• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cadastru gratuit pentru terenuri. Cum se obține – pași de urmat!

    Roxana Dobre -

    Cadastru gratuit pentru terenuri. Cum se obține – pași de urmat. Beneficiarii de lucrări gratuite cu bani de la stat trebuie să parcurgă mai mulți pași importanți pentru a beneficia de lucrările de înregistrare sistematică derulate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

    Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj a transmis care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă în 2023 cetățenii care doresc să beneficieze gratuit de cadastru. Până în prezent, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 177 de localități și în 21.104 sectoare cadastrale.

    Citiți și: Cadastru gratuit prin Primărie. Documentele cerute proprietarilor pentru intabularea terenurilor

    Pași pentru a putea beneficia de cadastru gratuit

    Ce trebuie să faci pentru a beneficia de cadastru gratuit

    Pentru a beneficia, gratuit, de lucrările de înregistrare sistematică derulate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) trebuie să parcurgi următorii pași:

    – mergi la punctul de informare al unității administrativ teritoriale. Important să verifici dacă Primăria de care aparții cerut fonduri pentru cadastrarea grauită;
    – mergi la primărie cu actele de proprietate pentru a obține copii legalizate;
    – pregătește actele necesare intabulării și înmânează-le echipei de teren a executantului lucrărilor de înregistrare sistematică;
    – colaborează cu echipa de teren care efectuează lucrările atunci când vine în teren, permite accesul pe proprietate, verifică datele din fișa de date care îți va fi prezentată;
    – mergi la primărie după afișarea rezultatelor lucrărilor de cadastru și verifică dacă informațiile despre proprietatea ta sunt corecte;
    – depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte. Cererea de rectificare poate fi făcută în termen de 60 de zile de la data publicării documentelor tehnice ale cadastrului, la sediul Primăriei (Comisia de soluționare a cererilor de rectificare).

    Citiți și: Cadastru gratuit 2023. Primele comune unde s-a finalizat cadastrul gratuit – lista pe județe

    ANCPI derulează în prezent  lucrări în 2.474 de unități administrativ-teritoriale (UAT)

    ANCPI este instituția prin care se fac lucrările de cadastru gratuit și se află în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). În prezent instituția desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, în 2.474 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181. Suprafața pentru care urmează să se deschidă noi cărți funciare este de peste 7,2 milioane de hectare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

    Din cele 177 de localități în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților, 61 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR. În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localități, cu finanțare europeană, în 496 de comune.

    Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 6,86 milioane de hectare (72%).

    Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

    ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța