• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii din Polonia, amenințat cu procese de către fermieri

    Violina Gorcinschi -

    Henryk Kowalczyk, ministrul Agriculturii din Polonia, este amenințat cu un val de procese pentru declarațiile de anul trecut în care îi asigura pe fermieri că prețul cerealelor va crește. Fermierii au avut de suferit după ce au fost sfătuiți de Henryk Kowalczyk să-și păstreze cerealele, așteptând creșterea prețurilor. Preconizările ministrului nu au fost confirmate, ba chiar au fost răsturnate de importul de cereale ucrainene, care i-au făcut pe agricultorii polonezi să rămână cu depozitele pline și cu buzunarele goale.

    Ministrul Agriculturii din Polonia, pus la zid de fermieri

    Din diverse părți ale Poloniei se anunță că fermierii nu intenționează să-l lase pe Henryk Kowalczyk, ministrul Agriculturii, să uite de declarațiile de anul trecut prin care îi sfătuia să se abțină la vânzarea cerealelor asigurându-i că prețurile vor crește. Mulți fermieri i-au dat crezare și și-au păstrat marfa în depozite. Planurile le-au fost date peste cap atunci când au fost importate cereale din Ucraina, iar fermierii au rămas cu stocurile pline.

    „Am numărat cel puțin șase apariții publice ale lui Henryk Kowalczyk în calitate de viceprim-ministru și șef al Ministerului Agriculturii, în care a susținut că fermierii ar trebui să depoziteze cereale pentru că prețurile de achiziție vor crește. El a spus asta în calitate de reprezentant al guvernului polonez și i-a indus în eroare pe fermieri și i-a expus la pierderi teribile”, a precizat, potrivit Farmer.pl Bronisław Węglewski, președintele Camerei de Agricultură a Voievodatului Łódź.

    Președintele conducerii locale de la Łódź a declarat și el că ministrul a vorbit cu prea multă convingere, în calitate de autoritate publică ce inspiră încredere, iar oamenii, bazându-se pe preconizările acestuia, au avut de suferit.

    „Credem că în fața a ceea ce s-a întâmplat pe piața poloneză de cereale și în fața situației dramatice în care s-au aflat fermierii, ministrul ar trebui să fie tras la răspundere pentru cuvintele sale și să suporte consecințele. De aceea, luăm în considerare să-l ducem pe Henryk Kowalczyk în instanță și sunt gata să acopăr costurile pentru aducerea acestui proces din propriul meu buzunar”, a mai spus Węglewski.

    un depozit de cereale
    Fermierii polonezi au rămas cu magaziile pline după importurile de cereale ucrainene (foto: greg.ro)

    Fermierii din Swietokrzyskie, indignați de situație

    Fermierii din Voievodatul Świętokrzyskie au în vedere și o acțiune colectivă împotriva ministrului Agriculturii. Acest anunț a apărut anul trecut, în timpul protestului fermierilor din Kielce.

    „Fermierii din Świętokrzyskie iau în considerare introducerea unei acțiuni colective împotriva lui Henryk Kowalczyk pentru că se simt înșelați. L-am crezut eu însumi pe ministru și am rămas cu grânele, pe care astăzi nu am cui să le vând la un preț care să acopere costurile de producție”, a recunoscut Artur Konarski, președintele RI „Solidaritate” din Voievodatul Świętokrzyskie.

    Se pare că ministrul nu a fost prevăzător, nu a analizat negocierile experților, dar și-a exprimat părerea cu încredere 100% că cerealele merită să fie depozitate, pentru că prețurile de achiziție vor crește. Astfel, a i-a determinat pe fermieri să ia decizii nefavorabile care au dus la pierderi financiare, conform lui Konarski.

    Situație fără precedent

    Cazul procesului împotriva șefului ministerului urmează să fie unul dintre subiectele următoarei ședințe a consiliului de administrație al RI „Solidaritatea” Świętokrzyskie. Sindicaliștii din Świętokrzyskie și Łódź nu sunt singurii cu această părere. Voci similare, care cer ca șeful ministerului să fie tras la răspundere, apar printre fermierii și organizațiile agricole din toată țara.

    Fermierii polonezi nu vor ierta niciodată acest lucru ministrului, iar dacă vor merge mai departe cu demersurile, vor începe procese fără precedent în istoria Poloniei moderne. Cert este, de asemenea, că dacă Guvernul nu compensează efectiv fermierii pentru pierderile suferite și nu oprește inundarea pieței interne cu cereale din Ucraina, este puțin probabil că agricultorii vor mai avea încredere în autorități.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius