• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului a crescut brusc. Scenariul din spatele saltului de 10 euro/tonă

    Violina Gorcinschi -

    Prețul grâului a crescut cu 10 euro în doar câteva zile și nu mai sunt departe de pragul de 300 de euro. În această seară (miercuri), un nou raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) va aduce mai multă claritate asupra consecințelor secetei din Argentina. Rusia exportă mai mult grâu decât oricând. De asemenea, europenii exportă și ei mult grâu – dar importă cantități mari din Ucraina.

    Prețurile cerealelor au crescut din nou la Euronext ieri, marți – 7 ianuarie. Unul dintre motive este că euro a scăzut semnificativ față de dolar, ceea ce produce condiții optime pentru competitivitatea exporturilor. Pe de altă parte, în ciuda intensificării tensiunilor geopolitice, exporturile din Marea Neagră sunt foarte competitive, spun analiștii Agritel, citați de Agrarheute.com.

    Algeria a cumpărat la licitație o cantitate mare de grâu pentru o medie de 329 dolari/t (inclusiv transportul de marfă) cu origine opțională, potrivit rapoartelor analiștilor.

    Țările UE au exportat aproximativ 19,05 milioane de tone de grâu comun la 5 februarie, comparativ cu 17,85 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari țări exportatoare sunt Franța, cu 7,8 milioane de tone, România, cu 2,3 ​​milioane de tone și Germania, cu 2,2 milioane de tone. Principalele destinații de export pentru europeni au fost Maroc și Algeria, care, împreună, reprezintă mai mult de 28% din exporturi. Piețele de vânzare importante au fost și Egiptul, Nigeria și Arabia Saudită.

    În același timp, însă, au fost importate 5,9 milioane de tone de grâu, față de 2,9 milioane de tone anul trecut. Comparativ cu anul trecut, importurile s-au dublat – în principal din Ucraina (63%), dar și din Marea Britanie (16%), Canada (5%) și Rusia (5%). Exporturile de orz în anul de comercializare curent, pe de altă parte, au scăzut semnificativ, cu 40%, fiind de 3,16 milioane de tone, comparativ cu 5,28 milioane anul trecut. Cei mai mari exportatori au fost Franța cu 1,3 milioane de tone, România, cu 932.000 de tone și Germania, cu 783.000 de tone.

    Importurile de porumb în Europa au crescut în mod deosebit la 16,69 milioane de tone de la 9,87 milioane de tone în anul precedent. 6 milioane de tone au mers doar în Spania, 1,3 milioane de tone în Portugalia și 1,2 milioane de tone în Polonia. Aproape jumătate din livrări (7,9 milioane de tone) au venit din Ucraina și 7,4 milioane de tone din Brazilia.

    boabe de grau si un calculator
    Prețul grâului se apropie de 300 euro/tonă

    Rusia, cu exporturi record

    Comercianții și analiștii se concentrează, în prezent, asupra dimensiunii culturilor de porumb și soia din Argentina, unde o secetă severă a afectat culturile acestui furnizor global important pe parcursul perioadelor de plantare și de dezvoltare timpurie. Departamentul Agriculturii din SUA va furniza o nouă actualizare cu privire la evaluarea posibilei recolte din America de Sud în raportul său privind estimările cererii și ofertei agricole globale astăzi – 8 februarie .

    „De obicei, raportul din februarie este un raport inofensiv, dar Argentina va fi un fel de wildcard”, a declarat Terry Reilly, analist senior la Futures International, pentru serviciul online de agricultura de succes.

    În SUA, prețurile grâului au crescut, de asemenea, pe baza noilor prognoze de vreme secetoasă în zonele producătoare cheie. Potențialul de randament ar putea fi revizuit în mod semnificativ în scădere dacă nivelul de umiditate nu se îmbunătățește în martie.

    Pe de altă parte, prețurile globale ale porumbului sunt susținute de întârzierile continue ale semănatului din Brazilia, după ploile abundente care au întârziat și recolta de soia și au afectat negativ însămânțarea ulterioară a porumbului (porumb de iarnă sau Safrina). Fermierii brazilieni au recoltat până acum peste 14 milioane de tone de boabe de soia în sezonul 2022/2023, a declarat luni pentru Reuters Adriano Gomes, analist la firma de consultanță în agrobusiness AgRural.

    Ucraina a exportat, până acum, aproape 27,7 milioane de tone de cereale în sezonul 2022-2023, comparativ cu 39,2 milioane de tone exportate în aceeași perioadă a sezonului precedent.

    Prețurile grâului din Rusia au fost sub presiune în ultima vreme, deoarece recolta record actuală și stocurile record de grâu împing piața, au declarat analiștii luni.

    Egiptul a cumpărat 535.000 de tone de grâu rusesc la 303-305 dolari pe tonă la licitație săptămâna trecută, a declarat compania de consultanță Sovecon, un preț cu mult sub achiziția anterioară.

    Exporturile rusești de grâu au fost aproape de niveluri record în ianuarie. Sovecon estimează că Moscova a exportat până la 3,8 milioane de tone de grâu luna trecută, comparativ cu o medie lunară de 2,7 milioane de tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania