• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Livia Vidu, USAMV București: „Am putea să hrănim 70 de milioane de locuitori fără să fie nevoie să importăm absolut nimic”

    Denisa Gelatu -

    Sunt zone ale Europei sau ale lumii care sunt favorizare, dar sunt și zone ale lumii unde oamenii nu își pot asigura masa zilnică, spune prof. dr. Livia Vidu din cadrul Facultății de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere – USAMV București. Conform acesteia, ”potențialul pe care pământul din România îl are, pășunile, terenurile cultivate pentru furaje, noi am putea să hrănim 70 de milioane de locuitori fără să fie nevoie să importăm absolut nimic”.

    Invitată în cadrul emisiunii ”Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe”, prof. dr. Livia Vidu a vorbit despre potențialul agricol al României, dar și despre perspectivele zootehniei naționale.

    „Zootehnia este una dintre cele mai importante ramuri ale agriculturii. (…) Eu consider că zootehnia este un domeniu care va rămâne în actualitate atâta timp cât populația globului este într-o zonă de atenție din punct de vedere al asigurării necesarului de produse alimentare. Sunt zone ale Europei sau ale lumii care sunt favorizare, dar sunt și zone ale lumii unde oamenii nu își pot asigura masa zilnică. Pot să vă dau un exemplu. Cu ani în urmă, am fost la o întâlnire pe un program Erasmus în care au participat și colegi din Africa și atunci când am discutat despre posibilitatea de a realiza mobilități între țările noastre, profesorul dintr-o țară africană a fost: ar fi foarte bine să ne gândim cum să dezvoltăm armonios tineretul și din țările noastre, pentru că există necesitatea de a asigura cel puțin o masă pe zi fiecărui membru al comunității. Prin urmare, eu consider că zootehnia nu o să moară niciodată, dimpotrivă ar trebui să aibă noi abordări, să fie deschisă la tehnologizare, digitalizare, astfel încât să fim în pas cu ce va urma”, a declarat prof. dr. Livia Vidu.

    Două sisteme de creștere a animalelor în România

    Doctor în zootehnie, prof. Vidu a precizat că dezvoltarea sectorului de creștere a animalelor se face în România în două sisteme: sistemul intensiv industrial și sistemul tradițional.  De asemenea, aceasta a spus că trebuie să ținem cont de faptul că pământurile din România au un potențial uriaș de care ar trebui să ne folosim.

    „România este o țară particulară în Uniunea Europeană și noi trebuie să păstrăm această tradiție a țării noastre. Din punctul meu de vedere, trebuie să se păstreze cele două sisteme. Este vorba de sistemul intensiv industrial, care asigură în proporție de peste 95% hrana pentru populația din zonele urbane, dar și acea zonă tradițională în care familiile în gospodărie pot crește animale care să le asigure subzistența, dar care să le aducă și un venit în plus pentru dezvoltarea familiei. Prin urmare, așa trebuie să abordăm dezvoltarea zootehniei în România. Pe de altă, nu trebuie să neglijăm faptul că un studiu spunea că prin potențialul pe care pământul din România îl are, pășunile, terenurile cultivate pentru furaje, noi am putea să hrănim 70 de milioane de locuitori fără să fie nevoie să importăm absolut nimic. Este o bogăție pe care noi o avem și trebuie să o folosim”, a subliniat prof. dr. Livia Vidu.

    Prof. dr. Livia Vidu predă primul curs din România despre creșterea bivolițelor

    Primul curs din România de creșterea bubalinelor, predat de prof. dr. Livia Vidu

    Specialistă în creșterea bubalinelor, prof. dr. Livia Vidu a acordat întotdeauna o atenție deosebită acestei specii prea puțin promovată în România, dar cu o mare valoare economică. ”Mă gândeam zilele acestea că s-au împlinit 21 de ani de când predau la facultate un curs de creșterea bubalinelor. La eacel moment, când am început, eram singura facultate din țară care aveam un astfel de curs. Am plecat de la 228.000 de capete și azi cu greu mai atingem vreo 15.000 de capete de bubaline (bivolițe  – n.r.). Este o specie foarte rezistentă la condițiile de mediu, o specie care nu are nevoie de hrănire excepțională și o specie care poate asigura produse de lux. Din păcate, efectivele s-au redus foarte mult”, a transmis prof. dr. Livia Vidu.

    În cadrul dialogului cu dr. Radu Antohe, prof. dr. Livia Vidu și-a exprimat regretul că absolvenții de liceu nu se prea îndreaptă către facultățile de zootehnie. Ea a subliniat că, totuși, cei care aleg aceste facultăți sunt foarte pasionați.

    „Cel mai important lucru pentru o facultate este feedback-ul, să afli dacă absolvenții tăi au fost angajați și ce performanțe au. Noi facem eforturi să ne pregătim noi, astfel încât să putem la rândul nostru să pregătim studenții ca ei să fie puși la punct cu tot ce înseamnă tehnologie nouă care poate fi aplicată într-un anumit moment, o anumită fermă. Majoritatea colegilor merg la specializări în afara țării. Mâhnirea mea este că, din păcate, absolvenții de liceu nu mai vin spre facultățile de zootehnie. Se orientează poate după denumirea facultăților și dacă văd o facultate care are inclusă în nume profesia se și văd directori, inspectori, când vizualizează zootehnia văd vaca, porcul și vin mai puțini. Cei care vin, în general, sunt pasionați. Se angajează chiar din ultimul semestru al anului 4. Nu avem noi atâția absolvenți, cât ne solicită piața”, a precizat prof. dr Livia Vidu.

    Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe. Invitată: Prof. dr. Livia Vidu, USAMV București (08.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice

    Ultimele știri

    Teodor Aflat nu renunță la cultura care i-a lăsat un gust amar: sfecla de zahăr Exportul de ovine, reluat în forță! 13.000 de oi au plecat săptămâna trecută spre Maroc Medicii veterinari vor înființarea unei structuri naționale pentru combaterea epidemiilor din ferme