• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul lui Petre Daea către colegii din Guvern: ”Să nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine, văd”

    Roxana Dobre -

    În timp ce, în alte statele, guvernele au făcut scut pentru a-și proteja fermierii, în România, criza cerealelor este dusă de ministrul Agriculturii, Petre Daea, și de premierul Nicolae Ciucă. Restul decidenților, inclusiv cei care au în atribuții rezolvarea acestei chestiuni, absentează de la ședințele de Guvern și nu onorează cu prezența nici măcar invitația de a dialoga pe acest subiect cu comisarii europeni.

    Un apel făcut de ministrul Petre Daea în ședința de Guvern de astăzi, joi – 20 aprilie, descrie cel mai bine situația. În timp ce mulți s-au arătat amuzați de vorbele ministrului Agriculturii, este fără precedent ca un membru al Guvernului să adreseze o asemenea rugăminte colegilor, iar aceștia să privească în gol sau să îi arunce priviri de tip pumnal.

    ”Petre Daea: Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur. O pot duce, dar de aceea…
    Nicolae-Ionel Ciucă: Presupun că până acum nu v-ați simțit singur în toată…
    Petre Daea: Nu, nu. Acum nu. Dar am rugat….
    Nicolae Ciucă: Nici de acum înainte domnule ministru, nu o să fiți.
    Petre Daea: Păi să nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine, văd”.

    Problema fermierilor falimentați de importurile din Ucraina îi lasă rece pe mulți politicieni, în timp ce pentru alții, chestiunea a devenit temă de declarații politice. Personaje cărora ”le pute” de obicei agricultura au văzut potențialul electoral. 2024 se apropie și nicio ocazie nu trebuie ratată.

    Pozele din alte ședințe de Guvern arată că locul lui Daniel Cadariu este în dreapta lui Daea. Astăzi, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a chiulit

    Ministrul Daniel Cadariu a chiulit de la ședința de Guvern

    Din informațiile Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ministrul responsabil pentru reglementarea politicilor comerciale la nivelul UE a chiulit astăzi de la ședința de Guvern. Dacă de obicei era nelipsit din dreapta lui Daea, Constantin-Daniel Cadariu a lipsit astăzi de la ședința de Guvern, la fel cum nu a catadicsit să participe nici ieri, miercuri – 19 aprilie, la videoconferința cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis – Comisar european responsabil cu politica comerciala la nivelul UE, și comisarului pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski

    În locul său, Cadariu l-a trimis pe unul dintre cei cinci secretari de stat ai MAR, pe Angel-Iulian Călin (este cel care îi aruncă lui Daea privirea-pumnal).

    Petre Daea: Ne-am ridicat fermierii în cap, spunând că, dacă în Polonia este posibil printr-un ordin de ministru să blocheze intrarea cerealelor, de ce nu ar fi posibil și în România?

    În cadrul ședinței de Guvern, Petre Daea a spus că, în ceea ce în privește, și ministerul pe care îl conduce, a pus în mișcare toate mecanismele posibile privind scoaterea fermierilor din ”disconfort financiar”, creat de impactul  importului de cereale din Ucraina.

    ”Și aici am avut câteva sertare în care am deschis pe de o parte, dialogul cu Comisia Europeană, știindu-se foarte clar că aici nu trebuie să te joci. Noi am fost echilibrați aici și n-am putut să cădem în zona aceasta populistă de a da acte normative care să nu aibă relevanță vizavi de conceptul acesta și de atitudinea noastră, ca stat și în fagurele acesta politic și economic în care suntem în Uniunea Europeană, și anume faptul că, prin intervenția, prin luarea de măsuri unilaterale de către țările vecine, nouă ne-a creat o presiune suplimentară. Și ne-a ridicat, într-un fel, și fermierii în cap, spunând că, dacă în Polonia este posibil printr-un ordin de ministru să blocheze intrarea cerealelor, de ce nu ar fi posibil și în România? De aici și disconfortul pe care l-am avut ca ministru și cu responsabilitatea pe care o am, nu pot să nu răspund cu preocuparea și, în același timp, cu logica juridică susținută”, a comentat ministrul.

    Citiți și: Petre Daea: Importurile de cereale din Ucraina ar putea fi oprite până pe 5 iunie

    Petre Daea a cerut ajutor membrilor Guvernului pentru ”lupta” dusă în criza cerealelor

    Lista produselor care ar putea fi oprite pentru importurile din Ucraina, s-a extins la 10

    Petre Daea a informat membrii Guvernului și pe premierul Nicolae Ciucă despre negocierile care au loc în acest zile pentru rezolvarea crizei cerealelor dar și despre discuția pe care a avut-o ieri cu comisarii.

    ”Se așteaptă să vină consensul privind lista produselor care vor fi puse în dispozitivul juridic pentru a putea fi de obstrucționate la import, pentru că s-a venit, Comisia a venit cu patru. Sigur și noi am pus, alături de aceste patru produse, am pus și făină de porumb, și făină de grâu. Ţările celelalte au pus și alte produse, în total s-a extins această listă la zece produse, pe care Comisia le procesează și a rămas să ne punem de acord la nivelul conducerii. Din acest punct de vedere, așteptăm în negocierile din aceste două zile să putem ajunge la decizia pe care o așteptăm de întrerupere, iar astăzi, domnule prim-ministru, așa cum am discutat, la Ministerul Agriculturii patru ministere care au răspundere în domeniu, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Finanțele, ANSVSA, lucrează la un mecanism tehnic pentru securizarea transporturilor, pentru culoarul acesta de tranzit al grânelor, pentru că noi ne așteptăm acum la o situație pe care o interpretez în felul următor: în condițiile în care porțile de intrare la cele patru state au fost închise, mă aștept ca aceste importuri de cereale să se îndrepte spre România”, a mai dat explicații ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!