Ordinul MADR a fost publicat în Monitorul Oficial. Noile reguli pentru subvențiile APIA – în vigoare!
agrointeligenta.ro -Ordinului ministrului Agriculturii care reglementează noile condiții de acordare a subvențiilor agricole a fost publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ intră în vigoare de astăzi, marți – 28 februarie, astfel că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara de mâine, 1 martie, campania de primire a cererilor unice de plată.
În Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023 a fost publicat Ordinul MADR nr. 80/2023 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)—c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.
DOCUMENTE UTILE:
Ordin MADR nr. 80/2023 cu ANEXE
”Prezentul ordin vizează criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)—c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat”, se arată în actul normativ care reglementează condițiile de acordare a subvențiilor APIA în perioada 2023-2027.
Formularul cererii unice de plată a ajuns la centrele APIA din țară
Ministerul Agriculturii, prin APIA Central a transmis astăzi tuturor centrelor APIA din țară, cererea unică de plată, formularul tipizat. Astfel, începând de mâine, 1 martie, funcționarii vor putea să înregistreze cererile unice completate de fermieri pentru plățile directe aferente acestui an. Atât agricultorii, cât și crescătorii de a animale, trebuie să respecte o serie de noi condiționalități pentru a beneficia de plăți cât mai mari pe suprafață și pe cap de animal. O noutate în acest an o reprezintă introducerea ecoschemelor, plăți suplimentare pentru care fermierii pot opta prin selectarea acestora în cererea unică.
Ca și în anii precedenți, cererea unică poate fi depusă la APIA în perioada 1 martie – 15 mai, fără penalizări. După data de 15 mai, cererile unice se mai pot depune la APIA timp de 25 de zile, dar cu o penalizare de 1% pe zi.