Întrebare: Pot să primesc subvenție dacă am dat pășunea în chirie la un cioban? Răspunsul APIA
Roxana Dobre -Se poate încasa subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură pentru o pășune închiriată? Un proprietar de suprafață agricolă a întrebat APIA dacă mai are drept la subvenție din moment ce încasează deja chirie, iar un crescător de animale exploatează suprafața.
Pe pagina de Facebook a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un proprietar de pășune a pus o întrebare care este de interes pentru mulți utilizatori de teren: cine încasează subvenția pentru pășune, fermierul care o folosește sau proprietarul terenului?
”Dețin terenuri agricole pe care le am date în chirie la un cioban. Pot să depun cerere pentru subvenție dacă turma de oi nu este a mea? Menționez că terenurile sunt curățate. Mulțumesc”, a întrebat un proprietar de pășune din județul Sibiu.
Cine are drept de subvenție pentru pășune. Răspunsul APIA
Răspunsul oferit de funcționarii APIA, direct pe pagina de Facebook a agenției de plăți, indică foarte clar că proprietarii de teren nu pot încasa plata pe pășune dacă au acest prin arendarea acestuia dreptul de folosire.
”Bună ziua, subvențiile APIA se acordă fermierilor activi, care fac dovada dreptului de folosire asupra unui teren arabil/pajiște/pășune. Prin contractul de arendă dvs. ați cedat dreptul de folosire al terenului persoanei arendașului. Persoana îndreptățită să solicite sprijin financiar de la APIA este persoana care a luat în arendă terenul respectiv”, se arată clar în răspunsul oferit de APIA.
De menționat că aceeași situație de aplică și pentru subvențiile pe teren arabil, vii, livezi, etc. dacă suprafețele sunt arendate. Dovada utilizării terenului rămâne și pentru campania 2023 adeverința eliberată de Primărie.
Astfel, după cum se precizează în Planul Național Strategic (PNS) fermierul demonstrează la depunerea cererii că deține documente din care să reiasă că are teren în folosință și la dispoziția sa în conformitate cu legislația națională, cum sunt:
a) adeverință conform înscrisurilor din Registrul Agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează conform modelului-cadru prevăzut în legislația națională. Adeverințele sunt acordate de Primărie din arealul UAT ului la care este arondat fermierul, în baza documentelor furnizate de fermieri și care atestă dreptul de folosință al terenului (după caz aceste documente pot fi: titlu de proprietate, act de moștenire, act de vânzare cumpărare, contract de arendă, contract de concesiune, comodat).
b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune/comodat a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ-teritoriale, după caz.
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeței agricole, încheiat între fermier și Agenția Domeniilor Statului.
APIA efectuează control administrative la depunerea cererilor de plată de către fermieri, suprafețele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele prevăzute anterior până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu penalități de întârziere sunt neeligibile.
Cererile pentru subvențiile aferente anului de cerere 2023 se pot depune la APIA în perioada 1 martie – 15 mai, fără penalizări de întârziere.