• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tăieri la cais în funcție de vârsta pomilor și de soi

  Violina Gorcinschi -

  Tăieri la cais în funcție de vârsta pomilor și de soi. Cum se execută tăierile în uscat la pomii din specia cais, vă reprezentăm în acest articol.

  Caisul este o specie de pom iubitoare de lumină care crește activ și dă roade din abundență numai cu ajutorul suficient al acestui element. Pentru a obține o recoltă stabilă, pomii de cais trebuie îngrijiți corespunzător. Tăierea este unul dintre elementele principale în îngrijire. Tăierile la cais restricționează creșterea excesivă a ramurilor și echilibrează cantitatea de roade.

  Tăieri la pomii de cais

  Lucrările de tăiere a pomilor de cais diferă în funcție de vârsta și de soiul acestora.

  Tăieri la cais în primii ani

  Caisee cresc pe ramuri buchet și ramuri mixte lungi. Ramurile mijlocii și scurte nu dau un randament foarte ridicat. Caisul este o specie de pomi cu lemn fragil, fiind recomandată coroana piramidă neetajată pentru consolidarea scheletului. De asemenea, primele ramuri de schelet trebuie să fie dirijate pe direcţia rândului.

  La pomii tineri de cais, ramurile mixte trebuie să fie scurtate la o treime sau la un sfert din lungime când acestea depășesc 60 de cm.

  Pentru normarea încărcăturii de rod, ramurile inserate pe laturile superioare și inferioare ale şarpantelor şi subşarpantelor se suprimă. La soiurile ce dau roade mai ales pe buchete de mai, ramurile mixte se scurtează la 40-45 cm, pentru o mai bună ramificare. Dacă lungimea este sub 40 de cm, se vor efectua răriri ale ramurilor.

  După 4-5 fructificări, ramurile roditoare se epuizează, scade vigoarea de creștere a pomilor, se degarnisește centrul coroanei și începe rodirea periodică. În scopul de a evita acest fenomen și de a menține pomii într-o stare bună, tăierile se efectuează în funcție de tipul de fructificare.

  o persoana care taie crengi cu ferastraul
  Tăierile de rodire în funcție de tipul de fructificare

  Tăieri la cais cu rodul pe ramuri mixte

  La soiurile în care rodirea se face preponderent pe ramurile mixte, ramurile de semi-schelet în lemn de 2-3 ani se scurtează cu o treime, deasuprea unei ramuri bine dezvoltate și într-o poziție care să favorizeze reluarea procesului de creștere. În cazul în care astfel de ramificări lipsesc, tăierea se efectuează la un cep de 5-10 cm.

  Ramurile cu vârsta mai mare de 4 ani se suprimă, înlocuindu-se cu ramurile anuale noi, prezente în apropierea acestora.

  Ramurile mixte din coroană se răresc la 12-15 cm și se scurtează la 60 cm atunci când au lungimea mai mare de 70 de cm.

  Tăieri la pomi de cais cu rodul pe buchetele de mai

  Pentru soiurile ce dau rod pe buchetele de mai, acestea din urmă se răresc la 8-10 cm, prin suprimarea celor mai îmbătrânite, de 5 ani.

  Ramurile de semi-schelet se scurtează în lemn de 4 ani, deasupra unei ramificări sau la un cep de 10-15 cm. În acest fel, pe parcursul a 4 ani, se realizează o reînnoire totală a formaţiunilor de rod.

  Ramurile mixte de vigoare mijlocie se răresc la 15-20 cm, însă nu se scurtează.

  Citiți și: Schemă completă de tratamente pentru caise gustoase

  Înghețul mugurilor de rod la cais

  În cazul înghețului a 50-60% din mugurii de rod de pe ramurile mixte, producţia de fructe nu se diminuează, deoarece se realizează o normare naturală a rodului. Indiferent de lungimea ramurilor mixte, acestea nu se scurtează.

  Un alt aspect ce merită a fi luat în considerare este faptul că mugurii de rod, de pe ramurile anticipate și de pe valul al doilea de creștere a ramurilor anuale lungi, rezistă la ger și, deoarece înflorirea se produce mai târziu, sunt scutiți de brumă. De aceea, ramurile anticipate destul de viguroase se lasă întregi, însă se răresc la 15-20 cm.

  Regarnisirea la cais

  Atunci când şarpantele se degarnisesc şi ramurile anuale amplasate în partea lor bazală sunt puţine şi scurte, coroana în partea superioară se răreşte, având în vedere capacitatea mare de regenerare din muguri dorminzi. Astfel, energiei solare îi este permis să pătrundă în partea coroanei inferioare, pentru a provoca mugurii dorminzi să intre în vegetaţie.

  Tot în vederea regarnisirii scheletului, la suprimarea unei ramuri anuale sau de semischelet, tăierea se efectuează cu 1-5 mm deasupra inelului.  Astfel, din mugurii dorminzi de pe cepurile lăsate apar lăstari viguroşi.

  Atunci când lungimea ramurilor anuale nu depăşeşte 15-20 cm și productivitatea scade semnificativ, se aplică tăierile de reîntinerire, care constau în reducţia ramurilor de schelet şi semischelet, pe lemn de 4-5 ani.

  După tăierile în uscat la cais, nu uitați să aplicați și tratamentele corespunzătoare. 


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria