• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la măr. Cum se fac tăierile la măr în funcție de soi și tipul de fructificare

    Violina Gorcinschi -

    Tăieri la măr – cum se fac tăierile la măr în funcție de soi și de tipul de fructificare al acestuia. Recomandările de care trebuie să țineți cont când faceți tăierile în uscat la meri.

    Pomii soiurilor de măr, cultivaţi în aceleaşi condiţii, se diferențiază semnificativ în funcție de habitus, ritmul de creștere, ramificare, tipul de fructificare și alte caracteristici morfologice de care este necesar să se țină cont la formarea coroanelor și întreţinerea acestora. Acest articol prezintă indicații în ceea ce privește lucrările de tăiere la meri în funcție de tipul de fructificare, așa cum au fost ele incluse în lucrarea ”Tăierea pomilor de specii sămânțoase” aparținând lui C. Dadu, doctor habilitat în ştiinţe agricole, conferenţiar.

    Citiți și: Tratamente de iarnă la pomii fructiferi – calendar. Perioade, produse

    un mar cu fructe
    Tipurile de fructificare la meri (foto: citygarden.ro)

    Tipuri de fructificare la măr în funcție de soi

    În funcție de particularităţile de creştere şi rodire, soiurile existente sunt clasificate în cinci tipuri de fructificare.

    Tipul I de fructificare la măr

    Tipul I, numit spur, cuprinde soiurile spur (Goldenspur, Starcrimson, Yellowspur ş.a.). Soiurile respective fructifică pe ţepuşe, pinteni, burse și vetre de rod care sunt foarte apropiate între ele datorită internodurilor scurte. Pomii au o tendință de
    creştere bazitonică şi, uneori, şarpantele bazale întrec axul central. În ciuda capacității de lăstărire foarte joasă, numărul mare al formaţiunilor fructifere scurte garnisesc şarpantele, iar zona productivă nu se îndepărtează de centrul coroanei.

    Tipul II de fructificare la măr

    Tipul II de fructificare, numit „parmen auriu, include soiurile Bell de Beskoop, Calvil de zăpadă etc. Aceste soiuri fructifică pe ţepuşe, pinteni, burse şi vetre de rod amplasate pe lemn în vârstă de 2-5 ani, însă o parte din fructe se obţine și pe nuieluşe.
    Şarpantele se amplasează sub un unghi mare de ramificare, sunt foarte rezistente la dezbinare, iar zona de fructificare se îndepărtează lent de centrul coroanei și nu-şi modifică forma sub greutatea rodului. Pomii au tendinţa de creştere bazitonică.

    Tipul III de fructificare la măr

    Acesta include majoritatea soiurilor: Golden delicious, Ionatan, Melrose, Idared, Prima etc. Aceștia fructifică pe ramuri scurte
    şi lungi, cu nueluşele şi mlădiţele situate pe lemn de 2-3 ani. Capacitatea ridicată de lăstărire face ca fructificarea să se îndepărteze rapid de centrul coroanei. Şarpantele trec prin degarnisire, iar ramurile de semi-schelet se arcuiesc din cauza greutății rodului. Pomii de meri din această grupă prezintă o dominanţă echilibrată a axului central faţă de şarpante.

    Tipul IV de fructificare la măr

    Denumit și Granny Smith include soiurile Granny Smith, Florina etc. Aceste soiuri frucitifcă pe aceleaşi formaţiuni de rod ca soiurile de tipul III de fructificare și zona productivă se îndepărtează de centrul coroanei mai rapid în comparaţie cu soiurile
    standard. Pomii au o tendinţă de creştere acrotonică.

    Tipul V de fructificare la măr

    Tipul V de fructificare cuprinde soiurile columnare de tipul Wijeik, fiind lipsite de ramificaţii sau au foarte puţine. Acestea fructifică pe ţepuşe şi pinteni amplasați pe axul pomului. La alegerea formei de coroană şi la efectuarea lucrărilor de formare şi întreţinere se iau în considerare particularităţile biologice ale soiului.

    un mar rodit
    Formarea coroanei în funcție de soi (foto: acasa.ro)

    Tăieri la măr în funcție de soi 

    Soiurile de tipul III și IV de fructificare se adaptează bine la toate formele de coroană. Pentru soiurile de tipurile I şi II de fructificare, fermierii ar trebui să aleagă formele globuloase.

    În procesul de formare a coroanelor la soiurile de tipul III de fructificare cu vigoare mare, tăierile trebuie să fie reduse la minimumul posibil, pentru a grăbi intrarea pomilor pe rod.

    La soiurile de vigoare mijlocie (Golden delicious, Slava pobediteleam), care se supraîncarcă cu rod, pentru a evita arcuiriea, o parte din ramuri se suprimă. De asemenea se recomandă înlăturarea inflorescenţelor de pe porţiunea terminală a ramurilor de prelungire a axului şi şarpantelor. La fel se procedează și cu soiurile tip spur.

    Pentru tipurile de meri cu creştere viguroasă, altoite pe portaltoiul de vigoare mijlocie (M4, MM 106) pomii se conduc după forma de coroană palmeta etajată cu braţe oblice.

    Soiurile de măr cu creştere mijlocie, precum cele de tipul Melba, Şafran de vară, Idared, Golden Delicious, Mantuaner altoite pe portaltoi M4, MM 106 se face după sistemul de coroană palmeta liberă aplatizată. Având în vedere soiurile Melba, Şafran de văra, Idared, altoite pe portaltoi de vigoare slabă (M9, M26), precum şi soiurile de tip Goldspur, altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie (M4, MM 106) se recomandă coroana fus subţire ameliorat.

    Soiurile de tip Starkrimson, altoite pe portaltoi M4, MM 106 se conduc după sistemul de coroana piramidă natural ameliorată cu volum redus.

    o persoana care taie crengile unui pom
    Tăierile de producție

    Tăieri la măr în funcție de tipul de fructificare

    Tăierea de producţie are şi ea caracteristicile sale în funcţie de tipul de fructificare. Tăierile la măr se recomandă să fie făcute în uscat, de regulă de la începutul anului până înainte de momentul înmuguririi.

    Tăierile la măr sunt printre primele tăieri care se execută în uscat, pe timpul iernii, alături de cele la păr și la gutui, în timp ce alte specii mai sensibile la frig precum cireșul, piersicul sau caisul sunt lăsate pentru a doua parte a intervalului de tăieri.

    Tăierile la meri pot începe din luna ianuarie, mai ales dacă aveți o livadă mai mare și veți avea nevoie de mai multe zile pentru lucrări. Dacă este ger, se pot amâna tăierile pentru perioada dintre 20 februarie – 20 martie.

    Ziua în care se fac tăieri trebuie să fie senină, fără ploi, cu temperaturi pozitive pe timpul zilei și de cel mult -5 grade pe timpul nopții.

    Citiți și: Tăieri la prun – ghid complet. Calendar, scheme de tăieri la pruni

    Tăieri la măr cu tipul de fructificare I și II

    La soiurile de tipul I şi II de fructificare, în primii ani de rodire, se recomandă aducerea şarpantelor în poziţia iniţială prin tăieri de transfer a direcţiei de creştere pe o ramură viguroasă cu amplasarea în spaţiu corespunzătoare. Așa cum se procedeză în mod normal, toate ramurile anuale formate pe şarpante se menţin, cu excepţia celor formate pe latura lor superioară, pentru a spori volumul zonei productive.

    Unele soiuri de tip Golden spur sunt susceptibile de supraîncărcare cu muguri de rod şi ramificare mai puternică ce necesită o normare a ramurilor de garnisire prin rărirea lor. La aceste soiuri, în comparaţie cu cele de tipul Starkrimson, tăierea de reînnoire a ramurilor de garnisire începe mai devreme deoarece fructifică şi pe ramuri anuale. În acest caz, tăierile sunt mai severe, cu scopul de a stimula creşterea şi eliminarea excesului de muguri floriferi.

    Reînnoirea ramurilor de semi-schelet se face la lemn cu vârsta de 4-5 ani. Pe parcursul tăierii, ramurile concurente şi cele lacome din coroana pomilor se suprimă la inel.

    Ramurile laterale de 45-50-60 cm se reţin. Atunci când lungimea creşterilor anuale a şarpantelor scade, se efectuează reîntinerirea lor pe lemn în vârstă de 3-5 ani. Această procedură permite formarea lemnului nou pe care se vor forma ramuri fructifere.

    Citiți și: Zeama bordeleză – preparare și utilizare. Când și cum se aplică la pomi și legume

    Tăieri la măr cu tipul de fructificare III și IV

    La debutul perioadei de rodire, tăierea de producţie diferă la soiurile de tipul III şi IV de fructificare cu o accentuată tendinţă acrotonică. Pentru menţinerea echilibrului de creştere între partea bazală şi cea terminală a coroanei, este necesară evitarea suprimării elementelor de semi-schelet cu vigoare mare din partea inferioară. Din partea bazală a coroanei, se înlătură numai ramurile de semi-schelet de vigoare mică. Din partea superioară a coroanei, se elimină ramurile de semi-schelet viguroase şi cu creşterile verticale.

    La normarea încărcăturii cu muguri floriferi, se ia în calcul echilibrul fiziologic între procesele de creştere şi fructificare şi operațiunea se efectuează operaţiunea ca la soiurile de tipul I şi II de fructificare.

    La soiurile din această grupă, principala verigă în tăierea de rodire sunt ramurile de semi-schelet. Reînnoirea lor se face cu ciclul de 3-4 ani, menţinându-se o anumită structură de vârstă a elementelor de semischelet.

    La soiurile ce rodesc pe ramurile anuale se fac tăieri mai severe pentru normarea recoltei, prin scurtarea cu până la 50% din numărul lor. Ramurile de rod plasate în interiorul coroanei şi a celor epuizate se suprimă în primii ani de rodire. Pentru garnisirea scheletului suprimarea, ramurilor epuizate se face în aşa fel încât să se obţină un cep care facilitează obținerea ramurilor cu unghiuri mari de inserţie.

    În fiecare situație, trebuie să se ţină cont de particularităţile biologice ale soiurilor.

    Citiți și: Întreținerea unei plantații de măr după intrarea pe rod: recomandări 


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!