Burse şi preţuri

Ucraina sfidează prognozele pesimiste: A recoltat deja 39,6 milioane de tone de grâu. Cu 15% mai mult decât în 2013

Fermierii ucrainieni au sfidat toate prognozele pesimiste legate de producția națională de cereale din acest an. În ciuda condițiilor meteo capricioase, cu ploi frecvente la fel ca și cele de pe ogoarele românești, dar și cu multe evenimente care au zdruncinat sectorul agricol, agricultorii vecini au raportat o recoltă de grâu cu 15% mai mare decât cea din 2013. În total, de pe cele 10,7 milioane de hectare de teren agricol cultivat, ucrainienii strânseseră până pe 22 septembrie circa 39,6 milioane de tone de grâu.

Cantitatea raportată ar reprezenta dar producția de pe 72% din totalul suprafeței cultivate cu grâu în Ucraina, în 2014. La producția record a contribuit decisiv media de 3,69 de tone la hectar, cu 14,6% mai mult decât cea de anul trecut.

În 2013, în aceeași perioadă, ucrainienii anunțau o recoltă de 34,5 milioane de tone de grâu.

Totuși, ca situația să nu fie cu totul roz, oficialii de la Kiev au declarat că grâul de panificație are un nivel cu 13% mai mic decât la recolta precedentă, iar acum doar 56% din totalul tonelor recoltate este de o calitate bună.

Probleme sunt și la recolta de porumb unde se pare că producția la hectar este de circa 4,32 de tone, față de 4,95 de tone/ha cât au strâns ucrainienii anul trecut.

Până la finele anului în curs, autoritățile ucrainiene estimează că recolta totală de grâu va fi de 63 de milioane de tone, similară cu cea din 2013, apreciat ca fiind un an bun.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu