Subvenția de anuală de 100.000 euro pe fermă – aprobată în Comisia de agricultură din Camera Deputaților
Roxana Dobre -Subvenția în cuantum de până la 100.000 de euro pentru și fermieri și 300.000 euro pentru cooperative și grupuri și organizații de producători a fost aprobată în Parlament, în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Banii ar urma să fie achitați printr-o schemă de ajutor de stat pentru a susține operațiunile de sortare, ambalare, etichetare și transport pentru producători.
Proiectul de lege depus în Parlament la inițiativa deputatului PNL Emil Dumitru în luna noiembrie 2022, a fost votat astăzi, marți – 28 martie, în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Anunțul a fost făcut chiar de inițiatorul legii, pe pagina sa de Facebook.
”Proiectul de lege al cărui inițiator sunt alături de colegii deputați și senatori PNL, prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru a susține operațiunile de sortare, ambalare, etichetare și transport pentru producătorii de legume, fructe și cartofi a fost adoptat astăzi în Comisia de Agricultură din cadrul Camerei Deputaților”, a anunțat deputatul Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de agricultură.
Citiți și: Subvenții APIA 2023: 2.001 euro/ha pentru cartofii de sămânță. Condiții, acte necesare
Emil Dumitru și-a exprimat speranța în mesajul său că speră ca proiectul de lege (Plx 8/2023) să fie un sprijin real pentru producătorii agricoli. ”Sper că Plx 8/2023 va avea drept rezultat creșterea volumului de produse autohtone pe rafturile magazinelor în favoarea consumatorilor români”, a transmis deputatul.
Acesta a completat că sumele stabilite pentru acordarea sprijinului sunt de până la 100.000 euro pentru persoane fizice înregistrate fiscal și societăți comerciale și de până la 300.000 de euro pentru cooperative și grupuri și organizații de producători.
Operațiunile eligibile sunt: sortare, ambalare, etichetare și transport și vor reprezenta 20% din valoarea producției comercializate.
”Este regretabil că Ministerul Agriculturii prin semnătura ministrului nu a susținut acest proiect chiar dacă este o măsură prevăzută în programul de guvernare pentru agricultură”, a mai remarcat Emil Dumitru.
Ajutorul ar urma să se deruleze prin Agenția de Plăți şi Intervenție în Agricultură (APIA). Ca să devină lege, proiectul inițiat de Emil Dumitru trebuie să primească și votul plenului reunit la Camerei Deputaților, care este for decizional, și ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial (MO). De asemenea, fiind vorba despre un ajutor de stat, acesta trebuie notificat Comisiei Europene.