Dry farming sau agricultura în uscat. Recomandările dr. ing. Ion Toncea
Denisa Gelatu -Dry farming sau agricultura în uscat este o stare de fapt în multe ferme românești. Agricultorii sunt nevoiți să cultive terenurile agricole fără a avea un aport normal de apă din precipitații și fără a avea acces sau posibilitate de a iriga.
Fermierii români s-au confruntat în anul 2022 cu o seceta pedologică puternică. Un motiv în plus pentru ca specialiștii să atragă atenția fenomenului de dry farming sau agricultura în uscat, adică cu un aport foarte mic de apă, de umiditate.
Invitat la „În grădina Danei”, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, dr. ing. Ion Toncea de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, a făcut o serie de recomandări pentru păstrarea apei în sol.
„Este un subiect la modă, mai ales al acestor schimbări climatice. Aseară am centralizat datele de la stația noastră meteorologică și am constatat că anul trecut s-au înregistrat circa 270 milimetri de precipitații comparativ cu 568 de milimetri care este media multianuală pe 60 de ani. Este un deficit de 200 metri cub de apă pe hectar și lucrul acesta s-a văzut la lucrarea de arat, de exemplu, pe care nu am putut-o face până nu au venit ploile din luna octombrie, noiembrie. Mai jos de 30 centimetri nu aveam deloc apă”, a explicat dr. ing. Ion Toncea condițiile debutului anului agricol 2022-2023.
Dry farming. Cum păstrăm apa în sol
Fermierii trebuie să țină cont de câteva recomandări importate venite din partea dr. ing. Ion Toncea pentru a face agricultură în uscat, respectiv pentru a conserva apa în sol.
„I se spune în termeni englezești dry farming (agricultura pe uscat). Este un sistem distinct de agricultură de care vorbea și academicianul Gheorghe Ionescu-Șișești în lucrarea domniei sale – Agrotehnica culturilor de câmp. În această lucrare am fost surprins să găsesc un material documentar scris înainte de 1940 despre dry farming. Un vizionar a fost academicianul Ionescu-Șișești! Sigur s-a gândit că o să se întâmple și la noi acest fenomen și o să fie nevoie să practicăm o agricultură într-o zonă uscată, cu secetă”, a vorbit cercetătorul Ion Toncea la ”În Grădina Danei”, în cadrul unui interviu realizat de Aurelia Măturaru, jurnalist.
Pentru a obține rezultate chiar și practicând agricultură în uscat, fermierii trebuie să își adapteze tehnologiile de cultură astfel încât să acorde mai multă importantă lucrărilor menite să conserve apa în sol.
Combaterea buruienilor și rotația culturilor, obligatorii
În dry farming, fermierul trebuie, în primul rând, să elimine buruienile care sunt cel mai mare consumator de apă. De asemenea, trebuie să practice rotația culturilor care, potrivit dr. ing. Ion Toncea, trebuie să fie mai lungă de 4 ani de zile în sistem ecologic și de minim 4 ani în sistem convențional.
”Trebuie să evităm pierderile de apă din sol. Să menținem terenul acoperit tot timpul cu o cultură, dar o cultură care să nu ia toată apa din sol. Sunt astfel de culturi, spre exemplu ridichea furajeră. E și așa numitul covor verde sau plantele de înverzire. Am constatat că un teren cultivat este un teren care mereu tânăr. Trebuie să reducem pierderile prin evaporare a apei din sol. Vântul este factorul care scoate apa din sol. Trebuie să reducem numărul de treceri pe teren. Căutați ca aceste lucrări ale solului să fie adaptate la situația fiecărei parcele. Să căutăm ca atunci când vine o ploaie să intre toată în pământ” , a conchis dr. ing. Ion Toncea la „În grădina Danei” realizată de Dana Constantinescu, cu difuzare în fiecare joi, de la ora 10:30, pe TVR 1.