• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia este de acord cu prelungirea acordului pentru exportul de cereale, însă doar pentru 60 de zile

    Violina Gorcinschi -

    În urma negocierilor recente, Rusia a precizat că este de acord cu prelungirea acordului de cereale, însă numai pentru o perioadă de 60 de zile, punctând, în același timp, și că atitudinea ulterioară a statului federal rus va depinde de ridicarea sancțiunilor aplicate acestuia în ceea ce privește exportul de produse agricole și tranzitarea îngrășămintelor cu amoniac prin Ucraina.

    Rusia nu se opune prelungirii acordului de cereale privind transportul produselor agricole ucrainene prin Marea Neagră, însă doar pentru 60 de zile, a declarat ieri, luni – 13 martie, adjunctul ministrului de Externe, Serghei Verșinin. Ucraina nu este de acord cu această poziție, solicitând prelungirea contractului cu 120 de zile.

    „Partea rusă… nu se opune extinderii în continuare a „Inițiativei cerealelor” după expirarea acesteia pe 18 martie, însă doar pentru 60 de zile”, a scris Verșinin într-un comunicat citat de Reuters și AFP.

    vase pe mare
    Federația Rusă cere ridicarea sancțiunilor privind exporturile agricole (foto: digi24.ro)

    Rusia cere, în schimb, îndepărtarea sancțiunilor

    Potrivit acestuia, poziția ulterioară a Federației Ruse va depinde de „progresul real în furnizarea de produse rusești”, inclusiv de rezolvarea problemelor legate de plăți, logistică, asigurări, dezghețarea activităților financiare ale Federației Ruse și furnizarea de amoniac prin conducta Togliatti-Odessa.

    „Poziția noastră ulterioară va depinde de progresul concret în normalizarea exporturilor noastre agricole, nu în cuvinte, ci prin fapte”, a adăugat Verșinin, subliniind că sancțiunile impuse au creat o barieră în calea exporturilor de cereale și îngrășăminte ale țării.

    Lansarea conductei de amoniac rămâne un punct sensibil în afacerea cu cereale. După cum a raportat publicația Notebook , președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat, pe 16 septembrie 2022, că va aproba furnizarea de amoniac din Federația Rusă către portul Odessa în timpul schimbului de prizonieri, conform formulei „toți pentru toți”.

    „Sunt împotriva furnizării de amoniac din Federația Rusă prin teritoriul nostru. Voi face asta doar în schimbul prizonierilor noștri”, a spus Zelensky.

    Kremlinul considerat că această idee este nepotrivită, spunând că oamenii și amoniacul nu sunt același lucru.

    5 zile mai târziu, pe 23 septembrie, RTVI a raportat că, în ziua anunțului mobilizării parțiale în Rusia, a avut loc unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri de război cu Ucraina – 55 de soldați ruși s-au întors în patria lor în schimbul a 215 de soldați ucraineni, inclusiv luptători ai regimentului Azov (organizația este interzisă în Rusia), luați prizonieri în timpul asediului Azovstal la Mariupol. Moscova l-a mai primit și pe politicianul ucrainean Viktor Medvedchuk, cunoscut drept „ nașul lui Putin ”.

    Din cauza incapacităţii de a exporta materii prime şi produse, companiile private şi bugetul rus pierd „miliarde de dolari”, a informat British Financial Times.

    Ucraina este nemulțumită de răspunsul rușilor

    Potrivit Reuters, un înalt oficial al guvernului ucrainean implicat în discuții a declarat că Kievul consideră că prelungirea acordului cu 60 de zile este o încălcare a prevederilor acestuia.

    „Contractul stipulează clar că este posibilă prelungirea acestuia cu cel puțin 120 de zile. Pentru a-l prelungi cu 60 de zile, conținutul său trebuie schimbat”, a precizat reprezentantul de la Kiev.

    Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat reporterilor de la New York că „se face tot posibilul pentru a păstra integritatea și a asigura continuitatea acordului”, însă a precizat că nu intră în detalii și că vor veni mai multe răspunsuri de la Geneva.

    Acesta a explicat că ONU lucrează cu sectorul privat al Rusiei, cu Uniunea Europeană, Regatul Unit, Statele Unite și alte țări, pentru a facilita exporturile agricole rusești. El a subliniat, însă, că „multe dintre aceste probleme nu intră în competența decizională a Națiunilor Unite”.

    boabe de grau pe steagul ucrainei
    Inițiativa cerealelor, fragilă în contextul conflictului actual (foto: shutterstock.com)

    Inițiativa pentru cereale se desfășoară în condiții volatile

    Actualul acord, care are ca scop facilitarea exportului de produse agricole din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, expiră pe 18 martie.

    În iulie anul trecut, reprezentanții Ucrainei și Rusiei au încheiat două acorduri „în oglindă”, separate, cu Turcia și ONU, deblocând exportul de cereale ucrainene prin porturile Mării Negre. Pe 29 octombrie, Rusia a anunțat că se retrage din „inițiativa cerealelor” din cauza presupusului atac al Ucrainei asupra navelor de război rusești la Sevastopol, iar exporturile au fost oprite. Pe 17 noiembrie, însă, a fost anunțată o prelungire a contractului cu încă 120 de zile.

    La discuțiile de la Geneva au participat reprezentantul ONU pentru comerț, Rebeca Grynspan, și secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu