• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2023: 2.001 euro/ha pentru cartofii de sămânță. Condiții, acte necesare

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2023 – o plată de 2.001 de euro la hectar achitată pentru fermierii care cultivă cartofi pentru sămânță. Sprijinul se achită în plus producătorilor agricoli sub formă de sprijin cuplat pentru venit, pe lângă plățile de bază pe care le pot încasa pe suprafață.

    Sprijinul cuplat pentru venit (SCV) se va acorda din 2023 pentru sămânța de cartof iar intervenție este destinată sectorului vegetal și presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil, cuplată de producție. După cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, din 2023 fermierii care primeau subvenții și pentru cartoful de consum ”au fost scoși din schemă” iar plata nu se mai regăsește printre schemele eligibile.

    În acest an subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

    APIA plătește o subvenție suplimentată pentru cartofii de sămânță

    Subvenții APIA 2023 – cartofi sămânță. Condiții de eligibilitate

    Sprijinul cuplat pentru venit – sămânță de cartof se achită  prin intervenția PD-14 și se acordă fermierilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

    a) sunt eligibili ai plății de bază, BISS. Detalii despre condițiile eligibilitate aici: BISS – subvenția de bază la APIA: condiții, cuantum la hectar
    b) sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în IACS;
    c) exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha;
    d) au autorizaţii pentru producerea seminţei de cartof pentru anul de cerere, eliberate de inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor de pe raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea, vizate pentru anul curent de cerere, pe care le prezintă la APIA la depunerea cererii de plată, dar nu mai târziu de data-limită de depunere a cererilor de plată.

    Pentru sprijinul cuplat la cartofii de sămânță, fermierii trebuie să valorifice minim 15 tone la hectar

    Subvenții APIA 2023 – cartofi sămânță. Producția minimă care trebuie valorificată

    Pentru a încasa subvenție cuplată fermierii trebuie să valorifice minimum 15 tone sămânţă de cartof/ha pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

    Documentele justificative de valorificare a producției trebuie să fie depuse la APIA până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere.

    Citiți și: Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții

    Subvenții APIA 2023 – cartofi sămânță. Reguli privind utilizarea tuberculilor folosiți pentru însămânțare

    Ferrmierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă certificată în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea în vedeea comercializării, certificarea calităţii şi comercializarea cartofului pentru sămânţă, cu modificările şi completările ulterioare.

    Pentru sămânţa achiziţionată de la terţi, fermierul prezintă factura de achiziţie sau fila/filele din carnetul de comercializare a seminţei de cartof, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeţei declarate, însoţită/însoţite de:

    (i) documentul de calitate şi conformitate al furnizorului; sau
    (ii) orice alt document echivalent documentului menţionat emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE; sau
    (iii) o etichetă oficială pentru fiecare lot însămânţat care ţine loc de document de calitate şi conformitate.

    În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial/ oficiale de certificare a lotului/loturilor de sămânţă, cu menţiunea «Necesar propriu». Acestea se prezintă la APIA până la data-limită de depunere a cererilor de plată.

    Cantitățile minime de sămânță necesare la hectar sunt incluse în anexa nr. 19 astfel:

    – Sămânţă de cartof, cantitatea minimă de sămânță, t/ha: 1,5 t/ha pentru calibrul mediu între 25 şi 35 mm inclusiv;
    – 3,5 t/ha pentru calibrul mediu de peste 35 până la 55 mm inclusiv;
    – 5,5 t/ha pentru calibrul mediu de peste 55 până la 65 mm inclusiv.

    Notă: Calibrul mediu se calculează ca medie între dimensiunea minimă şi maximă a tuberculului, pe lot, conform documentelor oficiale care menţionează calibrele seminţelor.

    Subvenții APIA cartofi sămânță - plata la hectar
    Subvenții APIA cartofi sămânță – plata la hectar

    Subvenții APIA 2023 – cartofi sămânță. Plata la hectar

    Alocarea financiară orientativă pentru anul 2023 este de 1.300.650,00 euro, cuantumul unitar planificat fiind de 2.001 euro/ha. Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 650 ha.

    Sprijinul va contribui la:

    – asigurarea materialului săditor liber de boli virotice;
    – menținerea suprafețelor cultivate cu cartof pentru sămânță;
    – menținerea veniturilor producătorilor de sămânță de cartof;
    – reducerea riscului de abandon al culturilor pentru obținerea seminței de cartof.

    Cererile se depun la APIA începând cu 1 martie și până cel târziu 15 mai, fără penalizări.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!