• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a adoptat Legea piețelor agricole: Fermierii vor avea atestate noi. Tot ce vând va fi înregistrat în carnetul de comercializare a produselor agricole

    agrointeligenta.ro -

    Mult așteptata Lege a piețelor a fost adoptată ieri în Camera Deputaților – for decizional, fiind trimisă președintelui Traian Băsescu spre promulgare. Actul normativ prevede noi reguli pentru fermieri printre care noi condiții și o formă actualizată a atestatului de producător, carnete în care vor fi trecute toate vânzările, dar și obligația autorităților de a aloca cel puțin 40% din totalul spațiilor din piețe pentru producătorii agricoli.

    ”Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modul de desfășurare al activităților economice de valorificare de către producătorii agricoli persoane fizice a produselor agricole proprii și de exercitarea comerțului cu  aceste produse”, a explicat în plenul Camerei Deputaților Liviu Harbuz, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură.

    Noile atestate de producător vor conține date complete despre fermier, de la nume, până la suprafața cultivată, efectivul de animale și denumirea produselor. Valabilitatea atestatului este de un an, cu vizare semestrială prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului Capitalei, după caz. ”Atestatul de producător se eliberează, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfăşurarea unei activităţi economice în sectorul agricol, după verificarea cu privire la existenţa suprafeţelor de teren, respectiv a efectivelor de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător”, se arată în forma transmisă președintelui Băsescu spre promulgare.

    Atestat doar cu aviz de la o asociație de fermieri

    Atestatul de producător se va elibera de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz,constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean, care se înregistrează la primăriile comunelor, oraşelor, municipiilor sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi care nominalizează cel puţin un reprezentant în acest scop.

    În vederea înregistrării, structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură depun la primăriile la care solicită înregistrarea, următoarele documente:
    a) certificatul de identificare fiscală;
    b) hotărârea judecătorească definitivă de constituire;
    c) statutul, care să prevadă exercitarea de atribuţii privind furnizarea de servicii de consultanţă, informarea şi certificarea calităţii de producător a fermierilor;
    d) situaţiile financiare anuale pentru exerciţiul financiar anterior înregistrării prevăzute la alin. (1), depuse/transmise la unităţile teritoriale aleMinisterului Finanţe lor Publice, cu excepţia structurilor asociative constituite în cursul anului în care se solicită înregistrarea la primărie;
    e) documentul care atestă afilierea la o organizaţie/federaţie/confederaţie reprezentativă la nivel naţional, după caz.

    Taxa pentru eliberarea atestatului, decisă de primari

    Costurile generate de tipărire a atestatului de producător din sectorul agricol se suportă de către consiliile judeţene/Consiliul Generale al Municipiului Bucureşti, iar ”sumele cheltuite de acestea se recuperează prin grija primarilor, din sumele achitate de solicitanţi pentru eliberarea acestora, stabilite prin hotărâri ale autorităţilor deliberative, la propunerea autorităţilor executive”, se mai arată în lege.

    Comercializarea se va face doar pe baza carnetului de producător

    Legea piețelor aduce un element nou în viața fermierilor, respectiv carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, fiind interzisă ”vânzarea produselor cumpărare de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare” – activitatea specifică samsarilor.

    Carnetele de producător vor fi securizate, iar primarii vor avea libertatea de a solicita un preț pentru acesta, pentru a recupera cheltuielile cu tipărirea lui. ”Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum şi pentru produse apicole”, se mai spune în actul normativ.

    Prima filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, care conţine datele privind identitatea producătorului agricol ca titular şi, după caz, a soţului/soţiei, rudelor/afinilor de gradul I, informaţiile privind suprafeţele cultivate şi structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viţă-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masă, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte grupele de produse vegetale/grupele de animale stabilite de art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi producţiile estimate a fi destinate comercializării, este semnată de primar şi rămâne nedetaşabilă la carnet.

    Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este următorul: primul exemplar se înmânează cumpărătorului; al doilea exemplar se păstrează de vânzător, iar al treile exemplar se păstrează la carnet. ”Carnetele utilizate, conţinând al treilea exemplar al filelor, se restituie la primăriile care au emis carnetul, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file ale acestora.”, se mai spune în textul legii. Excepție fac producătorii care își valorifică marfa cu amânuntul, în piețe sau târguri și care vor completa o singură dată, la finele zilei, cu vânzarea totală de peste zi.

    Carnetul de comercializare va avea un rol important și în verificarea mărfurilor transportate. Astfel, orice încărcătătură va trebui să fie însoțită de fila – al doilea exemplar pe care producătorul o dă cumpărătorului. ”Prevederile nu se aplică transportului produselor agricole proprii de la locul de producţie/recoltare/procesare la domiciliul/locul de depozitare. În acest caz, producătorii agricoli trebuie să deţină documentul de identitate şi atestatul de producător”.

    Obligații pentru fermieri

    Comercializarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie de către producătorii agricoli persoane fizice se face pe baza documentului de identitate, a atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

    Producătorii agricoli, cetăţeni ai altor state membre ale Uniunii Europene, care comercializează produsele agricole proprii în spaţiile publice din România sunt exceptaţi de la prevederile paragrafului anterior care îşi vor desfășura activitatea în baza documentaţiei legale din statul membru de origine.

    Producătorii agricoli au obligaţia afişării la locul de vânzare a etichetei de produs, care conţine informaţii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare.

    Sancțiuni

    Legea piețelor prevede o serie de sancțiuni pentru producătorii agricoli sau comercianții care nu respectă noilor norme. Astfel, spre exemplu, agenții economici prinși cu marfă transportată fără dovada de proveniență riscă amenzi între 6.000 și 10.000 de lei. La persoanele fizice care încalcă la fel legea, sancțiunea este de până la 1.000 de lei.

    Totoodată, fermierii care nu afișează eticheta de produs pot primi amenzi între 100 și 300 de lei.

    Documente utile:

    Legea piețelor în forma trimisă spre promulgare  – PDF

    Foto: ziuadecj.realitatea.net


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial