• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Petre Daea: ”Este normal ca trufandalele să aibă preț, acestea se obțin cu efort”

  Angelica Lefter -

  Prețurile alimentelor în magazine au început să scadă, iar costurile mari la trufandale sunt rezultatul unor investiții mai mari pentru producție, mai ales cu încălzirea, a susținut ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

  Oficialul a deschis astăzi, miercuri – 8 martie, Târgul de Primavară organizat de Asociaţia ”Produs de Cluj” chiar în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), iar cu acest prilej a îndemnat cumpărătorii să achiziționeze produse de la fermierii români.

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea Târgului de Primavară organizat de Asociaţia ”Produs de Cluj” în curtea MADR

  Prețurile la produsele alimentare s-au ”liniștit”

  În opinia ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, preţurile produselor alimentare s-au ”liniştit” şi vor continua să scadă.

  Mai mult, șeful de la Agricultură a spus jurnaliștilor că unele supermarketuri au anunţat chiar reduceri de preţuri în această perioadă, potrivit Agerpres.

  ”Eu spun că preţurile s-au liniştit, o parte din ele au scăzut. Dumneavoastră la televizor daţi în fiecare seară şi iată că aseară era la un post de televiziune, nu spun la care şi nici nu spun care supermarket a anunţat că s-au făcut reduceri de preţuri, iar dumneavoastră aţi făcut această publicitate şi bine că aţi făcut-o, ca să ştie oamenii. Iată un semnal bun şi din acest punct de vedere am siguranţa că şi celelalte preţuri vor avea acelaşi comportament de scădere la produsele care sunt acum pe piaţă”, a declarat Petre Daea, la Târgul de Primăvară din curtea Ministerului Agriculturii.

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a deschis Târgul de Primavară organizat în curtea MADR

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea: ”Este normal ca trufandalele să aibă preț, acestea se obțin cu efort”

  Ministrul Petrea Daea a avut și o explicație pentru prețurile mari cu care se vând trufandalele. Pe de altă parte și-a exprimat și îngrijorarea vis-a-vis de ”lăcomia” unor producători.

  ”Sigur că am o părere, am şi o explicaţie în acelaşi timp, am şi o îngrijorare vizavi de cele spuse dumneavoastră, cum fiecare dintre noi o are. Eu spun aşa: în momentul în care apar trufandalele şi oferta este mică pe piaţă şi este dorinţa de câştig – uneori este o dorinţă legitimă având în vedere faptul că se obţin cu efort aceste produse în momentele în care temperatura este asigurată artificial şi costurile sunt ridicate – este normal să fie un preţ, dar unul al respectului faţă de muncă şi să nu ne lăcomim cu preţurile în pieţe gândindu-ne că vom câştiga. Le-am spus şi producătorilor, cum de altminteri îi asigur şi pe consumatori că de aceea facem aceste târguri tocmai pentru a se realiza schimbul de marfă şi pentru a genera acest interes spre produsele româneşti, în aşa fel încât să ne asigurăm consumul zilnic şi să mărim interesul fermierilor pentru a cultiva culturile respective”, a explicat șeful de la Agricultură.

  Unele prețuri la produsele alimentare, crescute din cauza speculei

  Ministrul Agriculturii a mai opinat că sunt şi situaţii în care preţurile produselor alimentare au crescut din cauza speculei, un exemplu fiind cel al cepei.

  ”Uneori există din nefericire şi această situaţie, dar lucrurile acestea se aşază cu noi, prin noi şi cu reguli bine stabilite. Ministerul Agriculturii şi statul român dau subvenţii pentru agricultura României, pentru a menţine în stare de funcţionare din punct de vedere al confortului financiar pentru fermieri, în aşa fel încât să producem în ţară şi să producem tot timpul şi fără întrerupere şi să valorificăm întreaga producţie pe care o obţinem. Sunt preţuri în respect faţă de muncă. E adevărat că acum este un sortiment, este această ceapă, dar nu trebuie să ne învârtim în jurul cepei şi să absolutizăm că preţurile au luat-o razna. E adevărat că au speculat un moment şi am spus foarte clar: nu trebuie să speculaţi acest moment. Noi suntem legaţi acum de toate informaţiile de pe planetă şi dacă într-o parte se spune că au crescut preţurile, iată că unii se gândesc, că dacă au crescut acolo, de ce să nu crească şi aici”, a subliniat ministrul Daea.

  Târgul de Primavară organizat de Asociaţia ”Produs de Cluj”, deschis de 8 Martie

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, apel către români să cumpere de la producătorii autohtoni

  În final, ministrul Petre Daea a făcut apel către români să cumpere produse româneşti pentru a întări legătura cu producătorii autohtoni.

  ”Aş face apel prin intermediul dumneavoastră către toţi românii: unde văd un produs românesc să se ducă să îl cumpere şi uite aşa întărim legătura între cumpărătorul şi producătorul român şi de aici creşterea producţiei, o ofertă mai mare şi un preţ mai mic în condiţiile în care valorificăm rapid şi pot să câştige în aşa fel încât să-şi reia ciclu de producţie(…)Pe aceşti producători de hrană eu îi iubesc şi trebuie să-i iubim şi în acelaşi timp să-i şi ajutăm, cumpărând de la ei şi mâncând produsele româneşti, chiar dacă mâncăm mai puţin, merită să mâncăm de la ei, merită să fim alimentaţi cu produse bune pe care le avem în România şi merită să ajutăm semenii noştri care o duc greu şi fac cu mare greutate produsele pe care le vedem şi care sunt extrem de gustoase”, a mai spus ministrul de resort.

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea Târgului Primăverii, de la MADR

  Târgul de Primavară organizat în curtea MADR, face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimente de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea ”Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”.

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea a sosit la deschiderea evenimentului alături de un ţăran din Vrancea, de 83 de ani, ”un român adevărat”, pe care l-a cunoscut în urmă cu câţiva ani la târgul Indagra şi care i-a cerut să se vadă cu presa şi să facă un cadou doamnelor din minister.

  De asemenea, ministrul a oferit jurnalistelor lalele cu ocazia zilei de 8 Martie. Târgul de Primăvară este deschis în perioada 8-12 martie, iar la eveniment participă peste 30 de producători şi artizani locali din regiunea de Nord Vest şi Centru a României.


  Te-ar mai putea interesa

  Vânzările la lapte s-au prăbușit. Dorin Cojocaru, APRIL: În toamnă va fi război la raft! ANSVSA se ține de cuvânt! Controale la importatorii de legume și fructe – depozite închise, amenzi! Trei tendințe din piața laptelui cu care fabricile din România pot da lovitura

  Ultimele știri

  Restricțiile pentru importurile din Ucraina se prelungesc până pe 15 septembrie Erbicide pentru ceapă. Cum scăpăm de buruieni la ceapă Ciorile au distrus 100 de hectare de porumb cerat abia răsărit. Pagubele depășeșc 80.000 de lei