• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai Nicuț la Agrostrategia: Investiția în fotovoltaice ajunge la 600-700 de mii de euro per MW

    Angelica Lefter -

    Parcurile fotovoltaice reprezintă o investiție importantă, dar care nu este lipsită de riscuri, atrage atenția Mihai Nicuț, analist al pieței de energie și fondatorul platformei E-nergia.ro.

    În ultima perioadă, în România, tot mai mulți antreprenori din zona agroalimentară sunt atrași de energia regenerabilă, fie pentru a deveni independenți energetic sau chiar pentru a vinde această energie. Cu toate acestea, principala problemă este cea a stocării, dar și faptul că statul nu mai oferă sprijin după finalizarea investiției.

    Acestea sunt principalele idei care s-au desprins dintr-un fructuos dialog dintre realizatorul emisiunii Agrostrategia, Vlad Macovei și jurnalistul Mihai Nicuț, analist al pieței de energie.

    Potrivit lui Mihai Nicuț chiar dacă potrivit unei ordonanțe care modifică legea Administrației Domeniilor Statului (ADS) și terenurile de categorie inferioară pot deveni spații pentru fotovoltaice, pe partea de privat este mai complicat, deoarece aceștia sunt limitați la maximum de 50 de hectare.

    ”La ADS este vorba despre niște proiecte mari, pe care trebuie să le facă companii de stat cu bani din REPowerEU. La privați e mai complicat, că la ei trebuie să stai în 50 de hectare. În România, foarte puține lucruri dintre cele care se vorbesc se și fac, dar așteptăm să vedem”, a declarat jurnalistul Mihai Nicuț, în cadrul emisiunii Agrostrategia de miercuri, 15 februarie. 

    Mihai Nicuț despre fotovoltaice: ”Problema principală este cea a stocării”

    Întrebat dacă oamenii își pot asigura cu fotovoltaice independența energetică, analistul pieței de energie a opinat că este foarte greu, având în vedere că principala problemă rămâne stocarea. Pe timpul zilei, însă, o fermă poate utiliza doar energie produsă de fotovoltaice, a admis Mihai Nicuț.

    ”Bateriile sunt în continuare destul de scumpe. Dacă vorbim de o fermă, da, pe timpul zilei (se poate asigura autoconsumul – n.r.), poți, însă compensarea cantitativă nu funcționează pentru unitățile mici unu la unu, iar pentru cine face parcuri mari fotovoltaice…din vânzarea energiei electrice pe piață pur și simplu, nu mai există niciun fel de sprijin din partea statului, ba, dimpotrivă este limitare la 50 de hectare cine vrea acum. Cine a prins, OK, este liber. Sunt foarte multe ATR-uri (n.r avize tehnice de racordare) date, nu știm câte se vor face, cert este că undeva la cel puțin 500-600 de megawați în fotovoltaic vor fi dați în funcțiune în parcurile mari anul acesta”, a spus jurnalistul.

    Fotovoltaicele sunt o investiție importantă, dar nu mai există sprijin din partea statului

    Mihai Nicuț a mai punctat că statul nu mai sprijină investițiile în fotovoltaice, de aceea oamenii trebuie să se informeze foarte bine înainte de a pleca la drum, atât în ceea ce privește costurile, dar și continuitatea produsului care ajunge spre vânzare.

    ”Oamenii să se informeze cât e prețul energiei în piață, costă undeva cam la 600-700 de mii de euro /MW instalat în fotovoltaic. Este o investiție, într-adevăr. Încă nu este foarte bine pentru investitorii în energie regenerabilă pentru că piața încă nu este făcută pentru ei. Un regenerabil, mai ales în condițiile actuale, că există taxă de solidaritate la energie electrică și gândiți-vă că, OK, nu-l costă nimic să producă când e soare afară, dar nu poate să vândă doar când e soare afară, el trebuie să vândă un produs și când nu e soare, trebuie să cumpere energia și o să o cumpere mai scump, este foarte complicat”, a adăugat analistul.

    Chiar dacă România ar investi în energie regenerabilă la maxim, nu s-ar folosi mai mult de 1% din suprafața arabilă a țării

    Mihai Nicuț a mai menționat că fermierii sau oricine își face griji despre acoperirea cu panouri fotovoltaice a unei suprafețe mari din terenul țării, ar trebui să știe că chiar dacă s-ar încerca o investiție maximă din fondurile disponibile, nu ar putea fi utilizată în acest scop mai mult de 1% din suprafața terenului arabil.

    ”Aapărut această discuție că: domnule, de ce să punem panouri pe teren, că murim de foame! Eu vreau să spun, așa, ca să se liniștească toată lumea: România are ca țintă prin programul REPowerEU, să punem undeva la 1.000 de MW până în 2030, are cam 1.400 puși acum, de principiu se vor pune mai mulți, dar 1.000 de MW înseamnă undeva la 1.200-1.300 de hectare. Cât este suprafața agricolă a României, 14 milioane de hectare, nu? Teren arabil 9 milioane. Mă scuzați, dar chiar dacă se fac toate, nu îți iese nici 1% din suprafața țării, este o discuție falsă, complet falsă aici”, a conchis jurnalistul Mihai Nicuț, analist al pieței de energie, invitat al emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”