• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Încă o mare fabrică de lapte din România și-a închis de astăzi porțile!

  Violina Gorcinschi -

  Cel mai mare producător de lactate din județul Dâmbovița a anunțat că își suspendă activitatea pentru 3 ani. Lactate Natura, care a rezistat pe piață peste 30 de ani, a înregistrat pierderi masive, dar și o scădere a producției și a decis să ia o pauză pentru a se recupera financiar. Decizia se va pune în aplicare începând de astăzi – 9 februarie, iar capitalul social al companiei se va micșora cu mai mult de jumătate decât cel inițial.

  Lactate Natura își suspendă activitatea pentru 3 ani

  Producătorul de lapte și brânză Lactate Natura, cu sediul în Târgoviște, județul Dâmbovița, își va suspenda producția timp de trei ani, începând de astăzi, joi – 9 februarie. Capitalul social al companiei se va micșora cu 8,1 milioane de lei, la 5,99 milioane de lei (față de cel inițial, de 14,09 milioane de lei). Această scădere a fost întreprinsă prin micșorarea numărului de acțiuni (cu o valoare de 1,25 lei/acțiune), de la 11.277.401 acțiuni, la 4.797.401 acțiuni, conform profit.ro.

  Scăderea capitalului social are loc prin acoperirea, în mod parțial, a pierderilor societății, înregistrate în situațiile financiare audiate în ultima zi a anului trecut. Producătorul de lactate din Dâmbovița a pierdut 1,1 milioane de lei în prima perioadă a anului precedent, înregistrând venituri cu 45% mai mici, în valoare de 2,53 de milioane de lei.

  Cu toate că Lactate Natura are o capacitate mare de producție a laptelui, de 40.000 de litri de lapte pe zi, comenzile au fost dezastruos de mici, scăzând cu 70-80%.  În anul 2021, pierderile înregistrate au fost de 2,51 milioane lei, cantitatea de lapte procesată a scăzând cu 51%, față de 2020. Societatea este o firmă cu capital integral privat, în majoritate deținut de SIF Oltenia (93,7% acțiuni).

  S.C. LACTATE NATURA S.A. Dâmbovița a luat ființă în 1991 prin preluarea patrimoniului fostei Întreprinderi de Industrializare a Laptelui Dâmbovița. Principalul obiect de activitate al societății este prelucrarea și comercializarea laptelui si a produselor lactate ce poarta marca Natura, fiind cea mai mare fabrică de prelucrare a laptelui din județ, cu o tradiție de peste cincizeci de ani.

  Din cauza tensiunilor de pe piața economică din ultimii ani, cauzate atât de pandemie, cât și de conflictul militar din Ucraina, unii dintre producătorii de produse agricole au fost puternic afectați, luând decizia să se retragă temporar sau definitiv din domeniu.

  produse lactate
  Guvernul va înregistra producția de lapte și produse lactate (foto: romedic.ro)

  Guvernul a decis să monitorizeze producția de lapte la nivel național

  În contextul actual din domeniul agriculturii, reprezentanții Executivului au decis să organizeze prima structură care va monitoriza piața laptelui și a produselor lactate, numită „Observatorul laptelui și al produselor lactate”. Această schimbare a fost implementată ieri – 8 februarie, prin adoptarea Hotărârii privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.307/2022 a laptelui și produselor lactate și a Ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui.

  În cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va funcționa structura ce are ca obiective colectarea, prelucrarea și centralizarea datelor și a informațiilor referitoare la piața laptelui și a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploatațiile de vaci de lapte, bivolițe, oi și capre, efectivele de animale, cantitățile de lapte, prețul laptelui crud materie primă, al laptelui comercializat și al produselor lactate, precum și al costurilor de producție.

  „Prin acest mecanism deosebit de important am transpus o serie de reglementări cuprinse în legislația europeană în domeniul producției, procesării și comercializării laptelui și a produselor lactate, în beneficiul consumatorilor, pentru protejarea sănătății populației”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.


  Te-ar mai putea interesa

  Examen trichineloscopic gratuit. Primăriile pot asigura acest serviciu crescătorilor de porci O româncă a cumpărat ceapă de 123.000 de euro din Polonia și nu a mai plătit-o Șeful ANPC: Brânza sărată poate fi vândută direct de pe tarabă, carnea de porc, nu!

  Ultimele știri

  Echipa Nufarm: Dorin Pricope, omul din spatele cifrelor Subvenții APIA 2023 – calendar cu plățile pentru fermieri până la finalul anului Zăpadă de Moș Nicolae. Cum va fi vremea în această săptămână