• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturile de toamnă, amenințate de șoarecii de câmp: Fermele din toată țara se confruntă cu o invazie de rozătoare

    agrointeligenta.ro -

    Agricultorii din toată țara se confruntă în această perioadă cu o problemă foarte gravă: rozătoarele. Șoarecii de câmp s-au înmulțit foarte tare în acest an, iar lipsa ploilor din ultimele luni a creat un mediu propice pentru dezvoltarea acestora. Agricultorii sunt pur și simplu depășiți de situație și nu știu ce să facă pentru a-și proteja culturile.

    Deși în mod normal rozătoarele nu reprezintă unul dintre dăunătorii clasici ai culturilor agricole, deoarece șoarecii de câmp își fac galeriile în zonele înierbate, anul acesta, numărul lor este atât de mare încât s-au extins și pe terenurile cultivate. Potrivit specialiștilor, iarna blândă și modificarea tehnologiilor de prelucrare a solului a dus la o înmulțire a acestora. În plus și prădătorii naturali ai șoarecilor nu își mai fac datoria ca înainte sau cei rămași nu fac față. Vulpile preferă puii de prepeliță sau fazan, în timp ce berzele sunt prea puține pentru a face față numărului mare de rozătoare.

    Tehnologiile de însămânțare no-till preluate din Statele Unite ale Americii și din Uniunea Europeană sunt considerate de mulți principalul vinovat pentru înmulțirea masivă a șoarecilor deoarece prin evitarea arăturii rozătoarele nu sunt afectate. Totuși sunt fermieri care folosesc metodele clasice de însămânțare și care se confruntă cu problema rozătoarelor, ceea ce îi face pe specialiști să caute alte explicații. Una ar fi folosirea intensivă a insecticidelor pe terenuri în trecut, ceea ce a dus și la distrugerea rozătoarelor, dar după ce acestea au fost interzise rozătoarele au revenit pe culturile agricole.

    Problema rozătoarelor a fost observată prima dată în vara acestui an în Bărăgan, dar acum s-a extins la nivelul întregii țări, chiar dacă unele județe sunt mai puțin afectate decât altele. De asemenea și soluțiile pentru rezolvarea ei s-au schimbat.

    Ce soluții au fermierii pentru a-și salva recolta

    În momentul de față în România singurele produse care sunt omologate  împotriva șoarecelui de câmp, a șoarecelui de pădure și a șobolanului de apă sunt cele pe bază de bromadiolon, un raticid anticoagulant, care acţionează prin inhibarea coagulării sângelui și care provoacă moartea rozătoarelor prin hemoragie internă, în doar câteva zile, fără a trezi suspiciunea altor dăunători. Pe piaţa de raticide din România, Adama Agricultural Solutions (fostă Makhteshim Agan) oferă Bromakol, o momeală gata preparată, sub formă de blocuri cerate.

    O soluție o reprezintă și gazarea galeriilor cu substanțe pe baza de fosfură de aluminiu. ”Am reușit să obținem omologarea fosfurii și folosirea acesteia cu acordul ANSVSA în situațiile care prezintă pericol economic, iar situația actuală este una dintre acestea”, a declarat pentru Agrointeligența Marius Dana, director în cadrul Kwizda Agro România.

    O altă soluție ar fi  obținerea unei derogări pe o perioadă scurtă de timp a utilizării produselor pe bază de endosulfan, mai ales că produsele pe bază de bromadiolon nu par sa mai facă față invaziei foarte mari cu care se confruntă agricultorii. De altfel se poartă mai multe discuții pentru găsirea unei variante care să fie benefică pentru toată lumea.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!