AFF a cerut MADR să suplimenteze bugetul submăsurii 17.1 și plata tuturor cererilor eligibile
agrointeligenta.ro -Asociația Forța Fermierilor a transmis Ministerului Agriculturii o solicitare prin care cere ca toți fermierii să fie tratați egal și să aibă acces la un sprijin important achitat din fonduri europene. AFF a semnalat oficial că submăsura dedicată primelor de asigurări agricoli nu beneficiază de alocare suficientă, iar o mare parte dintre fermieri au primit răspuns că cererea lor este eligibilă, dar nu va fi finanțată.
Asociația Forța Fermierilor (AFF) a adus la cunoștința oficialilor din MADR, dar și a conducerii AFIR o situație cu care se confruntă producătorii agricoli care au încheiat polițe de asigurări și au depus cereri în cadrul Submăsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Un număr mare de fermieri au fost anunțați că nu mai sunt bani
Un număr mare de Membri ai AFF au primit în ultima perioadă răspunsuri cu privire la cererile depuse pe submăsura menționată. Informările primite din partea AFIR arată că dosarele lor sunt eligibile, însă nu au finanțare. Cauza o reprezintă epuizarea fondurilor alocate acestei submăsuri. Formularea exactă cu privire la cererea de finanțare a fermierilor este că aceasta este ” Eligibilă fără finanțare, ca urmare a neîncadrării în suma alocată a submăsurii 17.1” – se arată în adresa AFF.
AFF arată că nu este corect ca cererile unor fermieri să fie finanțate, în timp ce a altor posibili beneficiari care au depus solicitări identice să nu primească finanțare, mai ales în cazul unui sprijin atât de important în contextul fenomenelor extreme tot mai frecvente la nivelul exploatațiilor agricole.
”Menționăm că efortul financiar depus de fermieri pentru a-și asigura culturile agricole este unul semnificativ, iar accesarea submăsurii 17.1 a fost un element care a cântărit decisiv în hotărârea lor de a accesa și extinde serviciile de asigurare agricolă. Ne dorim ca un număr cât mai mare de fermieri să își asigure suprafețele lucrate, iar semnalul transmis acestora – acela al nefinanțării, îi va descuraja pe viitor pe toți agricultorii”, se arată în adresa ce a primit numărul de înregistrare 65887/03.03.2022.
AFF a cerut suplimentarea bugetului alocat pentru plata cererilor depuse pe submăsura 17.1
AFF a solicitat ca MADR să analizeze, la nivel național, numărul și suprafața lucrată de fermierii ale căror cereri au fost respinse pentru finanțare din lipsă de fonduri. ”Veți constata că impactul este unul major. De asemenea, vă solicităm să întreprindeți măsurile necesare pentru a suplimenta fondurile alocate Submăsurii 17.1, astfel încât sumele să poată acoperi toate cererile eligibile depuse de către producătorii agricoli. Achitarea integrală și urgentă a acestui sprijin este necesară în vederea acoperirii unor cheltuieli pe care fermierii le au în această perioadă în cadrul campaniei agricole de toamnă”, se mai arată în solicitarea AFF.
Vă reamintim că Submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, reprezintă un sprijin pentru fermierii care își asigură culturile agricole și care beneficiază, din fonduri europene, de decontarea a 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier.
AFF a cerut și plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară
Asociația Forța Fermierilor a solicitat, de asemenea, la finalul lunii ianuarie, la Ministerul Agriculturii să demareze toate procedurile legislative ce se impun pentru acordarea despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară. În cadrul unui comunicat de presă remis de către AFF, organizația a arătat că ”în condițiile în care în Legea Bugetului de Stat pe 2023, conform declarațiilor oficiale din timpul dezbaterilor parlamentare, sunt prevăzute 300 milioane de lei pentru plata acestor despăgubiri, membrii Asociației Forța Fermierilor apreciază că nu există niciun impediment pentru ca, la finalul lunii februarie, acești bani să nu fie în conturile fermierilor afectați de secetă”.