• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâu distrus de utilaje grele într-o intervenție Enel. Paguba: 70.000 de lei. Reacția companiei

    Angelica Lefter -

    Cultură de grâu distrusă de angajați ai Enel după ce au intrat cu utilajele pe o solă de circa 22 de hectare dintre care circa 7 hectare au fost compromise. Producătorii agricoli reclamă pagubele făcute de compania de electricitate, după ce mai mulți stâlpi au fost schimbați iar intervenția a necesitat folosirea unor utilaje grele care au lăsat în urmă adevărate tranșee.

    Mai mulți agricultori din județul Călărași au trimis mesaje către redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO, în speranța că va fi tras un semnal de alarmă în acest sens, mai ales că nu este primul an în care au parte de ”vizita” angajaților Enel care lasă în urmă pagube pe terenurile agricole.

    Stâlp schimbat de angajații Enel, în mijlocul culturilor de grâu

    Intervențiile angajaților Enel la stâlpii de electricitate au lăsat pagube în culturile fermierilor 

    Marian Mailat este doar unul dintre fermierii care ne-au semnalat situația care s-a lăsat cu pagube pentru ferma sa vegetală din comuna Grădiștea, județul Călărași. Fermierul a trimis o scrisoare către Agrointeligența – AGROINTEL.RO în care trage un semnal de alarmă cu privire la situația creată, menționând că un astfel de abuz s-a petrecut de curând în cultura sa de grâu.

    Fermierul a spus că din sola de 22 de hectare, circa 6-7 hectare sunt efectiv afectate. Plus ca sola nu mai poate fi întreținută corespunzător, deoarece angajații Enel au făcut tranșee cu utilajele cu care au intervenit.

    ”În ziua de duminică, 19 februarie, la ora 9:00, la o mică inspecție în câmp a culturilor de toamnă, am constatat cu dezamăgire abuzul făcut de angajații Enel și al firmelor care asigură mentenanța stâlpilor care susțin firele de electricitate, pe o solă de 22 ha din care 6-7 ha efectiv afectate, situată pe raza comunei Grădiștea, județul Călărași, însămânțată în toamna anului 2022 cu grâu, care este traversată pe toată diagonala de o linie de stâlpi (E-V), care susțin cabluri electrice. Domnii de la Enel au luat decizia de a schimba mai mulți stâlpi, chiar în această perioadă. În încercarea de a schimba acești stâlpi, nu au ținut cont că în această solă este însămânțată o cultură, că este o proprietate privată cu o investiție foarte mare. Angajații de la Enel au traversat sola cu utilajele (macara, nacela, buldo-excavatoare, autoturismele din dotare) de la o diagonală la alta, intrând și ieșind din solă pe unde doreau dânșii, practic distrugând cultura de grâu”, a fost descrierea fermierului Marian Mailat.

    Producătorul agricol a menționată că intenționează să acționeze în judecată Enel dacă nu se înțelege pe care amiabilă cu compania. ”Sigur voi depune plangere, dacă nu găsim o cale amiabilă”, a menționat fermierul.

    Cultură de grâu distrusă de intervenția utilajelor Enel în câmp pentru a schimba stâlpii de electricitate, comuna Grădiștea, județul Călărași

    Lucrările de întreținere a culturii nu mai pot fi efectuate, din cauza ”tranșeelor” săpate de utilajele Enel

    Agricultorul călărășean a punctat că distrugerile de acest fel au fost făcute pe mai multe sole, chiar și la fermierii vecini. Pagubele sunt atât de evidente, încât nu se mai poate intra cu niciun alt utilaj agricol pe solele respective pentru efectuarea lucrărilor specifice acestei perioade.

    ”Astfel de distrugeri au fost făcute în mai multe sole pe care le administrez, chiar la mai mulți colegi. În fiecare an, cei de la Enel ne distrug culturile intrând să efectueze lucrări de tot felul: schimbând și vopsind stâlpi, înlocuind tot felul de piese, accesorii și cabluri. Pe sola unde v-am descris întâmplarea, în fiecare an intră și practic îmi tranzitează sola prin mijlocul acesteia, dar anul acesta au exagerat provocând pagube însemnate. Pierderile noastre sunt foarte mari pe această solă. După cum am zis, sola a fost însămânțată cu grâu în toamna anului 2022, iar costurile până la această dată sunt de peste 2.000 lei/ha. Lucrările de întreținere nu mai pot fi făcute corespunzător deoarece în urma ”tranșeelor” făcute de dânșii, nu se mai poate intra în condiții optime cu utilajele deoarece acestea riscă să fie afectate din punct de vedere tehnic!”, a transmis agricultorul Marian Mailat.

    Fermierul a completat că paguba se ridică la suma de 60.000-70.000 de lei. ” Estimez 60.000 – 70.000 de lei ca pagubă. Deoarece eu pe acea suprafață am semănat grâu. Din grâul recoltat și vândut eu trebuie să dau arendă, să achit datorii, să achit credite bancare, să achit salarii, să cumpăr motorină, să achit costul cu utilitățile etc.”, ne-a menționat fermierul.

    Urme lăsate în solele cu grâu de către lucrătorii ENEL, comuna Grădiștea, județul Călărași

    Lucrătorii companiei de electricitate ar fi distrus culturile și în alți ani în același mod

    Fermierul din comuna Grădiștea, județul Călărași, a mai spus că în fiecare an lucrătorii de la compania de electricitate produc pagube însemnate producătorilor agricoli. La cele spuse, fermierul a atașat și câteva fotografii din câmp drept dovadă.

    ”Atașăm, ca dovadă a acestui abuz, mai multe poze și filmări din care reiese că această cultură de grâu este foarte afectată, în mare parte compromisă și pagubele sunt considerabile. (…) astfel de practici se întâmplă foarte frecvent în rândul fermierilor. Eu mă confrunt în fiecare an cu astfel de întâmplări”, a menționat fermierul Marian Mailat.

    Autoritățile ridică din umeri

    Fermierul a mers să facă plângeri și la autoritățile care a crezut că îl pot ajuta: Poliție, Primărie, și Direcția Agricolă. Dacă cele două instituții din urmă au părut mai de bună credintă, Poliția Grădișțea l-a informat pe fermier că nu este de competența oamenilor legii.

    ”Între timp am fost la Poliția Grădiștea, Primărie și mi-au spus ca nu este de competența lor. Cei de la Direcția Agricolă mi-au zis (neoficial) ca nu este de competența lor, să le trimit o solicitare oficială. De la Poliție au zis că trebuie să fac plângere la Enel. Că au mai fost cazuri de genul acesta”, ne-a spus fermierul.

    Reacția companiei de electricitate

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a solicitat un punct de vedere și de la compania de electricitate.

    Compania a confirmat lucrările efectuate pe terenurile agricole și a subliniat că înlocuirea stâlpilor este necesară pentru că cei vechi puneau în pericol viețile localnicilor, inclusiv a fermierilor.

    ”Enel Distribuție Dobrogea a efectuat, prin intermediul prestatorului contractat, în zilele de 9 și 13 februarie 2023, lucrări programate pe linia aeriană de medie tensiune care traversează și terenuri agricole din comuna Grădiștea. Aceste lucrări vizează modernizarea unei linii electrice aeriene, cu o lungime totală de 52 km, care deservește comunele Grădiștea, Cuza Vodă și Independența, în beneficiul a aproximativ 1.750 de clienți. Lucrările din zona Grădiștea presupun înlocuirea a 6 stâlpi (care se află într-un grad avansat de degradare și care pot pune în pericol locuitorii din zonă, inclusiv pe fermieri în activitatea lor curentă), 120 de izolatori și 2 km de cabluri, cu scopul de a reduce astfel numărul avariilor și pentru a face posibile intervențiile rapide în rețea. Aceste lucrări reprezintă îndeplinirea de către operatorul de distribuție a obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura exploatarea instalațiilor electrice în condiții de siguranță și securitate”, precizează biroul de presă al companiei Enel, la solicitarea Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    În continuarea explicațiilor oferite, compania de electricitate a subliniat că lucrătorii care au intervenit la lucrarea din județul Călăraș au acționat astfel încât să ”protejeze cât mai mult posibil zona cultivată”.

    ”Programul lucrărilor a fost comunicat public pe site-ul E-Distribuție, aici, a fost transmis către presa locală și este constant transmis și primăriilor pentru a comunica, la rândul lor, locuitorilor informații privind aceste lucrări. Pe parcursul lucrărilor, utilajele au urmat culoarul liniei electrice, pentru a proteja cât mai mult posibil zona cultivată”, se mai precizează în răspunsul primit de Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Compania mai explică că lucrările din zonă trebuiau extinse și pe o cultură de rapiță dar acestea s-au amânat până când fermierii vor recolta.

    ”Operatorul de distribuție beneficiază, în baza legii, de acces neîngrădit la capacitățile energetice, cu obligația de a despăgubi proprietarii din vecinătatea capacităților energetice pentru pagube produse în urma unei intervenții, în baza unei solicitări din partea acestora”, au menționat reprezentanți ai E-Distribuție Dobrogea.

    Iata mai jos răspunsul solicitat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO așa cum l-a oferit compania:

    ”E-Distribuție Dobrogea a efectuat, prin intermediul prestatorului contractat, în zilele de 9 și 13 februarie 2023, lucrări programate pe linia aeriană de medie tensiune care traversează și terenuri agricole din comuna Grădiștea. Aceste lucrări vizează modernizarea unei linii electrice aeriene, cu o lungime totală de 52 km, care deservește comunele Grădiștea, Cuza Vodă și Independența, în beneficiul a aproximativ 1.750 de clienți. Lucrările din zona Grădiștea presupun înlocuirea a 6 stâlpi (care se află într-un grad avansat de degradare și care pot pune în pericol locuitorii din zonă, inclusiv pe fermieri în activitatea lor curentă), 120 de izolatori și 2 km de cabluri, cu scopul de a reduce astfel numărul avariilor și pentru a face posibile intervențiile rapide în rețea. Aceste lucrări reprezintă îndeplinirea de către operatorul de distribuție a obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura explotarea instalațiilor electrice în condiții de siguranță și securitate.

    Programul lucrărilor a fost comunicat public pe site-ul E-Distribuție, aici, a fost transmis către presa locală și este constant transmis și primăriilor pentru a comunica, la rândul lor, locuitorilor informații privind aceste lucrări.

    Pe parcursul lucrărilor, utilajele au urmat culoarul liniei electrice, pentru a proteja cât mai mult posibil zona cultivată. Mai mult decât atât, pentru un impact minim asupra ariilor agricole, în porțiunea finală a liniei electrice, unde există o cultură de rapiță, lucrările au fost programate să fie reluate în intervalul iunie-iulie, după recoltare.

    Operatorul de distribuție beneficiază, în baza legii, de acces neîngrădit la capacitățile energetice, cu obligația de a despăgubi proprietarii din vecinătatea capacităților energetice pentru pagube produse în urma unei intervenții, în baza unei solicitări din partea acestora”.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd