• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lege aprobată de Parlament: Pajiștile permanente, scoase din circuitul agricol pentru parcuri industriale

  Roxana Dobre -

  Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente care permite ca anumite suprafețe să poată fi scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol pentru construirea şi funcţionarea unor parcuri industriale. Proiectul a trecut de votul deputaților cu 205 voturi pro, 4 contra și 35 de abtineri.

  Camera Deputaților a votat astăzi, miercuri – 12 aprilie propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991. Proiectul fusese respins de Senat dar deputații au decis să îi dea un vot pozitiv.

  Citiți și: Lege în vigoare: Pajiștile, închiriate pe o perioadă între 7 şi 10 ani. Amenajamentele pastorale – obligatorii din 2024

  Pajiştile situate în extravilanul localităţilor pot fi scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol pentru construirea şi funcţionarea unor parcuri industriale (foto: farmer.pl)

  Ce noutăți aduce proiectul de lege privind pajiștile permanente

  Proiectul de lege aprobat astăzi modifică Ordonanța de Urgență nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013, aprobată prin Legea nr. 86/2014 cu modificări şi completări.

  Noile modificări permit ca pajiştile situate în extravilanul localităţilor să poată fi scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol şi pentru construirea şi funcţionarea unor parcuri industriale, precum şi a unor ferme de producţie a plantelor şi arborilor necesari pentru întreţinerea parcurilor, grădinilor şi spaţiilor verzi, precum şi pentru protecţia împotriva zgomotului, vântului şi eroziunii solului, vizibilității și a luminii orbitoare.

  Conform documentului, excepţiile prevăzute mai sus se realizează cu obligaţia, ca beneficiarul suprafeței scoase definitiv din circuitul agricol al pajiştilor permanente situate în extravilan, să recupereze din terenurile neproductive o suprafaţă egală cu cea aprobată a fi scoasă din circuitul agricol.

  Citiți și: Satul care a spus „NU” transformării pășunii comunale în parc de fotovoltaice!

  Cum se face aprobarea scoaterii definitive din circuitul agricol fără obligaţia de recuperare

  Aprobarea scoaterii definitive din circuitul agricol fără obligaţia de recuperare se face până la echivalarea suprafeţei de pajişti din România cu suprafaţa scoasă. Recuperarea acestor terenuri se face până la data stabilită în actul prin care se aprobă scoaterea definitivă din circuitul agricol a acestor suprafețe, astfel încât să nu scadă suprafața de pajişti la nivel județean sau național.

  Scoaterea din circuitul agricol a pajiştilor permanente situate în intravilan se face în baza autorizaţiei de construire şi cu respectarea obligației unității administrativ-teritoriale privind menţinerea suprafeţei de pajişti permanente la nivel judeţean sau național, astfel cum a fost înregistrată la data de 1 ianuarie 2007.

  Pentru a intra în vigoare noua lege are nevoie de promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.


  Te-ar mai putea interesa

  Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!