneze de la Rungis au fost somonul afumat, carnea de vită şi diferite sortimente de sucuri de fructe proaspete.