• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cadastru gratuit prin Primărie. Documentele cerute proprietarilor pentru intabularea terenurilor

    Roxana Dobre -

    Cadastrul gratuit pentru terenurile agricole continuă, iar beneficiarii programului trebuie să pregătească o serie de documente obligatorii care trebuie depuse la primăria de care aparțin.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliar (ANCPI) a informat că în primele 2 luni ale anului 2023, au fost finalizate, gratuit pentru cetățeni, lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în nouă unități administrativ-teritoriale (UAT). În total, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 177 de localițăți și în 21.104 sectoare cadastrale.

    Lucrările continuă iar primăriile au informat deja care sunt documentele obligatorii pe care trebuie să le dețină beneficiarii de cadastru gratuit, pentru lucrările gratuite.

    Citiți și: Cadastru gratuit 2023. Primele comune unde s-a finalizat cadastrul gratuit – lista pe județe

    Cadastrul gratuit continuă și în 2023

    Documente obligatorii pentru cadastru gratuit

    Primăriile care au accesat sume pentru cadastrul gratuit au informat care sunt documentele obligatorii pe care trebuie să le pregătească cetățenii pentru a beneficia de lucrări.

    ”În urma accesării Programului European intitulat ”Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților din zonele rurale din România”, vă informăm că în comuna noastră urmează să se execute lucrări de cadastru sistematic (intabularea gratuită a tuturor terenurilor). Proprietarii de teren sunt rugați să permită accesul celor care măsoară proprietatea și să ofere informațiile solicitate”, a anunțat Primăria Hemeiuș din județul Bacău.

    Conform sursei citate, după măsurarea suprafețelor deținătorii de teren de pe raza comunei, domiciliați în alte comune trebuie să prezinte la sediul primăriei, documentele obligatorii în original care vor fi scanate și certificate conform cu originalul.

    Citiți și: Măsoară terenul pentru APIA

    Documentele obligatorii pentru cadastrul gratuit sunt:

    – Actul de proprietate: titlul de proprietate, certificatul de moștenitor, hotărâre judecătorească, act de vânzare-cumpărare sau orice act care să ateste proprietatea;
    – Documentația cadastrală: doar pentru cei care au terenul intabulat;
    – Actele de stare civilă: cărțile de identitate la cei înscriși în actul de proprietate (în cazul femeilor căsătorite și certificatul de naștere și căsătorie).

    Cum pot afla cetățenii dacă beneficiază de cadastrul gratuit

    În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localițăți, cu finanțare europeană, în 496 de comune prin ANCPI, instituție publică care se află în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Beneficiarii se pot informa direct de la Primăria de care aparțin dacă instituția a cerut fonduri pentru cadastrul gratuit.

    Conform ANCPI, din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 6,86 milioane de hectare (72%).

    Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

    ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

    Lista unde lucrările de cadastru gratuit au fost finalizate la nivel de UAT, poate fi descărcată aici: Anexa_1_A_B,C_si_D_Lucrari_finalizate_la_nivel_de_UAT_28.02.2023


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!