• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secretar de stat din MADR – anunț despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară!

    Roxana Dobre -

    Anunț despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară: banii urmează să fie achitați fermierilor după ce Ministerul Agriculturii va elabora un proiect de ordonanță de urgență ce va fi aprobat de Guvern, a anunțat secretarul de stat din cadrul MADR, Sorin Moise.

    Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Sorin Moise, a dat detalii cu privire la suma care ar urma să fie alocată pentru plata despăgubirilor la culturile de primăvară. Acesta a precizat că banii ar trebui să acopere plățile pentru o suprafață de 1 milion de hectare afectate de secetă.

    ”Suprafaţa afectată de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022 se apropie de un 1 milion de hectare, fiind vorba în special de porumb și floarea-soarelui. Pentru această suprafaţă, în bugetul MADR a fost prinsă în acest an suma de 300 de milioane de lei. Nu ştim dacă va fi suficientă sau nu această sumă, pentru că avem o suprafaţă mare, dar nu ştim exact gradul de afectare pe fiecare hectar în parte”, a spus oficialul MADR pentru publicația Viața Liberă.

    Ministerul pregătește Ordonanță de Urgență pentru banii fermierilor

    Potrivit lui Sorin Moise, în prezent se lucrează la datele privind centralizarea numărului de hectare și procentul afectat iar MADR va merge pe o Ordonanță de Urgență pentru plata banilor.

    ”Aceste date sunt încă în analiză la MADR şi colegii de la departamentul de specialitate încearcă totalizarea. În acelaşi timp, pregătim ordonanţa de urgenţă pentru a putea plăti despăgubirile pentru culturile de primăvară, aşa cum am promis. În perioada următoare, o să apară şi actul normativ”, a precizat Sorin Moise.

    Pentru ajutorul către fermieri Ministerul Agriculturii trebuie să lanseze în dezbatere publică un proiect cu sumele alocate și condițiile pentru fermieri, care trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Doar după ce documentul este în vigoare fermierii pot depune, cel mai probabil la Direcțiile Agricole Județene (DAJ, ca și în cazul culturilor de toamnă, cererile pentru sumele alocate.

    Asociația Forța Fermierilor a cerut MADR plata despăgubirilor la culturile de primăvară

    Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) a solicitat anul acesta, pe 26 ianuarie, Guvernului şi Ministerului Agriculturii demararea în regim de urgenţă a procesului administrativ de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă privind acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022.

    „Apelul fermierilor către premierul Nicolae Ciucă, către ministrul Agriculturii, Petre Daea, către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, este ca angajamentul privind plata despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară să fie onorat până la începerea primelor activități din campania agricolă de primăvară. Fermierii, atât de decapitalizați în ultimii ani, au nevoie de aceste sume pentru a-și putea completa cheltuielile și pentru a putea face tot ce trebuie în a asigura o producție agricolă bună în acest an. Aceste despăgubiri nu sunt ajutoare sociale, acești bani vor intra imediat în circuitul economic, vor genera producție și venituri și, implicit, taxe și impozite suplimentare care vor fi colectate la bugetul de stat”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

    Citiți și: Anunțul făcut astăzi de ministrul Daea despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară

    Direcțiile Agricole au finalizat centralizare suprafețelor afectate de secetă

    Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Galați, Doina Ragea, a declarat pentru Viața liberă că specialiștii instituției au finalizat o centralizare a suprafețelor cultivate în primăvara anului trecut, afectate de seceta pedologică.

    ”Există inclusiv un procent de calamitare calculat pe fiecare fermier”, a adăugat Doina Ragea.

    Conform ultimelor date furnizate de Ministerul Agriculturii, pentru anul 2022, suprafaţa totală de culturi agricole afectate de secetă se ridică la aproape 1,277 milioane de hectare, dintre care 581.439 de hectare cu porumb, 306.205 de hectare cu floarea-soarelui, 42.772 de hectare cu soia şi 57.032 de hectare cu soia. Aceste suprafeţe fac obiectul proceselor verbale de constatare încheiate pentru terenuri localizate în 38 de judeţe.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului! De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare