• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura cu care fermierii au dat lovitura! Subvenția APIA la hectar aproape li s-a triptat!

    Roxana Dobre -

    Cultura agricolă cu care fermierii au dat lovitura la banii de subvenții este, în acest an, cultura de sfeclă de zahăr. Plata pentru sprijinul cuplat vegetal aferent acestei culturi aproape s-a triptat față de cuantumul la hectar achitat anul trecut în baza cererilor APIA depuse pentru recolta din 2021.

    Cuantumul subvenției la sfeclă, pentru plata Sprijinului Cuplat Vegetal (SCV) va crește în acest an de aproape trei ori. Din calculele făcute de redacția noastră, în baza plafoanelor propuse de MADR și a suprafeței solicitate la plată pentru campania 2022 fermierii ar trebui să primească în conturi circa 2.250 de euro pe hectar.

    Situația incertă a fabricilor de procesare a sfeclei de zahăr de regăsește direct în suprafețele pe care fermierii le cultivă. Dacă acum ceva tip fermierii produceau doar pentru fabrica de la Luduș circa 6.000 – 7.000 de tone, iar pe zona Moldovei circa 8.000 de tone pentru fabrica de la Roman, în prezent suprafața totală înregistrată de fermieri la APIA pentru SCV este de circa 8.400 de hectare, pe țară. Scăderea se reflectă și în Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) care în acest an, conform primelor calcule făcute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, va avea un cuantum de 2.250 de euro. Anul trecut, pentru campania 2021 fermierii au primit în conturi 829 de euro/ha.

    Citiți și: Sprijinul cuplat la legume în solarii – cuantum estimat: 3.677 euro/ha

    Fermierii care au cultivat sfeclă de zahăr ar urma să primească în conturi o plată estimată la cuantumul de 2.250 de euro pe hectar, mai mult cu 1.421 de euro comparativ cu campania 2021 când producătorii au încasat 829 de euro. Plafonul alocat pentru acest an, campania 2022, este mai mare de asemenea comparativ cu cel de anul trecut, acesta crescând de la 16.099.500 euro în 2021 la 18.898.500 în acest an.

    Citiți și: Fermierii care cultivă sfeclă de zahăr au avut cel mai amar an

    Cultură de sfeclă de zahăr

    Ce alte subvenții au mai încasat fermierii care cultivă sfeclă

    Cultura de sfeclă a fost eligibilă în campania 2022 atât la subvențiile de bază dar și pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT)6, o plată achitată din bugetul de stat special pentru această cultură. Cuantumurile încasate de fermierii pentru cultura de sfeclă sunt:

    -SAPS – Plată unică pe suprafață: 96,279 euro la hectar;
    -Plata redistributivă – 1-5 hectare: 5,00 euro la hectar. Plata redistributivă – 5-30 ha: 48,718 euro la hectar;
    -Plata pe înverzire: 58,530 euro la hectar;
    -Tineri fermieri: 48,139 euro la hectar;
    – ANT 6: 180, 64 euro la hectar;
    – SCV sfeclă de zahăr, cuantum estimat: 2.250 euro/ha.

    Când se achită sprijinul cuplat în sectorul vegetal

    Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, plafoanele pentru Sprijinul Cuplat ar putea intra în această săptămână la aprobare în ședința de Guvern. După publicare în Monitorul Oficial APIA va comunica cuantumurile pe care le-a calculat conform suprafețelor eligibile și va demara plata. Termenul final pentru încheierea plăților este data de 30 iunie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!