• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bogdan Zainea, Netafim România: Lansarea la timp a sesiunilor de proiecte pentru irigații va ajuta fermierii să își planifice investițiile

    Angelica Lefter -

    România irigă o parte dintre culturile sale, însă la nivel național mai este nevoie de dezvoltarea sistemelor de irigații, atât sistemul principal, cât și cel secundar, iar asta presupune investiții majore.

    Chiar dacă nu avem capacitățile unor țări precum Israelul sau SUA, fermierii români au început să investească în sistemele de irigații pentru că au realizat că altfel nu se mai poate face agricultură performantă.

    Aceasta a fost tema pe care a dezvoltat-o Bogdan Zainea, director general al Netafim România – companie de echipamente de irigații, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Bogdan Zainea a arătat că cele mai noi tehnologii în materii de irigat sunt disponibile fermierilor români. Astfel, agricultorii își pot reduce costurile de udat utilizând sisteme moderne care monitorizează parametrii culturii și necesarul de apă pentru aceasta.

    ”Echipamentele au capacitatea să includă mai multe soluții și să și verifice în același timp ce se întâmplă din punct de vedere al salinității în apa respectivă, dar și din punct de vedere al pH-ului – dacă ne adresăm către pomicultură, viticultură, dar mai ales pe zona de sere – noi facem și construcții de sere, iar acolo este și mai important, chiar vital. Atenție, însă, că salinitatea este un aspect pe care mulți dintre fermierii noștri nu-l cunosc, speră la producții foarte mari fără să înțeleagă că au o apă destul de salină și sunt probleme cu acea apă și ar trebui găsite niște soluții”, a arătat directorul general al Netafim România.

    În prezent, soluțiile de desalinizare sunt scumpe și nu reprezintă o investiție rentabilă pentru fermier care poate găsi alte de a scădea nivelul de sare din apa de irigat – fie găsește altă sursă, fie combină apa cu apă din altă sursă într-un bazin de acumulare.

    Noile tehnologii de irigat permit nu doar asigurarea umidității, ci și a nutrienților de care are nevoie cultura.

    ”Poți duce pe lângă apă la rădăcina plantei și nutrienții necesari, ba mai mult, astăzi ne sincronizăm și cu senzori din câmp, care ne dau informații vizavi de temperatura solului,  de pH-ul solului, de umiditatea solului și putem astfel să luăm decizii mult mai bune și să fim informați privind ceea ce are nevoie planta”, a punctat Bogdan Zainea, în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1.

    Fermierii români, interesați să-și irige culturile

    Agricultorii români sunt foarte interesați de noile sisteme de irigații – inclusiv cele cu picătura sau sistemele îngropate. Din cauza situație funciare, investițiile sunt încă amânate de multe exploatații.

    ”Avem fermieri care au terenurile în arendă și care preferă să meargă pe un sistem de irigare la suprafață, clasic, și dispun și de resursa umană de a lucra. Amândouă sistemele sunt eficiente, problema apare din punct de vedere eficient ca și producție. Problema este că sistemul la suprafață aduce niște costuri anuale destul de mari, să întinzi, conductele principale, secundare, mai ales când începi să te gândești la suprafețe. Când vreți să mergem pe sute de hectare, începe să fie dificil, plus că ai niște obligații pe care ți le faci. Ce vreau să spun este că în multe situații, sistemul nu este dimensionat corespunzător ca să facă față condițiilor climatice și necesarului plantei și a condițiilor de sol”, a menționat Bogdan Zainea.

    Irigarea cu pivoți, tot mai atractivă pentru fermieri

    Directorul general al Netafim România a explicat că datorită programelor cu fonduri europene, agricultorii români au reușit să înțeleagă necesitatea unor echipamente complexe de irigare.

    ”Datorită programului de fonduri europene și datorită Pactului Verde în care automatizarea și resursa de apă, dacă este prețuită, este bonificată într-o oarecare măsură, în peste 85% din proiectele noastre avem o automatizare inclusă și nu neapărat că am împins-o noi, dar pentru că a fost solicitată de către fermier. Interacțiunea a fost foarte bună și fermierul înțelege și înțelege și nevoia aceasta de fertilizare. Noi astăzi vindem nu doar echipamente de irigare și picurare, ci echipamente de tip pivot și alte echipamente, vorbim de soluții complete, suntem o companie care oferim soluții complete de irigare și am văzut deschidere din partea fermierilor inclusiv pe partea de automatizare și fertilizare pe echipamentele de tip pivot unde până acum 2-3 ani, până să începem să promovăm, nu făceau foarte mulți fertilizare la pivot”, a completat directorul general al Netafim România, Bogdan Zainea.

    Automatizarea asigură economie de timp și de bani

    Bogdan Zainea a pus accent pe automatizare, care este din ce în mai importantă în ferme. Totodată, a apreciat că dacă astăzi în România sunt mai multe suprafețe irigate, acest lucru se datorează investițiilor în infrastructură.

    ”Astăzi avem multe echipamente vândute și totodată automatizate. De ce e importantă automatizarea? Pentru că pe lângă faptul că începi să economisești timp și bani, ai și un istoric, iar istoricul acela, din punct de vedere agronomic și financiar vrei să-l interpretezi: câtă apă am consumat, ce am făcut, unde am dat, în ce condiții de evapotranspirație, pentru ce cultură etc. Toate datele acestea sunt foarte prețioase pentru fermier dacă le interpretează cum trebuie”, a explicat Bogdan Zainea.

    Directorul general al Netafim Români a salutat alocarea unui buget de 100 de milioane din fondurile europene pentru finanțarea sistemelor autonome din ferme. El a arătat că totalul bugetat pentru toate investițiile în irigații, circa 500 de milioane de euro până în 2027, vor reprezenta un salt important din punct de vedere tehnologic pentru fermieri. Investiția esențială trebuie însă făcută de către stat în infrastructura primară.

    ”Noi vindem echipamente de irigații și soluții de irigații pentru fermierii români datorită faptului că astăzi este infrastructură. Dacă ne uităm acum 5 ani sau 8 ani, nu exista infrastructură. De aceea a și crescut piața de irigații, datorită acestor investiții. (…) Noi am văzut în ultimii 3 ani un interes fantastic pe partea de irigații și toată lumea a început să se orienteze în direcția asta și am văzut firme foarte mari care nu aveau nici măcar un hectar irigat, care s-au extins la mii de hectare în domeniul irigațiilor, unele dintre ele chiar pe bani proprii, adică neașteptând resurse de la stat. Cred că astăzi este principalul lucru și principalul echipament, sistem pe care trebuie să ni-l luăm într-o fermă, mai ales că are o rată de rentabilitate pe care niciun alt echipament nu ți-l poate aduce,  de o rentabilitate de 3 ani, 4 ani, depinde de ce tip de investiție faci. Vreau să mai adaug ceva, am auzit un fermier care mi-a zis un lucru: eu mi-am făcut calculul și dacă nu am cel puțin 20% din suprafață irigată, eu nu voi avea bani să plătesc arenda, nu pot să merg mai departe și asta l-a motivat să meargă mai departe și să înceapă ușor (să irige – n.r.)”, a arătat directorul general al Netafim România, Bogdan Zainea, care a precizat că recent, agricultorii au început să utilizeze sistemele de irigat chiar și în lunile de toamnă pentru a ajuta răsărire și pentru a asigura necesarul de apă al culturii pentru primele faze de vegetație.

    Fermierii ar investi cu mai mult curaj în irigații dacă sesiunile de proiecte pentru fonduri europene ar fi lansate la timp, conform unui calendar dinainte stabilit. În ultimii ani, agricultorii nu au putut să își planifice investițiile și, așteptând lansarea sesiunilor de proiecte, au pierdut timp.

    ”Fermierul, da, într-adevăr, suferă, pentru că el de multe ori amână investiția, zice: lasă că o să aplic în aprilie sau aplic în mai pe măsura respectivă și mai vine și se amână încă o dată. (…) Provin din zona Brăila și este cel mai irigat județ astăzi, dar am apărut în piață pe undeva prin 2013- 2014 și pot să spun că în 2014 când am început, știu că dacă vizitai 10 fermieri, poate te ascultau doi când vorbeai despre irigații. Astăzi, sigur, din cei 10, toți vor vrea să asculte și să înțeleagă despre ce este vorba. Este o schimbare foarte mare și cred că am venit într-un moment foarte important pentru România cu tehnologii, și nu numai noi, și alte societăți, dar cred că este important să venim cu niște tehnologii și cu niște soluții. Avem niște soluții astăzi și au fost necesare niște soluții datorită faptului că noi activăm în toate domeniile, adică și pe viticultură, și pomicultură, și culturi în câmp deschis și am fost puși la încercare de multe ori”, a apreciat Bogdan Zainea.

    Bogdan Zainea, Netafim România: Intenționăm să investim în continuare

    Directorul general al Netafim România, Bogdan Zainea, a încheiat cu faptul că are certitudinea că până în 2027 suprafața irigată din România va crește.

    ”Cred că o să crească destul de mult suprafața irigată până în 2027. În ceea ce ne privește pe noi, ca și companie, intenționăm să intrăm și în alte arii de activitate în care până astăzi nu am fost prezenți. Momentan este confidențial și nu vă pot împărtăși, dar tot din agricultură și tot pe segmentul de irigații, adică încercăm să acoperim o plajă și mai largă decât acoperim astăzi. Investim, încercăm să investim. În fiecare an angajăm oameni noi, investim foarte mult în tehnologie, în digitalizare și credem că viitorul este despre automatizare, digitalizare, în așa fel încât fermierul să înțeleagă ce se întâmplă cu echipamentul pe care l-a plătit și cu resursele pe care le punem la dispoziție. Motto-urile după care ne ghidăm sunt Necesitatea, mama invenției! și Crește mai mult, cu mai puțin! Asta ar trebui să facem toți, să creștem mai mult cu mai puțin!” a concluzionat Bogdan Zainea, director general al Netafim România – companie de echipamente de irigații, în cadrul emisiunii Agrostrategia, emisiune care poate fi urmărită de luni până joi, la TVR1, de la ora 10:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till