Brânza de Sibiu s-a scumpit cu cel puțin 30%. Cât costă cașul și telemeaua proaspătă de oaie
agrointeligenta.ro -Preț caș și telemea proaspătă de oaie în 2023. Producătorii sibieni au ieșit cu produsele pe piață, însă prețurile din acest an sunt mai mari, costurile de producție fiind și ele mai ridicate.
Cașul, urda și telemeaua proaspătă de oaie s-au scumpit cu aproape 30% față de anul trecut, potrivit publicației sibiene Turnul Sfatului. Jurnaliștii au realizat o ”bursă” a lactatelor de stână și au punctat că, în piață, brânza de Sibiu are un preț menit să acopere cheltuielile crescătorilor de ovine.
Oierii din Sibiu speră că anul acesta va fi unul mai bun decât 2022, când mulți s-au confruntat cu secetă și cu furaje foarte scumpe. O parte din datoriile acumulate ar putea fi achitate din producția de brânză proaspătă de oaie, foarte apreciată.
”Sperăm să fie lapte anul acesta, să fie un an mai bun decât anul trecut pentru că toată lumea așteaptă să mulgă, să scoatem cheltuiala din iarnă. O producție mare ceva înainte cu două săptămâni de Paște, sperăm să dăm mieii să plece la export pentru că acolo e baza”, a declarat pentru Kanal D Livia Voinică.
Telemeaua proaspătă de oaie are un preț de 40 de lei pe kilogram
Prețul pentru brânza de Sibiu se învârte în jurul a 40 de lei kilogramul. ”Oamenii nevând bani, nu știm dacă putem să cerem un preț să fim mulțumiți, să ne acoperim cheltuielile. Undeva în jur de 40-45 de lei kilogramul de caș și telemeaua proaspătă undeva la 40 de lei”, a spus producătoarea sibiană.
Clienții apreciază calitatea produselor, dar nu și prețul piperat. Oferta este în creștere, însă oierii țin la munca lor și nu vor să o dea pe nimica. ”Am început cu telemea proaspătă de oaie, acum avem mai putină, dar la Paște o să avem mai mult lapte și o să avem mai multă. Avem și caș de oaie, telemea, urdă dulce. Ca preț, 40 de lei kg ar fi bine, dar mai lăsăm la 35, că este piață și negociem”, a mai spus un producător de brânzeturi.
Vânzările de brânză sunt la jumătate
Vânzările de brânză proaspătă de oaie sunt la jumătate față de anul trecut. ”A scăzut vânzarea mai mult de jumătate. Nu vine lumea în piață. Prețul ar fi corect cât de mult, că toate cheltuielile sunt scumpe și ciobanii și tot, dar nu ne dă lumea. Omul se uită la bani și vrea cât mai ieftin să dai”, a mai spus o vânzătoare.
În piețele din orașul Sibiu un kilogram de caș proaspăt se vinde cu prețuri cuprinse între 35 și 40 de lei, urda costă între 20 și 25 de lei, iar telemeaua veche măturată se vinde la prețuri cuprinse între 50 și 60 de lei kilogramul. Cel mai scump sortiment de brânză este burduful de munte, care costă 90 de lei kilogramul.