• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri cu conturile goale! Ce răspuns au primit de la APIA cu privire la plata ANT

    Roxana Dobre -

    O plată importantă care se achită pe hectar sau cap de animal este încă așteptată de fermieri să intre în conturi. Producătorii agricoli se plâng că încă nu au primit banii și sună zilnic la centrele agenției de plăți pentru a afla care este stadiul autorizării banilor.

    Fermierii care așteptau în conturi subvențiile pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deblocarea plăților din data de 2 februarie, au aflat de la funcționarii din teritoriu că procesul durează între 7 și 10 zile.

    Fermierii se așteaptă ca din această săptămână să intre banii în conturi

    Pe grupul de Facebook ”Subvenții APIA” fermierii au precizat că nu au primit încă ANT-urile în conturi dar din informațiile pe care le-au obținut de la APIA plata ar începe să fie deblocată începând de astăzi, luni – 13 februarie.

    ”În cazul ANT de luni (13 februarie n.r) se dau drumul la plăți, asta înseamnă că bani în conturi sunt în maxim 5 zile. Iar pentru Agromediu, banii intră la plată de pe 20 februarie, cu banii în cont pe data de 25 februarie. Atenție cei care sunt blocați la plata din cauza la măsura Măsura 10, sau Măsura 11, nu primesc ANT, o să primească plata totală, după data de 26 februarie”, i-a pus la curent o crescătoare de animale care a obținut un răspuns la APIA, pe ceilalți fermieri.

    Din răspunsurile fermierilor, județele unde nu au intrat banii sunt: Hunedoara, Bacău, Buzău, Teleorman, Ilfov, Argeș, Brăila, Botoșani, Giurgiu, Brașov, Constanța, Olt, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Harghita, Cluj, Galați, Sălaj, Arad, Suceava, Timiș, Vâlcea, Mureș și Călărași.

    De ce nu au încasat fermierii subvențiile ANT

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat pe 2 februarie că au fost stabilite cuantumurile aferente Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) pentru anul de cerere 2022 și s-a demarat procesul de autorizare la plată a acestor scheme.

    Autorizarea la plată însă este doar un prim pas pentru până la virarea banilor în conturi. Ulterior APIA trebuie să trimită Ordinele de Plată în contabilitatea agenției, acestea să fie vizate și trimise către Trezorerie și mai departe la băncile unde fermierii au conturi. Astfel, cel mai probabil din informațiile pe care fermierii le-au primit și Agrointeligența-AGROINTEL.RO le-a verificat, începând din această săptămână primii bani se vor vedea efectiv în conturi.

    ”Plățile se efectuează în funcție de date emiterii deciziei de plată. Pentru dosarele fără probleme nu există posibilitatea ca plata ANT-urilor să dureze până în perioada sărbătorilor pascale. Plățile pentru aceste măsuri se vor efectua, pentru cei mai mulți dintre fermieri, pe parcursul lunii curente”, a promiS APIA.

    Sumele care intră în conturile fermierilor sunt ANT 1 – culturi în teren arabil în cuantum de 11,9238 euro/ha, ANT 2-3 – in /cânepă pentru fibre în cuantum de 18,4310 euro/ha, ANT 4 – tutun în cuantum de 5.254,6083 euro/ha, ANT 5 – hamei în cuantum de 311,7692 euro/ha și ANT 6 – sfeclă de zahăr în cuantum de 180,6441 euro/ha.

    Pentru sectorul zootehnic, crescătorii de animale primesc în conturi în această perioadă următoarele scheme: ANTZ 7 – sector lapte bovine în cuantum de 19,3898 tona/lapte, ANTZ 8 – sector carne bovine în cuantum de 67,2574 euro/cap și ANTZ 9 – ovine / caprine în cuantum de 4,8947 euro/cap.

    Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 379/02 din 3 octombrie 2022.

    Astfel în lei lista plăților ANT și ANTZ, așa cum intră ele direct în conturi sunt:

    Termenul limită a plăților pentru campania 2022 este 30 iunie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii