Fermier: După articolul Agrointeligența, ministrul Daea i-a convocat pe procesatorii de lapte la minister!
Roxana Dobre -Ministrul Agriculturii nu a rămas indiferent la apelul crescătorilor de vaci care s-au plâns că se simt șantajați de procesatori, iar prețul laptelui românesc a ajuns să nu acopere costurile de producție. Principalul ”rival” al fermierilor ar fi importurile din țările care își permit să vândă ieftin laptele, în principal Ucraina, dar și din Polonia.
Semnalul de alarmă tras de fermierul Iulian Siminic din comuna Mitoc, județul Botoșani, prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO nu a rămas fără răspuns. Membru al Asociației Forța Fermierilor, acesta a făcut un apel către autoritățile competente de pune frână importurilor masive de lapte astfel încât procesatorii să se îndrepte către crescătorii români care se află aproape de faliment. Crescătorii au atras atenția și atât premierului Nicolae Ciucă, cât și ministrului Agriculturii, Petre Daea, că au nevoie de un ajutor care să susțină prețul laptelui în perioadele critice, dar și un filtru pentru importuri.
L-a sunat ministrul Agriculturii
În urma articolului publicat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO fermierul din județul Botoșani a fost sunat direct de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care l-a asigurat că va fi lângă crescători.
”Am vorbit direct cu ministrul, dumnealui oricum ne răspunde mereu la mesaje, ne sună dacă este cazul. Ne-a asigurat că va fi alături de noi. Am înțeles că astăzi (miercuri – 8 februarie n.r) a avut o ședință și cu procesatorii. Astăzi a aprobat și ajutorul acela pe cap de animal de 73 de euro. Vom vedea ce va urma”, ne-a mărturisit botoșăneanul Iulian Siminic, membru al Asociației Forța Fermierilor.
Articolul publicat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, aici: Crescătorii de vaci se simt șantajați de procesatori și cer intervenția statului. Fermier: ”Stopați importurile. Ne bagă în faliment”
Crescătorii de vaci, și în atenția premierului Nicolae Ciucă
Problema prețului în scădere pentru laptele românesc a fost discutată inclusiv în ședința de guvern din această săptămână. Premierul Nicolae Ciucă a adus în discuție, la începutul ședinței de Guvern, plafoanele pe care crescătorii de vaci pe primesc pentru campania 2022.
”Domnule ministru Daea, săptămâna trecută am aprobat în ședința de guvern alocarea a peste 1,1 miliarde de lei pentru sprijinul agricultorilor, astfel încât fermierii să poată să beneficieze de fonduri pentru culturile agricole și am discutat și despre măsurile pe care putem să le luăm pentru cei care se ocupă cu creșterea animalelor. Astăzi avem o ordonanță de urgență prin care asigurăm crescătorii de animale cu un sprijin în vederea compensării a o parte din problemele cu care s-au confruntat în anul 2022”, a spus premierul.
Acesta a completat că măsurile pentru fermieri, dar și procesatori, vor continua. ”Am discutat și vom continua să discutăm măsurile prin care să putem să trecem la procesarea produselor agricole în România și, în acest fel, să garantăm asigurarea siguranței alimentare pentru cetățenii români. Sigur, nu trebuie pierdută din vedere componenta economică prin care să asigurăm produselor agricole din România valoarea adăugată cât mai mare și să reducem importurile, așa cum am solicitat, pentru a ajunge la un deficit de balanță comercială zero pe produse alimentare”, a mai spus premierul.
Fenomen: Procesatorii de lapte scad prețul de achiziție de la fermierii români
După intervențiile premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Petre Daea, fermierul botoșănean, la fel ca și restul crescătorilor de vaci de lapte, speră ca fenomenul scăderii prețului laptelui să fie stopat. La redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO primit zilnic numeroase sesizări cu privire la evoluția prețului la procesatori, o parte dintre fermieri fiind deja anunțați cu privire la scăderea prețului de achiziție. ”În decurs de o lună de zile, procesatorii au scăzut prețul de cumpărare a laptelui cu 20 zeci de bani (care e foarte mult), cum în zilele noastre au crescut prețurile la toate utilitățile fermierii nu prea pot finanța producția de lapte ajungând o parte din vacile de lapte iar la abatoarele din țară”, ne-a scris președintele unei asociații locale de crescători de vaci de lapte.
Procesatorii din România au încasat ajutoare de stat de până la 500.000 de euro
Reamintim că procesatorii, inclusiv cei cu Cod CAEN 1051 – Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor, au avut la dispoziție o schemă de ajutor în valoare de 500.000 euro. Banii au fost achitați la începutul acestui an, în baza cererilor depuse în 2022.
Pentru acest sprijin, în sectorul laptelui, beneficiarii erau condiționați de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare de 10.000 tone lapte crud pentru sprijinuk maxim. De precizat că nu au existat criterii de origine pentru această cantitate, așa că ajutorul de stat s-a putut încasa și pentru laptele importat.
În prezent, în Parlament se discută ca această schemă să fie prelungită și pentru 2023, chiar să se mărească sumele alocate dar cel mai important materia primă să provină de la fermierii și crescătorii români.