• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Negocieri la Ministerul Agriculturii pentru un nou ajutor de 15.000 de euro din fonduri europene

    Angelica Lefter -

    Un nou ajutor în cuantum de până la 15.000 de euro este în discuții la nivelul Ministerului Agriculturii. Inițiativa aparține Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor.

    Reprezentanții Asociației Producătorilor de Flori Muntenia s-au întâlnit, ieri, vineri – 10 februarie, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu ministrul de resort pentru a cere sprijin în vederea dezvoltării sectorului care a suferit major din cauza importurilor din alte state, dar și din cauza lipsei finanțării.

    Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia (dreapta) împreună cu Ștefan Ștefan, vicepreședintele Asociației (stânga), alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea (mijloc)

    În urma întâlnirii, Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a mers la minister însoțit de Ștefan Ștefan, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia. Discuția cu ministrul Petre Daea a decurs foarte bine, reprezentanții producătorilor de flori obținând promisiunea alocării unui sprijin de 15.000 de euro per beneficiar.

    ”Discuția cu domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost una de bun augur. Dânsul a luat legătura cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Boloș și a rămas să ne întâlnim săptămâna care vine pentru a stabili un sprijin, o susținere, granturi de până la 15.000 de euro pentru floricultură. Ca și rezumat, suntem nu numai în discuții și am primit mai mult decât speranțe. Am înțeles că se vor stabili granturi de până la 15.000 de euro per beneficiar, dar nu pot da acum exact detalii. Nu am stabilit condiții, ci doar să se ia în calcul eligibilitatea de la 500 de metri de spațiu protejat în floricultură. Sprijin concret, deja demarat punctual și există deschidere pentru susținere. Întâlnirea a fost constructivă și cu efect, chiar nu sunt doar promisiuni pentru că s-au stabilit exact niște pași”, ne-a declarat Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia.

    Ion Călin a precizat că va reveni cu detalii după întrevederea care va avea loc de data aceasta și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

    Producătorii de flori din toată țara  au cerut sprijin urgent de la Ministerul Agriculturii, financiar sau de orice altă natură. Ei au susținut că primesc subvenții modice și nu mai pot face față importurilor mult mai ieftine care inundă piața, astfel că își pot pierde afacerile și implicit singurul venit care asigură traiul familiilor lor.

    Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia împreună cu vicepreședintele Ștefan Ștefan au relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO care este situația la nivelul țării, mai ales că asociația reunește peste 600 de florari din aproape toate zonele țării, oameni care au ajuns la limita suportabilității.

    Ionel Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia

    Florarii sunt susținuți prin plăți directe cu numai 96,47 de euro la hectar/an

    Potrivit lui Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, situația florarilor români este dramatică.

    ”Noi, producătorii de flori nu suntem susținuți. Suntem trecuți în noul Plan Național Strategic (PNS) cu sume simbolice, păi la investiționalitatea floriculturii, să fii susținut la plăți directe cu 96,47 euro la hectar pe an? Ne jignesc oamenii aceștia! Și mai mult decât atât, avem investiții, avem colegi care au girat cu casele împrumuturi în bănci și acum au lăsat haosul acesta de import și ne-au invadat florile din Uniunea Europeană și non-europeană. Laleaua produsă de noi la costuri de aproape 2 lei o desfacem cu 1 leu și nu se vinde pentru că s-a saturat piața și protecția producătorului român de flori este zero! Noi nu vrem să ajungem în situații extreme de a intra în greva foame. Vrem să vorbim cu ministrul Agriculturii, căci oamenii au spus: decât să murim în case de foame, mai bine murim în curtea ministerului. Au subvenționat ceapa, ardeiul, noi suntem discriminați din 2007, de 30 și ceva de ani producătorii de flori n-au primit un bănuț susținere și sunt țări care se dezvoltă. Luăm în comparație clară și indiscutabilă Olanda. Noi de ce nu? Măcar să tindem. Au introdus în PNS hameiul, din acesta se face berea, nu avem nimic cu colegii noștri, dar și floricultura este o parte din agricultura românească. Noi ne-am făcut această Asociație în toată România de ce? Să ne susținem reciproc, să-i reprezentăm pe cei din această breaslă, să putem să intrăm doar în drepturile noastre de producători agricoli, pentru că noi până acum am fost discriminați! Noi nu cerem nimic la nimeni decât dreptul nostru de producători agricoli și membri în Uniunea Europeană!”, a menționat Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, care a punctat că a fost demarată procedura pentru a schimba denumirea Asociației în ”Asociația Producătorilor de Flori din România”, având în vedere numărul mare de producători care s-au înscris din diverse zone ale țării.

    Ștefan Ștefan, vice-președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia

    La rândul său, Ștefan Ștefan, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că pe florari nu-i mai mulțumesc măsurile și promisiunile, ci vor un ajutor de minimis concret, care să le fie sprijin cu adevărat.

    ”Noi ne-am săturat de măsuri din astea și că suntem prinși în PNS, vrem ceva clar, un ajutor de minimis. Oamenii vor să acceseze proiecte, nu avem nimic clar!”, a punctat vicepreședintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia.

    Ion Călin: ”Avem doar la plăți directe, vorbind pe APIA, niște condiționalități nereale, neomenești”

    Floricultorii reclamă și condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește obținerea plăților directe prin APIA, ei fiind obligați să cultive astfel și o parcelă de teren cu alte culturi precum cele leguminoase, o muncă și o investiție în plus, despre care, spun ei, nu îi ajută cu nimic.

    ”Noi acum suntem prinși la plăți directe cu eligibilitate la APIA, cu investiționalitatea noastră. Pentru asta suntem chiar recunoscuți, avem cele mai mari SO-uri din agricultură, fiind eligibili de la 4.000 de SO-uri, avem doar la plăți directe, vorbind pe APIA, niște condiționalități nereale, neomenești. Și cuantumul este de 96,47 de euro la hectar, cu niște condiționalități, care, spunem noi, sunt în neconcordanță cu actualitatea, nu numai de costuri și de producție. Cu acest cuantum, ne jignesc, pentru că ne pun condiționalități, în afară de cuantum de susținere, avem condiționalități, adică dacă noi avem 2.000 de metri de solarii cu flori, ne condiționalizează să avem până la un hectar, să mai cultivăm, porumb, grâu, varză, în condițiile în care a avea 2.000-3.000 de metri de flori, cu aceste costuri exorbitante, zicem noi, este peste puterile noastre să cultivăm și altceva. Vom verifica regulamentele europene și vom cere documentație punctuală, cred că la nivel de România, aceste regulamente sunt interpretate. Întreabă producătorii din România, producătorii de flori din Olanda au același cuantum de susținere ca și producătorii din România și sunt condiționați de aceste amendamente privind breasla producătorilor de flori în speță, la cât avem noi de muncit, să mai lucreze un hectar de pământ olandezul cu varză și lucernă?”, a pus problema Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia.

    Ion Călin: ”Problema noastră este dată de importurile de flori, haotice nemonitorizate și necontrolate”

    La toate aceste probleme se adaugă una dintre cele mai grave: concurența neloială. Nu este vorba despre comercianții români, au explicat reprezentanții producătorilor de flori, ci despre importurile ieftine din afara țării.

    ”Noi mai avem altă problemă: importurile. Noi când spunem că avem concurență neloială, nu vorbim despre comercianți. Nu, ei fac parte din viața noastră, noi producem, să fie sănătoși comercianții să comercializeze ce le putem noi oferi, problema noastră este dată de importurile haotice nemonitorizate și necontrolate. Dăm un exemplu punctual: am achiziționat bulbul de lalea între 0,lei, 0,90 lei și 1 leu bulbul, acum vin în depozitele din România lalele din Olanda cu 0,50, 0,60, 0,70 de lei. Cine este competent în a proteja producătorul român? Și vă mai dau un exemplu: la zambilă, unde noi avem acum un vârf de producție și de costuri enorme. Zambila a fost achiziționată cu 0,80 de lei, 1 leu, 2 lei și chiar mai mult unele soiuri. Sunt oferte pe care le poate vedea oricine. Oamenii au achiziționat numai bulbii cu sumele acelea și acum fac oferte cu zambile la ghiveci cu 2,25 de lei. Avem nevoie de susținere reală și mai mult decât atât, susținerea reală a producătorilor din toată România. Problema este susținerea legală și în echitabilitate cu producătorii agricoli din Uniunea Europeană”, a comentat președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia.

    Producătorii români de flori au mai spus că sunt dispuși ca împreună cu autoritățile să elaboreze o lege care să-i protejeze împotriva acestor importuri și a concurenței neloiale.

    ”Nu se mai poate așa, ne vând bulbii scump, ne vând și floarea finită. Noi avem vârfuri de producție, cum sunt 1 – 8 martie, 14 februarie, Dragobetele. V-aș da exemplul meu punctual. Am luat bulbul de lalea cu 0,80 de lei, am un consum numai la gaze pentru un solar de 700 de metri pătrați, de 85 de metri cubi pe 24 de ore, ori 3,30 lei, sunt 250 de lei costuri pe zi. Avem colegi în țară care fac focul la ghivece și au costuri mari de la începutul lui noiembrie până în aprilie”, a mai punctat Ion Călin.

    Ștefan Ștefan, vicepreședinte asociație: ”Vrem condiții realizabile pentru a putea accesa proiectele”

    Ștefan Ștefan, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia a spus tranșant că următorul pas este acela de a interacționa direct cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a cere sprijinul.

    ”Vrem un ajutor de minimis, care este urgent. Un proiect pe fonduri europene cu condiții mai clare, nu cu niște condiții care nu se pot îndeplini, accesa, pentru că așa se întâmplă la noi, nu putem accesa fondurile și se schimbă destinația banilor. Să iasă și Ghidul Floricultorilor, că nu avem ceva clar legat de tot ce înseamnă proiecte”, a menționat vicepreședintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia.

    Producătorii de flori cer sprijin urgent pentru sectorul din care fac parte, sector cu o mare contributivitate la buget

    În încheierea intervenției pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, a spus că producătorii de flori își doresc foarte mult dezvoltarea acestui sector.

    ”Avem în vedere și dezvoltarea acestui sector. Eu cred și propun către minister, relaționarea cu realitatea și cu terenul. Din punctul meu de vedere este un lucru ca autoritățile să cunoască realitatea. Și mai este o problemă: relaționarea instituțională. Când s-a elaborat PNS-ul, vreau să vă spun că autoritățile statului interpretează într-un fel un ordin de ministru, APIA într-un fel, direcțiile agricole au altă interpretare, Ministerul spune altceva…nu se poate așa ceva! Sectorul floriculturii trebuie susținut pentru că este un sector deficitar. Cerem urgent ajutor de orice fel și să se țină cont de importanța producătorilor de flori, cu mult mai mare contributivitate în viitorul apropiat. Este un sector important în toate țările lumii și la fel de mult trebuie și sprijinit”, a conchis Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia.

    La rândul său, Ștefan Ștefan, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia a lăsat să se înțeleagă că dezvoltarea acestui sector arată și cât de evoluată este o țară: ”Florile înseamnă civilizație, cu cât este consumul mai mare de flori, cu atât suntem mai civilizați!”


    Te-ar mai putea interesa

    Amnistie fiscală pentru fermieri. Datorii șterse de la ANAF și primării! Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Vremea se răcește brusc și încep ploile de toamnă – prognoza pe regiuni

    Ultimele știri

    Curățenia de toamnă se vede bine în primăvară! Trinity – soluția ADAMA pentru buruieni! Valeriu Tabără și-a reluat atribuțiile. Primul eveniment la care președintele ASAS a participat după externare Pesta oilor – o boală ”inventată”? Răspunsul șefului ANSVSA!