• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trandafir japonez – hibiscus: îngrijire, tăieri, înmulțire

    Denisa Gelatu -

    Trandafir japonez, hibiscus: îngrijire, tăieri, înmulțire. O floare des întâlnită și iubită, trandafirul japonez sau trandafirul chinezesc – Hibiscus rosa-sinensis L. – are câteva particularități de care trebuie să țineți cont. V-am pregătit un set de recomandări pentru îngrijirea trandafirului japonez sau a hibiscusului.

    Floare de hibiscus sau trandafir japonez

    Pentru a avea un trandafir japonez sănătos și înflorit, trebuie să aveți în vedere câteva informații esențiale despre îngrijirea acestuia. La rubrica „În grădina Danei” , din cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, în ediția de joi, 2 martie, horticultorul Virgil Oprea a făcut o serie de recomandări despre îngrijirea unui hibiscus.

    Virgil Oprea, horticultor, are o serie de recomandări despre îngrijirea unui hibiscus

    De la bun început trebuie să vă spunem că trandafirul japonez sau chinezesc este o plantă de interior. Crește frumos în orice încăpere a casei dacă i se asigură îngrijirea de care are nevoie.

    Există o serie de factori care fac un hibiscus să crească frumos și să fie plin de flori. Cel mai important lucru este ca planta să aibă o imunitate puternică, iar aceasta o dobândește dacă i se asigură:

    Trandafir japonez, hibiscus – îngrijire. Ghiveci și pământ potrivit

    Foarte mulți dintre cei care cumpără sau primesc un trandafir japonez au tendința de a-l muta imediat într-un ghiveci mai mare. Asta pentru că știm la ce dimensiuni poate ajunge trandafirul japonez și tocmai de aceea avem tendința să îl mutăm într-un ghiveci mult mai mare față de cel inițial. Horticultorul Virgil Oprea ne spune că acest lucru este complet greșit. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne asigurăm că pământul în care este trandafirul este cel potrivit.

    „Trebuie să vedem ce fel de substrat ar avea nevoie în cazul în care trebuie schimbat de la un ghiveci mic la un ghiveci mare, trebuie un substrat care să dreneze foarte bine, să nu rețină apă, pur și simplu să asigure un aeraj bun rădăcinilor, să nu stea apa în farfurioară după ce l-am udat”, a spus horticultorul.

    Schimbarea ghiveciului la un trandafir japonez trebuie să se facă în etape dacă vorbim despre dimensiunea vasului. ”Știind cam la ce dimensiuni poate să ajungă un trandafir japonez, am vrea să sărim câteva etape și să mutăm de la un ghiveci de 11 cm diametru să zicem direct la un ghiveci de 30 cm diametru, ceea ce este complet greșit. Nu-l vom muta într-un ghiveci mai mare de 15 cm. După mutarea lui în ghiveciul mai mare, se udă temeinic. După prima udare temeinică, următoarea udare poate să aibă loc și la două săptămâni, urmărim cu atenție ca între momentul primei udări și a doua, pământul să se zvântă foarte bine și atunci la a doua udare nu mai udăm cu foarte multă apă, undeva la 300 ml”, a mai transmis specialistul.

    Citiți și: Calendar pentru îngrijirea trandafirilor. Ce lucrări se fac în fiecare lună

    Hbiscusul este o floare ce are nevoie de lumină

    Trandafir japonez – îngrijire hibiscus. Necesar de lumină

    Trandafirul japonez este o plantă care iubește lumina, dar nu trebuie expusă direct în lumina soarelui. Locul în care amplasați această plantă este extrem de important.

    „Este o plantă care solicită totuși un pic crescătorul până îi aflăm secretele, mai degrabă până îi aflăm poziția corectă la noi în casă sau în curte și regimul adecvat. Poziția cea mai bună este o poziție semiînsorită sau foarte luminoasă, dar nu cu soare direct” , a spus horticultorul Virgil Oprea.

    În privința temperaturilor, acestea nu trebuie, de asemenea, să fie extreme. Adică nici prea ridicate, nici prea scăzute. Iubește un interval de temperatură între 13-15 grade și maxim 28 de grade Celsius.

    Cel mai mult trebuie avut grijă în timpul iernii, cânt tradafirul japonez nu trebuie lăsat în apropierea caloriferului.

    Trandafirul japonez – îngrijire. Cât de des trebuie făcută udarea unui hibiscus

    Udarea trandafirului japonez este un alt aspect important în îngrijirea acestei flori de interior. În perioada când trandafirul japonez este în plină dezvoltare, acesta se poate uda zilnic. În rest, trebuie să vă adaptați nevoilor sale. Există niște semne pe care planta le transmite atunci când are nevoie de apă.

    „În perioadele când planta este în plantă dezvoltare se poate uda și zilnic, în rest ne adaptăm nevoilor lui. Dacă avem un dubiu că ar avea sau nu nevoie de apă, nu o udăm. Există niște semne pe care le observăm în timp, pământul în momentul în care se usucă își schimbă culoarea la suprafață, greutatea ghiveciului cu plantă este alta atunci când este ud față de atunci când e uscat, aspectul plantei ne poate spune că are nevoie de apă și în ultimă instanță putem recurge la încercarea cu degetul a substratului”, a mai spus Virgil Oprea în cadrul rubricii „În grădina Danei”.

    Horticultorul recomandă ca apa folosită să nu fie turnată direct de la robinet, ci înainte să fie lăsată de pe o zi pe alta.

    ”O altă chichiță ar fi apa de udare, care se folosește de la rețeaua orașului. Nu este o apă proastă, dar nu este atât de bună pentru plante mai ales în stare proaspătă. Este bine să avem o găleată în care să păstrăm apă de pe o zi pe alta, pentru pur și simplu fapt că se evaporă clorul care este toxic pentru plante și mai ales pentru trandafirul japonez. Din când în când să fie stropit pe frunze cu apă moale, necalcaroasă, de preferință apă de ploaie, nu folosiți apă minerală, nici măcar plată, nu exagerați cu îngrășământul”, a precizat horticultorul Virgil Oprea în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Trandafirul japonez este o plantă care răspunde bine la pulverizare în sezonul cald. Nu ar trebui să fiți prea zelos cu această procedură pentru ca frunzele să nu putrezească. Primăvara și toamna, este mai bine să umeziți doar aerul din jurul plantei.

    Citiți și: Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor

    Trandafirul japonez are nevoie de fertilizare

    Trandafir japonez – îngrijire. Fertilizarea plantei

    Fertilizarea unui trandafir japonez trebuie să se facă cu un îngrășământ echilibrat și apă fără clor. Astfel, se recomandă îngrășămintele complexe ce au conținut egal de azot, fosfor și potasiu.

    ”Eu am recomandat cultivatorilor amatori un îngrășământ echilibrat care nu va da greș, un îngrășământ care să aibă specificat 15 15 15 azot, fosfor, potasiu”, explică Virgil Oprea.

    Ca îngrășământ pentru trandafirul japonez puteți folosi și găinaț de pasăre pus la baza plantei (1 linguriță la 1 litru de apă). Coaja de banană ajută, de asemenea, la o înflorire mai bună, întrucât este bogată în potasiu, fosfor, magneziu și alte elemente. Doar turnați coaja dintr-o banană cu un pahar cu apă și lăsați până când apare spuma. Udați plantele de 1-2 ori pe lună.

    Trandafirul de interior are nevoie de fertilizare din martie până în octombrie. În perioada de înflorire, fertilizați des (la fiecare 7-10 zile sau conform instrucțiunilor) și în doze mici pentru a prelungi înflorirea. Pulverizarea unui fertilizant foliar poate fi alternată cu o fertilizare la rădăcină.

    În primele 1-2 luni de la cumpărare, nu trebuie să fertilizați trandafirul, deoarece planta a primit o doză suficientă de nutrienți în timp ce creștea într-un complex de seră. Dacă ați transplantat o floare, puteți aplica treptat îngrășământ.

    Tratamente la hibiscus

    Trandafir japonez – boli și dăunători. Tratamente la hibiscus

    Horticultorul Virgil Oprea a menționat că nu există dăunători care să nu afecteze trandafirul japonez. Acesta a enumerat dăunătorii care pot îmbolnăvi planta: păianjenul roșu, musculița albă, tripsul, păduchele țestos, păduchele lânos

    „Cel mai bine este să încercăm să menținem o igienă a dăunătorilor în întreaga locație în care aducem trandafirul japonez. Apoi obligatoriu o cercetare atentă a lui de la cumpărare, cercetarea care include mai ales dosul frunzelor, acolo unde se cuibăresc acești dăunători. Partea proastă e că tripsul nu se vede. Ce ne poate spune nouă că există atac de trips pe un trandafir japonez, este faptul că bobocii cad fără să înflorească. Din toți dăunătorii enumerați, cel mai greu mi s-a părut de combătut musculița albă. Pe lângă faptul că el este atacat de toți dăunătorii pe care îi cunoaștem în jurul casei, el mai face și niște boli mai ales în condiții improprii când este udat pe frunze și locația nu este aerisită”, a conchis horticultorul Virgil Oprea, în rubrica „În grădina Danei” , din cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Trandafir japonez atacat de acarieri. Semne, tratament

    Acarienii sunt cei mai periculoși pentru trandafirul japonez. Semnele unui atac sunt vizibile pe frunze unde apar puncte și pete ușor sunt vizibile pe partea exterioară, dar și pe interior dacă sunt acarieni târâtori. Frunzele plantei se usucă și cad, acoperite cu pânze de păianjen.

    Pentru a preveni un atac de acarieni la trandafirul japonez, pulverizați regulat planta cu apă la temperatura camerei. Dacă apar dăunători, tratați cu apă cu săpun (15-20 g săpun de rufe la 1 litru de apă) sau infuzie de usturoi. Se macină 150 g de usturoi, se toarnă 1 litru de apă, se lasă să se infuzeze timp de 5 zile. Apoi se strecoară și se pulverizează planta.

    Trandafir japonez – tăieri la hibiscus

    Se fac tăieri la trandafirul japonez tot timpul anului pentru a stimula regenerarea și înflorirea. De obicei se face o tăiere principală, primăvara, restul tăierilor de peste an fiind de întreținere.

    Tăierea unui trandafir de cameră va întări imunitatea plantei și îi va declanșa înflorirea luxuriantă. În februarie-martie, este necesar să lăsați 4-5 muguri pe fiecare lăstar puternic, 2-3 muguri pe un lăstar mai mic, secundar. Tăierile se fac la minim 2 noduri de intersecțiile ramurilor. Taiați chiar sub nod și lăsați 2-3 frunze pe crenduță.

    Asigurați-vă că îndepărtați florile decolorate și frunzele galbene pe măsură ce înfloresc. Iarna, efectuați tăierea sanitară: îndepărtați lăstarii slabi și bolnavi.

    Transplantarea unui hibiscus, recomandată primăvara

    Trandafir japonez – transplantare. Reguli pentru mutarea într-un ghiveci mai mare

    O dată pe ani se face transplantarea unui trandafir japonez într-un ghiveci mai mare.

    Transplantarea trandafirului chinezesc se face primăvara, când se taie și lăstarii și se dă plantei forma dorită.

    Trandafir japonez – înmulțire

    Ramurile de hibiscus tăiate primăvara pot fi folosite pentru înmulțire. Pentru a face acest lucru, puneți butașii cu 3-4 muguri vii în apă, iar după 2-3 săptămâni, când rădăcinile cresc, plantați plantele într-un sol ușor nutritiv, după tratarea rădăcinilor cu un stimulator de înrădăcinare. Faceți o seră (folosiți un PET sau un borcan) pentru fiecare butaș și asigurați o iluminare bună.

    Îngrijirea unui hibiscus pe timpul iernii

    Hibiscus – îngrijire pe timpul iernii

    Iarna este un anotimp în care hibiscusul are nevoie de îngrijire suplimentară. Planta are nevoie să îi asigurați lumină timp de cel puțin 12 ore pe zi. Acum se reduce udarea și nu se fac fertilizări foliare. Temperatura camerei nu trebuie să depășească 21°C. Așezați vasul cu trandafiri departe de calorifere și umeziți în mod regulat aerul din jurul plantei pentru a crește umiditatea.

    Dacă nu există nicio posibilitate de a asigura plantei lumină artiicială, atunci merită ”adormiți” trandafirul. Pentru a face acest lucru, puneți floarea într-o cameră cu o temperatură de 10-15 ° C. În astfel de condiții, metabolismul plantei va încetini și va economisi energie pentru înflorirea viitoare. În timpul perioadei de repaus, solul ar trebui să fie umed, așa că nu uitați de udare. În această perioadă nu se mai fac fertilizări.

    Hibiscusul nu face flori. Cauze

    Trandafirul japonez nu face flori. Cauzele pot fi multiple și trebuie luate în calcul pe rând și eliminate pentru ca hibiscusul să redevină plină de inflorescențe colorate.

    Cel mai des, trandafirul de interior nu mai face flori pentru că nu mai are condițiile optime. Fie mediul este prea uscat sau prea umed. Ideal este să aveți o umiditate de 40-60% pentru ca planta să fie într-un mediu ideal.

    În Grădina Danei. Îngrijirea trandafirului japonez


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!