• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Consiliul European a aprobat suspendarea până în iunie 2024 a taxelor pentru exporturile din Ucraina

  Roxana Dobre -

  Consiliul European a adoptat astăzi, joi – 25 mai, un regulament care reînnoiește suspendarea tuturor taxelor vamale, cotelor și măsurilor de apărare comercială privind exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, până în iunie 2024.

  Consiliul European a anunțat printr-un comunicat că a adoptat astăzi, joi – 25 mai, un regulament care prelungește suspendarea tuturor tarifelor, cotelor și măsurilor de apărare comercială privind exporturile ucrainene către UE.

  ”Prin reînnoirea acestor măsuri, UE continuă să-și demonstreze sprijinul politic și economic neclintit pentru Ucraina, care se confruntă încă cu agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei. Măsurile vor ajuta Ucraina să mențină stabilitatea relațiilor sale comerciale cu UE și să-și mențină economia în condiții foarte dificile. Împreună cu sprijin militar, financiar și umanitar extins, acest lucru este crucial pentru a ajuta Ucraina în redresarea pe termen lung”, precizează sursa citată.

  Citiți și: Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a scutirii de taxe vamale pentru produsele din Ucraina

  S-a prelungit regulamentul de liberalizare a comerțului cu Ucraina

  Ce presupune regulamentul adoptat astăzi și cum se va aplica

  Regulamentul adoptat astăzi se va aplica pe o perioadă de un an și se referă la următoarele:

  – toate taxele vamale restante în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE și Ucraina care stabilește o zonă de liber schimb profundă și cuprinzătoare (ZLSAC). Aceasta se referă la două categorii de produse: fructe și legume supuse sistemului de prețuri de intrare și produse agricole și produse agricole prelucrate supuse contingentelor tarifare.
  – colectarea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina de la data intrării în vigoare a prezentului regulament;
  – aplicarea regulilor comune pentru importuri (garanții) cu privire la importurile originare din Ucraina.

  Măsurile de liberalizare a comerțului sunt luate cu respectarea angajamentului din articolul 2 din Acordul de Asociere (DCFTA), care consacră ca element esențial al Acordului promovarea respectării principiilor suveranității și integrității teritoriale, inviolabilității frontierelor și independenței.

  Johan Forssell, ministrul suedez pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și comerțul exterior

  ”Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra economiei țării. Măsurile comerciale autonome reînnoite vor sprijini fără echivoc Ucraina și, în același timp, vor oferi UE o modalitate de a proteja, dacă este necesar, piața internă de creșterea semnificativă a importurilor unor produse agricole”, a spus Johan Forssell, ministrul suedez pentru cooperare internațională pentru dezvoltare și comerț exterior.

  Citiți și: Consiliul UE a aprobat prelungirea cu un an a eliminării taxelor vamale pentru produsele agroalimentare din Ucraina

  Decizia Consiliului, luată la solicitarea Comisiei Europene

  Comisia Europeană și-a prezentat propunerea privind reînnoirea liberalizării temporare a comerțului care completează concesiunile comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte. , la 23 februarie 2023.

  La 28 aprilie, Comitetul Reprezentanților Permanenți a confirmat că, în cazul în care Parlamentul European ar aproba propunerea Comisiei fără amendamente, Consiliul va aproba poziția Parlamentului European. La 9 mai, Parlamentul European și-a adoptat poziția în primă lectură prin preluarea propunerii Comisiei fără niciun amendament.

  Acum că Regulamentul a fost adoptat, acesta va fi semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 6 iunie.


  Te-ar mai putea interesa

  VTol Agrobee 200, cea mai mare dronă agricolă poate pulveriza 380 de hectare pe zi Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă