Prognoze meteo

Seceta pune probleme producătorilor agricoli: La Suceava, pământul e prea tare pentru recoltarea cartofilor

O mare parte din zona Moldovei se confruntă cu o secetă care încurcă mult planurile fermierilor care au de recoltat cartofi. Astfel, potrivit presei locale, pământul prea tare face dificilă scoaterea tuberculilor.

“Recoltatul este îngreunat din cauza secetei, pentru că, urmare a ploilor din lunile de vară, cât şi a utilajelor care au aplicat tratamente chimice, pământul este beton. Producătorii mici, cu 10-20 de ari sau jumătate de hectar, îşi pot scoate cartofii, însă cei mari, care au utilaje performante, nu pot recolta, deoarece starea solului nu o permite. Producţia medie obţinută de pe suprafaţa obţinută recoltată până la această dată este 18.000 de kg pe hectar, una similară celei de anul trecut, cultivatorii intensivi, cei care aplică tehnologia specifică, adunând şi 40.000-50.000 de kg pe hectar. Anul acesta, în judeţ au fost cultivate 89 de hectare de cartofi certificaţi pentru sămânţă, iar sfatul meu, ca inginer agronom, este ca producătorii, indiferent dacă sunt mici sau mari, să folosească doar sămânţă certificată. Chiar dacă este scumpă, aceasta aduce un spor de recoltă de 30-40%”, a declarat Vasile Costan (foto jos), directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) din Suceava.

Vasile Costan Suceava

Producţia medie obţinută de pe suprafaţa obţinută recoltată până la această dată este 18.000 kg/ha, similară celei de anul trecut. Cei care au culturi intensive şi au aplicat tehnologii moderne au obţinut şi 40.000-50.000 kg/ha. Şeful DAJ susţine că noua recoltă este satisfăcătoare, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ, fapt datorat neprelungirii înspre toamnă a ploilor şi neapariţiei manei şi putregaiului. În pericol nu este nici sămânţa pentru anul viitor.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!