Prețul rapiței a coborât sub 500 euro/tonă. Scădere accelerată de 70 euro/tonă într-o săptămână
Angelica Lefter -Prețul rapiței a pierdut săptămâna trecută 70 de euro pe tonă, coborând sub pragul de 500 de euro pe tonă pe piața europeană, mai exact pe Bursa Euronext de la Paris.
Prețurile rapiței de pe piața futures (contracte deja încheiate între vânzători și cumpărători n.r) au scăzut sub 500 de euro pe tonă pentru prima dată din iunie 2021. Vineri, 10 martie, prețurile au continuat să scadă, iar din luna mai, se va începe tranzacționarea la doar 490 de euro pe tonă, același preț avându-l și noua recoltă, potrivit agrarheute.com.
Astăzi, luni, 13 martie, cotația cu care rapița a început noua săptămână de tranzacționare este 493 euro pe tonă pentru contractele cu livrare în mai, iar la rapița din noua recoltă, cotația MATIF este de 494,25 euro pe tonă, pe Bursa de la Paris.
Prețul rapiței, influența de cel al țițeiului
Analiştii au explicat că scăderea preţului la rapiță se produce odată cu scăderea vertiginoasă a preţurilor la ţiţei. Acestea din urmă au scăzut semnificativ pentru petrolul Brent (o piață de petrol tranzacționată fizic și financiar cu sediul în jurul Mării Nordului din Europa de Nord-Vest n.r) pe parcursul săptămânii și inclusiv vinerea trecută.
Ca urmare, presiunea prețurilor pe piața uleiurilor vegetale a crescut semnificativ, spun analiștii de la Agritel.
Prețul uleiului de rapiță a scăzut sub 1.000 dolari/tonă, adică 458,48 lei, în Rotterdam și continuă să scadă.
Prețurile la rapiță au scăzut săptămâna trecută cu 70 de euro pe tonă
În acest context, presiunea asupra prețurilor rapiței rămâne ridicată, care era de doar aproximativ 490 de euro pe tonă, echivalentul a 2.251,44 lei/tonă, în tranzacțiile în curs de vineri. În doar 14 zile de tranzacționare, prețurile la rapiță au scăzut cu 70 de euro, 344,11 lei, sau 12%.
În timp ce prețurile rapiței au atins un nivel record de aproape 1.100 de euro anul trecut, echivalentul a 5.407,40 lei, odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, prețurile au scăzut brusc și au potențialul de a scădea și mai mult până la sfârșitul acestui sezon, spun analiștii de la Strategie Grains.
Cu toate acestea, prețurile rapiței din Canada au fost afectate de scăderea prețului. Prețurile la rapiță au scăzut inițial acolo sub 800 CAD pe tonă joi și acum se tranzacționează doar la 779 dolari canadieni/tonă (530 euro/tonă = 2.605,38 lei/tonă ) în tranzacțiile în curs.
Un analist canadian a avertizat că prețurile rapiței ar putea scădea până la 750 dolari/tonă, adică 3.438,60 lei, într-o perioadă scurtă de timp.
Recolta mare și rapița ieftină din Ucraina au influențat prețurile mondiale
La sfârșitul lunii februarie, analiștii de la Strategie Grains și-au ridicat prognoza pentru producția de rapiță din Uniunea Europeană în 2023 la 19,6 milioane de tone, în creștere față de 19,5 milioane cu o lună mai devreme, se arată în raportul privind semințe oleaginoase.
Prognoza a fost acum ușor peste producția din anul precedent, care a fost dată la 19,5 milioane de tone.
Ușoara creștere preconizată a producției de culturi ar putea contribui la creșterea în continuare a stocurilor de rapiță sezonul viitor, rapița confruntându-se și cu concurența din partea florii-soarelui și a soia, se arată într-un comunicat al Strategie Grains.
De asemenea, se așteaptă ca stocurile de rapiță din Uniunea Europeană să crească în actualul sezon 2022-2023, deoarece oferta din aprovizionarea ieftină din Australia și în special aprovizionarea mare din Ucraina a depășit recent cererea, a mai spus Strategie Grains.
Între 1 iulie 2022 și 5 martie 2023, țările UE au importat aproximativ 5,67 milioane de tone de rapiță din țări terțe. Aceasta este o creștere de 2,2 milioane de tone sau 62% față de anul precedent.
Cel mai mare furnizor este Ucraina cu 2,9 milioane de tone sau 51% din volumul livrărilor. Urmează Australia cu 2,3 milioane de tone sau aproape 41% din livrări.
Până în prezent, 812.000 de tone de rapiță au ajuns în Germania, 858.000 de tone în Franța și 674.000 de tone în Polonia.