• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesajul transmis de Petre Daea astăzi la Consiliul de miniștri de la Bruxelles

    Roxana Dobre -

    Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale (MADR) a transmis la reuniuneaa Consiliului Agricultură și Pescuit, care are loc la Bruxelles, ce poziție are România în privința Regulamentului privind refacerea naturii care conține elemente privitoare la agricultură și silvicultură și revizuirea inițiativei UE privind polenizatorii.

    ”România consideră că principala prioritate a oricărei propuneri care implică sectorul agricol o reprezintă asigurarea securității alimentare. Iar din această perspectivă, obiectivele obligatorii propuse de Regulamentul privind restaurarea naturii trebuie raportate la contribuțiile de mediu deja existente la nivelul PAC, prin intermediul eco-condiționalității, în special GAEC 2 și GAEC 8, a eco-schemelor și a programelor ecologice, prin angajamentele în materie de Agromediu și climă”, a subliniat Petre Daea la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit care are loc astăzi, luni – 20 martie la Bruxelles.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar

    Ministrul Petre Daea participă la reuniunea Consiliului AgriFish

    Petre Daea: ”Trebuie să analizăm cu atenție prevederile Regulamentului de utilizare durabilă a pesticidelor”

    În continuarea discursului său, ministrul Agriculturii a făcut referire și la Regulamentul de utilizare durabilă a pesticidelor care, a susținul ministrul, ”trebuie analizat cu atenție”.

    ”Apreciez eforturile președinției de identificare a unor flexibilități de implementare la nivelul Regulamentului, dar o transformare de o asemenea anvergură presupune o modificare complexă care trebuie foarte atent cântărită. Susținem cu toții obiectivul privind inversarea declinului și refacerea populațiilor de polenizatori, însă trebuie să analizăm cu atenție prevederile Regulamentului de utilizare durabilă a pesticidelor, să stabilim în armonia de interese acele măsuri care să nu conducă la abandonul zonelor rurale și ar putea genera efecte economice sociale greu de cuantificat. Privind cu interes și implementare indicelui pentru stocurile de carbon organic din sol, care depinde însă în mare măsură de facturi externi independenți de activitățile fermierului”, a mai arătat Petre Daea astăzi la Bruxelles.

    Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, participă luni, 20 martie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care are loc la Bruxelles

    Ministrul Agriculturii: ”România estimează că vor fi costuri enorme generate de restaurare și recuperarea naturii”

    Ministrul Petre Daea a făcut o serie de precizări și cu privire la reumidificarea turbăriilor și obligațiile de nedeteriorare a habitatelor din afara Naturii 2000.

    ”Apreciem că asemenea obligații trebuie să nu piardă din vedere scopurile economice. Ele trebuie armonizate în interesul omului și al biodiversității. Practicarea paludiculturii (agricultura umedă și silvicultură pe turbării n.r) în zonele pretabile poate deveni o soluție sustenabilă privind realizarea unui asemenea scop, ținându-se seama evident de caracteristicile specifice ale statelor membre. Stabilirea termenilor și obligațiilor de nedeteriorare a habitatelor din afara Naturii 2000 se poate face ținând seama de efortul de care este capabil proprietarul. În acest sens considerăm necesar a se vedea posibilitatea prevederii unor măsuri compensatorii. România estimează că vor fi costuri enorme generate de restaurare și recuperarea naturii, de monitorizare a indicilor propuși de reumidificare a turbăriilor simultan cu asigurare unei producții alimentare suficiente, calitative și accesibile ca preț. În aceste condiții trebuie susținute din resurse exterioare politice agricole comune. Vă mulțumesc”, a conchis ministrul.

    Citiți și: Prima reacție a lui Daea în scandalul compensărilor UE: Este revoltător cum s-au împărțit banii! Voi discuta luni cu comisarul!

    Reamintim că MADR  a informat print-un comunicat remis sâmbătă, 18 martie, că Petre Daea, va participa luni, 20 martie 2023, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care are loc la Bruxelles.

    Pe agenda discuțiilor regăsesc subiecte de interes major pentru fermierii români, precum: situația piețelor agricole, aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii, pescuit și acvacultură, regulamentul privind refacerea naturii – elemente privitoare la agricultură și silvicultură, revizuirea inițiativei UE privind polenizatorii, raportul elaborat de grupul de reflecție european privind sectorul cărnii de porc.

    Tot astăzi, ministrul Petre Daea va avea o întrevedere cu comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul căreia va fi abordată tema identificării celor mai bune soluții privind sprijinul fermierilor afectați, ca urmare a conflictului din Ucraina.

    În dezbaterile din cadrul reuniunii Consiliului, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la pachetul de măsuri al Comisiei menite să sporească sustenabilitatea și reziliența sectorului de pescuit și acvacultură din UE.

    Consiliul va invita oficialii europeni la o dezbatere despre situația actuală a piețelor agricole internaționale ce se va axa pe relațiile cu principalii parteneri comerciali, pe actualele negocieri și provocări legate de comerț, inclusiv în contextul situației actuale din Ucraina.

    Președinția suedeză va furniza informații cu privire la implicațiile pentru agricultură și silvicultură în UE referitoare la propunerea de regulament privind refacerea naturii. Comisia va informa miniștrii cu privire la raportul elaborat de Grupul de reflecție european privind sectorul cărnii de porc și, totodată, va furniza informații cu privire la comunicarea sa recent publicată privind protecția speciilor polenizatoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații