• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente ce se aplică pomilor după tăieri

    Violina Gorcinschi -

    Tratamente care se fac la pomi după tăieri. O serie de stropiri sunt necesare în livadă primăvara, după ce s-au excutat tăierile de fructificare și de regenerare la pomii fructiferi. Aceste tratamente se aplică la toate speciile de pomi.

    După ce se efectuează tăierile de fructificare și regenerare în livezi, la toate speciile pomicole se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitare, folosind produse pe bază de cupru. Cuprul are un rol important în prevenirea și combaterea bolilor produse de ciuperci (rapăn, monilioza, pătarea frunzelor și ciuruirea frunzelor la sâmburoase, băşicarea frunzelor la piersic, hurlupii la prun, bolile de scoarţă ale pomilor fructiferi), dar și a celor produse de bacterii (foc bacterian, arsura bacteriană comună a mărului și părului, ulcerația și ciuruirea bacteriană a speciilor sâmburoase).

    Autoritatea Națională Fitosanitară – Oficiul Fitosanitar Suceava a emis un buletin de avertizare cu tratamentele care se aplică în livezi după efectuarea tăierilor de fructificare și de regenerare. Responsabil Prognoză și Avetizare este ing. Maria Platon care a oferit informații utile despre produsele cu care se stropesc pomii înainte de ieșirea din repausul vegetativ și intrarea în vegetație primăvara.

    Tratamente la pomii fructiferi după tăieri

    După ce au avut loc tăierile la pomi, se recomandă efectuarea tratamentului fitosanitar, utilizând unul dintre următoarele produse:

    În afară de cele recomandate mai sus, pot fi utilizate și alte produse pe bază de cupru, omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor, cuprinse în baza de date PEST-EXPERT.

    Rolul cuprului în tratarea pomilor

    Produsele pe bază de cupru, aplicate după executarea tăierilor, au rolul de a cicatriza rănile produse prin tăiere, de a reduce extinderea atacului, de a stimula mecanismul de apărare al plantei si îşi aduc aportul în nutriţia plantelor, asigurând o rezistență mărită la înghețurile târzii, atât la pomii fructiferi cât şi la vița de vie.

    Acestea se aplică astfel încât să asigure o bună acoperire a ramurilor și trunchiului (îmbăiere), cu respectarea strictă a dozelor indicate. Eficacitatea fungicidelor pe bază de cupru poate fi îmbunătățită, utilizând aparate de stropit reglate pentru o pulverizare cât mai fină a soluției, care se folosește imediat după pregătire.

    o persoana care uda pomii cu solutie
    Soluțiile pe bază de cupru – esențiale pentru refacerea rănilor după tăieri și pentru prevenirea bolilor

    Când se administrează tratamentul pe bază de cupru la pomi

    Tratamentul se efectuează atunci când:

    Respectarea perioadei indicate pentru efectuarea tratamentului este foarte importantă, astfel încât să fie posibilă efectuarea în timp optim a tratamentului următor, care se va aplica pentru combaterea formelor hibernante ale dăunătorilor.

    Măsuri de igienă în timpul și după tăierile de fructificare și regenerare

    Pentru a menține siguranța și sănătatea pomilor fructiferi, se recomandă luarea următoarelor măsuri:

    Lucrările de tăiere în plantațiile pe rod la toate speciile se fac după trecerea pericolului gerurilor. Se vor înlătura ramurile cu simptome de boli (cancerul de scoarţă, făinare), se vor elimina drajonii, fructele mumificate rămase agățate în pom, se vor aduna frunzele căzute și se vor încorpora în sol. Rănile rezultate în urma tăierilor, cu dimensiuni mai mari de 2cm Ø se vor badijona cu produsul Relaco, Sanared, Arbokol Cupru, Dezin, Ceraltin.

    În plantatiile în care s-a diagnosticat anul trecut prezența bacteriei Erwinia amylovora, care produce focul bacterian, este obligatorie respectarea următoarelor măsuri:

    1. Îndepărtarea ramurilor cu simptome (ramuri, şarpante cu răni, ulcere cu lichid si țesuturi brunificate sub scoarţă) la o distanța de circa 40 cm în lemn sănătos și arderea acestora;
    2. Rana se dezinfectează cu un produs pe baza de cupru – (Alcupral 50 PU, Bouille Bordelaise WDG);
    3. Se vor dezinfecta instrumentele cu care se face tăierea, cu alcool etilic 70% sau hipoclorit de sodiu 10%, la trecerea de la un pom la altul;
    4. În cazul contaminării puternice se vor elimina în totalitate pomii afectaţi şi se vor arde.

    În zonele umede sau în livezile cu pomi bătrâni si neîngrijiți, dacă pe trunchi sau chiar pe ramuri, s-au dezvoltat muşchi sau licheni, aceştia se vor îndepărta prin răzuire şi se va aplica o stropire cu produsul Antimus-3%. Tratamentul se va repeta la interval de 7-10 zile, până la distrugerea completă a muşchilor şi lichenilor, putându-se efectua 2-3 tratamente, în zile cu temperaturi pozitive (aprox.5°C), dar înainte de pornirea pomilor în vegetaţie.

    La înfiinţarea livezilor sau la completarea golurilor, se vor folosi pomi certificați, însoțiți de paşaport fitosanitar (eticheta), proveniți din pepiniere pomicole autorizate.

    o persoana care uda pomii cu solutie
    Măsuri de igienă și de protecția mediului

    Stropiri după tăieri și ulei horticol și insecticid

    După tăieri la pomi, am doilea tratamente recomandat este cel cu ulei horticol și insecticid. Se recomandă ca aplicarea uleiului horticol să se facă la umflarea mugurilor sau la dezmugurit.

    A doua stropire a pomilor după tăieri are rolul de a combate dăunătorii care au iernat în livadă, precum păducehele de San Jose, viermele merelor, păianjenul roșu sau afidele.

    Tratamentul cu ulei horticol și cu insecticid se face la dezmugurile în fenofaza urechiușe de șoarele la speciile semințoase (măr, păr, gutui, moșmon) și în fenofaza de buton verde la speciile sâmburoase (cireș, vișin, prun).

    Vă recomandăm să citiți și:


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!