• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea a descins în vamă și a verificat cerealele venite din Ucraina. Ce a descoperit în tiruri

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a mers personal în vamă să verifice importurile la cereale care vin din Ucraina, și nu numai. Șeful de la MADR a vrut să se convingă că importurile care ajung în România sunt sigure și împreună cu un specialist de la Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a prelevat probe din tirurile cu cereale.

    Petre Daea a povestit în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de miercuri, 8 martie, că la începutul acestei săptămâni a mers personal în vamă ca să vadă dacă importurile de cereale din Ucraina sunt conforme.

    ”Eu am fost în vamă. Eu sunt omul care mă informez până la capăt și nu mă joc cu vorbele. Am fost în vamă, unde am găsit cereale care mergeau în Bulgaria, pentru că am mai auzit că au destinația Bulgaria și rămân aici. Nu există așa ceva, pentru că tirul este sigilat și plătit de un destinatar din țara respectivă, nu poate rămâne pe drum. Am găsit rapiță, floarea-soarelui sau porumb care veneau din Moldova. Am luat un specialist de la ANF, a luat probe și le-a trimis la laborator. Eu am fost acolo, m-am urcat pe tir. Am spus cine sunt și am văzut direct produsul, am vrut să văd cu ochii mei ca să știu despre ce vorbesc și când vorbesc”, a dezvăluit Petre Daea în emisiunea Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Citiți și: Petre Daea: Cerealele importate din Ucraina respectă parametrii de calitate

    Petre Daea: Mulți se joacă cu vorbele

    Ministrul Agriculturii a atras atenția că situația importurile din Ucraina este una delicată, iar informațiile lansate în spațiul public trebuie atent verificate și cântărite.

    ”Sigur, se vorbește mult despre această situație (a importurilor din Ucraina n.r) dar trebuie să fim atenți, corecți, stăruitori în interesul țării, și mai ales exacți. Și pentru a fi exact trebuie să te informezi, să știi ce și cum. Am văzut că mulți se joacă cu vorbele. Spun că în România a fost suspendat certificatul fitosanitar. Lucrurile nu stau așa: toate produsele care vin de acolo vin însoțite de documente care atestă atât legalitatea produselor, dar și cantitatea și identitatea lor. Toate aceste produse care vin de acolo ajung în baza unui contract comercial făcut de către un cumpărător de la furnizorul respectiv, nu intră prin vamă remorcile necontrolate”, a menționat Petre Daea în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: Cifre oficiale: România este cel mai mare importator de cereale din Ucraina!

    Ministrul Agriculturii culege date pentru Consiliul de miniștrii. Sunt vizate cerealele ieftine importate în România

    Petre Daea a mai spus că are un dosar întreg cu informații exacte privind importurile care vin în România în special din Ucraina. Aceste date vor fi prezentate în următoarele întâlnire care va avea loc la Consiliul de miniștri, acolo unde ministrul va solicita și soluții pentru fermierii români.

    ”Eu am aici o serie de date, informații, luate cu mijloc de transport, care este furnizorul, care este beneficiarul, ce preț a dat, etc. Și pentru mine acestea sunt elemente de susținere a situației grele pe care o are România, din care să rezulte diferența, valoarea de preț pentru nevoia de sprijin european. Acestea vor fi elemente suplimentare pentru mine la Consiliul de miniștri în așa fel încât prin abordarea aceasta exactă să se vadă care este situația”, a subliniat oficialul guvernamental.

    Acesta a dorit să dea asigurări că cerealele sau alte produse care vin din Ucraina sunt temeinic verificate iar până în prezent nu au fost depistate probleme majore.

    ”Dar se fac și probe. Și așa vrea aici să liniștesc pe cei care spun că vin otrăvite. Unii au început să vorbească despre Organisme Modificate Genetic (OMG) la grâu, ori nu există acest lucru. În vamă sunt 2 instituții ale statului care fac barajul calității, prima Autoritatea Fitosanitară subordonată Ministerului Agriculturii și Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), instituție de sine stătătoare. Ministerul Agriculturii prin Autoritatea Fitosanitară verifică semințele și materialul săditor, practic produsele care intră în sol astfel încât să nu intre cu boli, dăunători. ANSVSA verifică toate produsele care intră în consumul uman sau furajer. Deci toate cerealele intră prin filtrele ANSVA care a făcut până la această dată, din informațiile mele, peste 8.600 de probe. Iar până acum nu au fost găsite probleme”, a mai arătat Daea în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Petre Daea, Ministrul Agriculturii (8.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului