• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Horia Constantinescu, ANPC: Agrana ne-a anunțat că retrage acțiunea și a făcut dovada plății amenzii

    agrointeligenta.ro -

    Agrana, compania din Austria ce deține în România două fabrici de zahăr, a renunțat la procesul cu ANPC și a făcut dovada plății amenzii în valoare de 50.000 de lei. Sacțiunea a fost aplicată la finele anului trecut pentru că producătorul nu a declarat pentru ambalaj ingredientul primar din care este obţinut zahărul – sfeclă de zahăr şi/sau trestie de zahăr.

    Pe 12 decembrie. Agrointeligența – AGROINTEL.RO prelua investigația Gândul privind ”circuitul” zahărului produs în fabricile Agrana din România. Ancheta jurnalistă dezvăluia că zahărul din România face profit în Austria, ajungea la firma-mamă – de acolo fiind vândut în alte țări, inclusiv în România. Pe piața de la noi, zahărul se vinde sub brandurile Coronița și Mărgăritar, iar pe etichetă, produsul avea trecut de ”origine din UE și din afara UE”.

    Ulterior, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat un control la Agrana, iar în urma verificărilor și a sancțiunilor primite, a fost aplicată o amendă și producătorul a fost solicitat să remedieze problemele de etichetare și să precizeze tipul de zahăr ambalat: zahăr din sfeclă de zahăr sau zahăr din trestie de zahăr.

    ”Informaţiile privind originea geografică sunt înscrise într-o formă echivocă, inexactă, “Origine din UE şi din afara UE”, din declaraţii rezultând că este vorba de originea ingredientului primar. Nu se menţionează locul de producţie, România, produsul având declarat doar distribuitorul din Viena al grupului Agrana. În realitate, nici ingredientele primare şi nici produsele puse pe piaţă şi achiziţionate de consumatori nu pot fi şi din UE şi din afara UE, ci doar din Uniunea Europeană (zahăr din sfeclă de zahăr) sau doar din afara Uniunii Europene (zahăr din trestie de zahăr). Conform Regulamentului (UE) nr. 775/2018, este obligatorie indicarea ţării de origine sau locului de provenienţă al ingredientului primar, atunci când acesta diferă de ţara de origine sau locul de provenienţă al produsului alimentar. În plus, indicarea ingredientelor din care este obţinut un produs este obligatorie, excepţia de la informare formulată de Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 pentru alimentele care conţin un singur ingredient nu se aplică în cazul de faţă, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile pentru aceasta, respectiv: denumirea produsului alimentar să fie identică cu denumirea ingredientului (în speţă zahărul alb cristal nu este acelaşi lucru cu zahărul brut) şi denumirea produsului alimentar să permită identificarea clară a naturii ingredientului (din sfeclă de zahăr sau din trestie de zahăr, nu rezultă din etichetare)”, arată comunicatul ANPC.

    ANPC a contstat o practică comercială incorectă

    ANPC mai anunță că în urma controalelor s-a constat că faptele descrise mai sus constituie pactică comercială incorectă, respectiv practică comercială înşelătoare – acţiune înşelătoare, întrucât informaţiile oferite şi modul de prezentare induc sau este susceptibil că induc în eroare consumatorii asupra unora dintre principalele caracteristici prevăzute de lege: natura ingredientelor şi produselor, ţara de origine sau locul de provenienţă şi, ca urmare, consumatorii sunt determinaţi sau este susceptibil că sunt determinaţi să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o.

    Ca atare, utilizarea de către operatorul economic a practicii comerciale incorecte a fost sancţionată cu amendă contravențională de 50.000 lei şi s-a dispus prin decizie a Comisarului Șef al CRPC Regiunea Sud-Est (Galaţi) măsura de încetare a practicii comerciale incorecte constatate.

    Ulterior amenzii aplicate de ANPC, Agrana ar fi contestat sancțiune, ca apoi, conform președintelui ANPC, să aleagă să își retragă acțiunea și să achite amenda. ”Din 3 (procese cu companii din Austria – n.r.) au rămas 2 pentru că Agrana ne-a remis un document prin care se retrage acțiunea și a făcut dovada plății amenzii, deci au rămas 2. Este dreptul fiecăruia dintre cei sancționați să conteste sancțiunile. Vom vedea care va fi părerea instanței, pentru că acolo este cu siguranță cea mai importantă. Este vorba de o practică comercială incorectă. În cazul celor de la Agrana nu erau transmise datele legate de producția zahărului și de materiile prime utilizate”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC pentru Antena 3 CNN.


    Te-ar mai putea interesa

    Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Cultură profitabilă pentru micii fermieri. Se obțin 4-5 tone/ha și kilogramul se vinde cu 35-40 de lei

    Ultimele știri

    MADR: Plata subvenției de 100 euro – din 15 mai. Ministrul Barbu: Fermierii vor primi suma promisă! Plouă, dar tot e secetă. Zonele agricole unde există încă un mare deficit de apă în sol O nouă taxă de la ANAF pentru micii fermieri