• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dr. Viorel Andronie, Președinte CMVRO: Responsabilitatea pentru un animal este a crescătorului, nu a medicului veterinar!

    Angelica Lefter -

    Politica veterinară din România este una de supraviețuire, iar medicii veterinari care activează în mediul rural luptă deseori cu mentalități care ar trebui schimbate, este de părere prof. dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVRO).

    Invitat în cadrul emisiunii online Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe, de ieri, miercuri – 8 februarie, o producție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, prof. dr. Viorel Andronie, este de părere că vremurile sunt instabile, iar dacă nu se intervenea legislativ pentru o stabilitate financiară a medicilor veterinari, mai mult de jumătate dintre aceștia ar fi părăsit mediul rural.

    ”Părerea mea că dacă nu se intervenea cu această lege de a asigura o stabilitate financiară, mai mult de jumătate dintre colegi practic dispăreau din mediul rural. Acum, ce s-a întâmplat? Știm cu toții ce s-a întâmplat în mediul rural și noi suntem până la urmă dependenți, deci cei care au animale și care cresc animale, atât mai cât vor exista animale în mediul rural, sigur, obligatoriu va trebui să existe și medic veterinar. Nu se poate să nu existe un medic veterinar. Acum, ce s-a întâmplat și de ce e medicul veterinar nu este peste tot…Eu sunt convins de un lucru: acolo unde este colegul medic veterinar, el își face datoria și oferă servicii de calitate, este alături de proprietarii de animale, este prezent și categoric că va avea respectul cu venit. Acum, pe de altă parte, nu trebuie să învinovățim și să ne ducem, ceea ce se întâmplă în ultimul timp, toate pârghiile sau toate acuzațiile se duc către medicul veterinar, ceea ce nu este corect. Bun, nu putem nega că nu avem și colegi care din păcate mai fac ce mai fac. Noi sperăm ca acești colegi să înțeleagă pe parcurs că lupta pe care noi o ducem, de a le asigura posibilitatea de a avea niște venituri și un trai cât de cât decent mediul rural, trebuie să fie însoțită și de de către un răspuns pozitiv”, a explicat președintele Colegiului Medicilor veterinari din România (CMVRO).

    ”Medicul trebuie să răspundă oricărei solicitări, oricărei urgențe, dar pentru asta trebuie să fie plătit”

    Problemele cu care se confruntă medicii veterinari în mediul rural sunt de natură diversă, de la îmbătrânirea populației, la înrăirea celor rămași, însă, poate cea mai mare este mentalitatea crescătorilor români, care consideră că medicul trebuie să facă de toate, oricând și la orice oră, a punctat președintele Colegiului Medicilor veterinari din România (CMVRO).

    ”Nu numai efectivele de animale au scăzut, ci s-a schimbat și mentalitatea crescătorului animale din mediul rural. Pe de o parte că populația este îmbătrânită, oamenii sunt din ce în ce e mai răi, sunt invidioși. De multe ori totul li se cuvine. Dar noi trebuie să plecăm de la următoarea premisă: medicul veterinar, indiferent că are sau n-are contract cu statul, el este pur și simplu prestator de servicii. Deci el nu este obligat, el nu este la telefonul, la o mâna oricărui crescător de animale doar de dragul de a răspunde că e obligat. Nu, normal că medicul trebuie să răspundă oricărei solicitări, oricărei urgențe, dar pentru asta trebuie să fie plătit, trebuie să fie remunerat. Vedeți, aici este prima, primul lucru care s-a schimbat sau care ține de mentalitate a crescătorului. El crede că dacă medicul este acolo și dacă știe că statul îi mai dă și ceva bani, medicul trebuie să facă de toate, oricând, la orice oră din zi și din noapte pentru orice apelează crescătorul de animale”, a menționat prof. dr. Viorel Andronie în cadrul emisiunii online Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe, producție a Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Viorel Andronie a mai adăugat că, în primul rând, autoritățile trebuie să aducă la cunoștința fermierului că el este primul responsabil pentru animalele pe care le crește, și, mai ales pentru mâncarea pe care o produc acestea.

    ”În primul rând, autoritățile ar trebui să facă lucrul acesta: să transmită proprietarului de animale că responsabilitatea în totalitate îi revine. Adică eu nu am un animal doar de dragul de a-l avea ca obiect în curte sau în grajd. Nu, eu am un animal și în momentul în care am un animal, așa cum am o mașină, am și responsabilități. Responsabilitățile în totalitate în ceea ce privește identificarea animalelor, asigurarea sănătății animalelor, supravegherea, monitorizarea bolilor trebuie să fie clar înțelese, că sunt obligații ale proprietarului de animale. Nu medicul veterinar este obligat să vaccineze un câine în mediul rural. Nu! Proprietarul este obligat să-și vaccineze câinele. Ah, că statul vine și suportă anumite costuri, este cu totul altceva. Noi ar trebui de aici să plecăm: autoritatea – Colegiul, inclusiv medicul care este implicat, autoritățile locale, nu numai autoritatea veterinară – trebuie să se înțeleagă și să transmitem proprietarilor că obligațiile le revin. Că noi le asigurăm serviciile, unele plătite de stat sau plătite de proprietar, este cu totul cu totul altceva. Altfel, întotdeauna noi suntem acuzați: medicul nu a venit, medicul nu face, medicul nu drege. De multe ori când te duci să faci o acțiune discut colegii: iar a venit după bani. Aici ar trebui umblat foarte mult, pentru că mentalitatea asta e, ar fi din punctul meu de vedere, cum ar trebui să privească deținătorul, crescătorul, proprietarul animalului, relația pe care ar trebui să o aibă cu medicul veterinar”, a insistat prof. dr. Viorel Andronie.

    Animalele mari, tot mai puține în gospodării

    Expertul în medicină veterinară a mai precizat că în viitor, fermele non-profesionale vor renunța la animalele de talie mare, în consecință vor crește animale de talie medie și nu vor mai exista efective prea mari de bovine.

    ”Pe de altă parte, noi suntem clar dependenți de prezența animalelor și de efectivele din mediul rural, este clar că multe dintre ele au tendința de scădere și mă refer aici la bovine și la ecvine, cu porcinele s-a întâmplat ce s-a întâmplat, pentru că a fost această evoluție (a pestei porcine africane – n.r.), dar probabil că în momentul în care se va controla și văd că în principiu rezultatele sunt destul de pozitive, efectivele din mediul rural probabil că vor crește din nou sau va rămâne la același la același nivel. Restul speciilor, și în general animalele de talie mijlocie, animale de talie mică vor predomina în viitor în exploatațiile non-profesionale. Să nu ne așteptăm că în exploatațiile profesionale va crește numărul de bovine sau va crește numărul de de cai. Nu, trendul este clar, nu numai la noi, peste tot așa se întâmplă”, a declarat prof. dr. Viorel Andronie.

    Specialistul spune că o situație benefică ar fi ca odată cu scăderea animalelor de talie mare în fermele non-profesionale, să crească numărul lor în fermele comerciale.

    ”Din păcate nu avem nimic de a pune în loc, adică numărul din exploatațiile profesionale să fie înlocuit de exploatații comerciale, indiferent că sunt de de mărimea pe care o au, acolo ar trebui, dar asta ține de politica zootehnică și n-o să intru eu în detalii. Pe noi ne-ar ajuta și ne-ar avantaja ca această scădere a efectivelor în exploatațiile nonprofesionale să fie înlocuită cu o creștere a efectivelor din exploatații comerciale. Ar fi ideal din multe puncte de vedere, inclusiv în ceea ce privește profesia de medic veterinar. Din păcate, vedem că zootehnia în ultimii ani nu a evoluat așa cum ne-am fi dorit sau cum am fi sperat sau cum are România potențial de a dezvolta un un efectiv destul de consistent”, a concluzionat Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVRO), invitat la Agrointeligența – AGROINTEL.RO, în cadrul emisiunii ”Zootehnia Inteligentă” cu Radu Antohe.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd