• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carnea sintetică, făcută în laborator, ar putea fi comercializată în curând și în România

    Angelica Lefter -

    În ultima perioadă se vorbește foarte mult de consumul unor produse care au stârnit un val de reacții în mediul online și nu numai, de la insecte precum lăcuste sau greieri, la carnea produsă în laborator. Cu toate că impresia generală este că aceste produse nu vor ajunge curând pe mesele europenilor, cel puțin, iată că nu mai este mult până când ideile vor fi puse în practică.

    La cea de-a 9-a Conferință Economică a Fermierilor CIA-Italiani, care s-a desfășurat la Palatul Congreselor din Roma a fost dezbătută tema comercializării de ”alimente noi” , printre care și carnea realizată în laborator.

    ”De acord cu alimentele cultivate în laborator, atâta timp cât respectă standardele noastre nutriționale”, a spus Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, în discursul său.

    Cu alte cuvinte, De Keersmaecker a lăsat să se înțeleagă că, în lunile următoare, cererea de comercializare a altor ”alimente noi”, cele inventate în laborator pe bază de insecte, sau pur și simplu consumate în mod tradițional în afara Europei, ar putea ajunge în curând pe mesele Bruxellesului, potrivit stiripesurse.ro. Cu alte cuvinte, după ce se va da undă de la Comisia Europeană, carnea sintetică se va putea comercializa și în România, la fel ca și în restul statelor membre care nu adoptă o legislație specială de interzicere a acestor produse.

    UE dă undă verde cărnii produse în laborator, dar cu condiția să fie etichetată corect și să ofere sigranță alimentară

    Uniunea Europeană spune da făinii din greieri, ciupercilor tratate cu raze ultraviolete și ”cărnii în eprubetă”, un produs alimentar derivat din fuziunea celulelor stem animale din interiorul unui bioreactor, care nu este încă prezent pe lista noilor alimente autorizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)  şi care a reaprins controversa lucrătorilor din sectorul agricol, dar cu condiția să îndeplinească anumite condiții printre care etichetare corectă și siguranță alimentară.

    ”Carnea sintetică este opusul ideii noastre de hrană, bazată pe punerea în valoare a producțiilor agricole și zootehnice, simbol de înaltă calitate și de identificare a teritoriilor și tradițiilor naționale”, a spus președintele CIA-Agricoltori, Cristiano Fini.

    Acesta a completat că ”în momentul de față există riscul concret ca agricultura să fie redusă, cu consecințe evidente asupra zonelor interne prin abandonarea progresivă a teritoriilor”.

    Fermierii circumspecți în ceea ce privește carnea cultivată în laborator

    Fermierii și-au arătat temerile în ceea ce privește consumul de astfel de produse. Pentru a-i convinge că produsele de laborator sunt conforme, CIA a raportat datele studiului Nomisma, elaborat cu ocazia conferinței, şi care arată că laboratoarele și start-up-urile de carne cultivată în laborator au crescut de la 13, la 117, din 2016 până în 2022 şi că până în 2030, producția globală de alimente artificiale va ajunge la 2,1 milioane de tone, a relatat IlSole24Ore.

    În data de 22 decembrie 2022, Coldiretti (Confederația Națională a Fermierilor), a anunțat o mobilizare de 350 de mii de semnături împotriva comercializării cărnii sintetice.

    Potrivut unui comunicat de presă, printre semnatari se numără premierul Giorgia Meloni și ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida.
    ”Minciunile despre mâncarea în eprubetă confirmă că există o strategie precisă a multinaționalelor care urmăresc să modifice stilurile alimentare naturale bazate pe calitate și tradiție cu operațiuni de marketing iscusite, suntem gata să luptăm împotriva ”alimentelor Frankenstein”, care pun în pericol democrația economică”., a enunțat președintele Coldiretti, Ettore Prandini

    Unii oameni de știință spun că este sigur consumul de carne realizată în eprubetă, dar deocamdată nu se poate produce pe scară largă

    Deși sunt unii experți care dau asigurări că este bună de consum carnea fabricată în laborator, totuși ea nu poate fi produsă încă la scară largă, după cum a declarat Luciano Conti, profesor de biologie.

    ”Procesul de producție a cărnii de cultură este foarte controlat. Acestea sunt substanțe care, chiar și atunci când sunt produse artificial, reproduc moleculele prezente în mod natural în organism. Consider că, carnea de cultură poate fi mai sigură decât cea din fermele intensive pentru că ar reduce riscul proliferării agenților patogeni dar și utilizarea antibioticelor și steroizilor”, afirmă Luciano Conti, profesor de biologie aplicată la Universitatea din Trento.

    Expertul a reamintit că procesul de producere a cărnii cultivate în laborator nu este în prezent fezabil pentru producția la scară industrială, atât din cauza vremurilor, cât și a costurilor încă foarte mari.

    Diverse companii din întreaga lume cercetează în prezent intens producția de „carne” din culturi celulare. Scopul lor este de a produce proteine animale pentru a asigura hrana populației în creștere fără să mai fie nevoie de sacrificarea de animale.

    Deocamdată, apariţia cărnii sintetice pe rafturile supermarketurilor europene este o posibilitate încă destul de îndepărtată. În prezent, există doar două locuri în lume unde carnea de laborator poate fi consumată la reustaurant: Israel și Singapore.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte