• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Util pentru fermieri: Cum se impozitează veniturile din arendarea terenurilor agricole

    agrointeligenta.ro -

    Impozitul de 16 la sută aferent veniturilor din arendă este calculat, reţinut şi virat de către arendaş. Pentru persoanele fizice cu venituri din arendă, modul în care se calculează şi se plătesc impozitul pe venit şi contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS) s-au schimbat de la începutul acestui an, ca urmare a modificărilor aduse la Codul Fiscal, reaminteşte DGRFP Galaţi. La baza noului tratament fiscal stă OUG nr.102/2013 de modificare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, precum şi OUG nr.88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Iată, în cele ce urmează, principalele repere ale noilor prevederi.

    Stabilirea venitului brut din arendă

    În cazul veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileşte pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite. În cazul în care arenda se plăteşte în natură, pentru stabilirea venitului brut se vor avea în vedere preţurile medii ale produselor agricole, ultimele care au fost comunicate de către consiliul judeţean în raza teritorială a căruia se află terenul arendat.

    Stabilirea venitului net din arendă

    Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25 la sută asupra venitului brut. În cazul în care arenda se exprimă în natură, venitul net se determină ca diferenţă între sumele reprezentând echivalentul în lei al veniturilor în natură, determinate pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi cota de cheltuială forfetară de 25 la sută, reprezentând cheltuială deductibilă.

    Calculul, reţinerea şi virarea impozitului

    Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit, la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16 la sută asupra venitului net. Impozitul astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat pană la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. Impozitul aferent veniturilor din arendă, calculat, reţinut şi virat de către arendaş, este impozit final.

    Asigurările sociale de sănătate

    Pentru veniturile obţinute din arendarea bunurilor agricole, persoanele fizice datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 5,5 la sută aplicată asupra bazei lunare de calcul. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru arendator este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25 la sută asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, daca acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut. Contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate, se reţine şi se virează de către arendaş pană la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.

    Sursa: viața-liberă.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!