• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alegeri în conducerea Asociației Producătorilor Agricoli Brăila. Vasile Datcu: ”Viitorul președinte trebuie să țină organizația în viață!”

    Angelica Lefter -

    Asociația Producătorilor Agricoli (APA) Brăila intră într-o nouă etapă de acțiune. Se fac pregătiri pentru schimbarea președintelui, cel care a stat în fruntea asociației ani de-a rândul fiind, de asemeni și fondatorul acesteia, fermierul Vasile Datcu, administrator al SC Midagra Invest SRL.

    Până acum, Vasile Datcu a dus cu stoicism întreaga activitate a APA Brăila, însă a mărturisit că este momentul pentru o schimbare, dorind cu ardoare să dedice de acum înainte mai mult timp carierei sale literare.

    În calitate de fermier, care cultivă 350 de hectare în localitatea Măxineni, din județul Brăila, inginerul Vasile Datcu a precizat că anul acesta culturile arată bine, contrar startului din toamnă, unul total lipsit de apă.

    ”Surprinzător, culturile n-arată rău. Așa cum am debutat noi în toamnă a fost destul de rău pentru toată lumea, noi avem un deficit de apă de 300-400 de litri. Nu am avut nicio picătură de apă până în august, am recoltat cum am putut, am pregătit terenul cum am putut și am semănat în praf, așa cum am putut. Și le-am recomandat tuturor, că mulți își luaseră adio de la culturile din toamnă, nu voiau să mai intre în teren, voiau să le lase baltă și să vadă în primăvară ce au de făcut. Le-am spus că noi semănăm, totuși în octombrie, nu în mai, seceta se instalează în mai-iunie. Dar acum culturile arată surprinzător de bine, neașteptat față de ce toamnă am avut, față de ce an am avut, că tot a fost o catastrofă. Am avut un an cu niște călduri extraordinar de grave, cu o evapotranspirație masivă, pe secțiunea de 3 metri nu era nicio picătură de apă, că am săpat având o avarie la un hidrant. Arată bine grâul, arată bine orzul, în unele zone este înfrățit, în altele acum înfrățește”, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Vasile Datcu.

    Inginerul Vasile Datcu: ”Este cazul să dau mai departe conducerea APA Brăila, să vină și alții să vadă despre ce este vorba”

    Cu asemenea preocupări în fermă, dar și cu altele de natură culturală, inginerul Vasile Datcu este pregătit să dea mai departe ștafeta Asociației Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.

    ”Asociația Producătorilor Agricoli Brăila, este o asociație de fermieri, membru fondator al LAPAR-ului, că noi am înființat LAPAR-ul pe care ulterior l-am mutat la București. Eu sunt și membru fondator al APA Brăila și președinte de 8 ani. Este cazul să dau mai departe conducerea. Să vină și alții să vadă despre ce este vorba, pentru că eu am cheltuit bani și timp și să nu vă închipuiți că președintele APA înseamnă președintele Americii, nu, înseamnă doar cheltuieli de timp, de bani și de nervi. Asociația are 159 de fermieri cu aproximație, dar activi sunt vreo 100. De aceea ne-am întâlnit astăzi, să vedem cum stăm cu membrii, iar în funcție de câți sunt activi, să vedem câți sunt cu drept de vot, să fim conform regulamentului. Eu vreu să las totul în regulă, apoi mai văd ei”, a menționat fermierul brăilean Vasile Datcu.

    La un bilanț al activității, fermierul Vasile Datcu a pus pe masă și succesele, dar și insuccesele, iar per total s-a arătat mulțumit de întreaga sa activitate în slujba APA Brăila.

    ”Ca orice președinte de asociație profesională, problema principală pe care o are un astfel de personaj este să negocieze tot timpul cu administrația cele mai bune formule pentru breasla lui: să am apă, să am acces la asigurări, să am acces relativ rezonabil, relativ simplu la depunerile de cereri la APIA. Erau cereri probleme, erau o grămadă de documente, am reușit și le-am simplificat. (…) A fost o mare realizare, ne-am înțeles cu ministerul, cu APIA centrală, dar trebuie și spus: eu dacă am avut vreodată succes, este că am venit și cu soluția”, a consemnat Vasile Datcu.

    Doi fermieri candidează la șefia APA Brăila: Bogdan Furfurică și Nina Gheorghiță

    În cursa pentru președinția Asociației Producătorilor Agricoli (APA) Brăila s-au înscris doi fermieri.

    ”Participă doi fermieri pentru a prelua președinția APA Brăila: Nina Gheorghiță și Bogdan Furfurică. Nina are vreo 500-600 de hectare de teren pe care le lucrează, Bogdan vreo 1.300-1.400 de hectare. Mai cunoscut este Bogdan Furfurică pentru că este de aici, are 46 de ani, este un fermier tânăr”, a menționat Vasile Datcu.

    Vasile Datcu: ”Viitorul președinte să țină organizația în viață, pentru că este fondată de noi acum 24 de ani!”

    Așteptările pentru viitor pe care președintele încă în funcție al APA Brăila, Vasile Datcu, le are de la cel care va prelua funcția în cadrul asociației nu sunt exagerate, dar nici foarte simple. În primul rând se dorește continuitate.

    ”Prima așteptare este să țină în viață Asociația, după aceea mai văd ei. Nu este simplu deloc. Mulți își imaginează că munca de organizație este foarte simplă, este ca și cum ai apăsa pe buton și faci lucruri, ei nu-și imaginează că atunci când lucrezi pentru o organizație, câte persoane ai acolo, ai atâtea sensibilități. Am 100 de sensibilități. Dacă tu începi să-i ameninți că dacă nu au venit undeva sau nu au făcut ceva, îi dai afară, păi aici nu se câștigă nimic. Noi nu avem un interes direct, este unul indirect. Trebuie să-i faci să-și dorească. Trebuie să vorbești cu unul în felul lui, cu altul în alt fel, altfel îi pierzi și mai ales că apetitul românului pentru asociație este foarte scăzut. În condițiile acestea, dacă mai devii și ferm, păi ce tu ești șef de plantație? Nu! Nu susțin pe nimeni în mod special, îi las în pace, dar le-am spus de la bun început: să nu faceți praf organizația! Aceasta este făcută de noi acum 24 de ani. După care, dacă sunt capabili, să încerce să influențeze politica agricolă, care nu există. Cel mai interesant aspect acum, este ilegalitatea PNS-ului în momentul de față. Acest PNS nu are lege, este promovat pe Hotărâre de Guvern, care nu este adecvată, Hotărârea de Guvern este făcută pentru a pune în aplicare legile. Dacă nu facem nimic, riscăm oricând să pierdem 13 miliarde de euro!”, a concluzionat președintele APA, Vasile Datcu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Alegerile pentru conducerea Asociației Producătorilor Agricoli (APA) Brăila sunt programate să aibă loc joia viitoare, pe 2 martie.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till