• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii polonezi au blocat din nou granița cu Ucraina!

    Violina Gorcinschi -

    Fermierii polonezi au blocat din nou frontiera cu Ucraina în semn de protest față de importurile ieftine care vin din țara vecină și îi falimentează. Este al doilea protest organizat în Polonia la punctele de frontieră cu Ucraina.

    Granița polono-ucraineană din Dorohusk a fost blocată astăzi, joi – 16 februarie, de fermieri. Este pentru a doua oară în acest an când frontierele sunt boicotate de agricultorii nemulțumiți, prima acțiune desfășurându-se pe 2 februarie la mai multe puncte de graniță.

    De data aceasta, acțiunea fermierilor este autorizată pentru 48 de ore, iar la protest erau prezente, la data redactării acestei știri, aproximativ 50 de persoane, cu peste o duzină de tractoare și câteva zeci de mașini de pasageri, iar numărul participanților este în creștere.

    Oamenii legii au anunțat că protestul fermierilor polonezi a cauzat dificultăți de circulație pe drumurile care duc la punctul de trecere a frontierei Poloniei cu Ucraina, în Dorohusk. Coada de camioane formată înainte de trecerea frontierei din Dorohusk a ajuns la aproximativ 4 km, iar transportatorii care merg în Ucraina sau părăsesc Ucraina prin Dorohusk sunt nevoiți să aleagă alte puncte de trecere a frontierei.

    Purtătorul de cuvânt al Camerei Administrației Fiscale din Lublin, Michał Deruś, a informat că, în această dimineață, aproximativ 300 de camioane își așteptau plecarea din Polonia către Ucraina la trecerea Dorohusk, cu un timp de așteptare de 14 ore. La intrarea în Polonia, la coada pentru inspecția veterinară erau aproximativ 260 de camioane, iar timpul de așteptare a fost de 10 ore.

    De ce protestează fermierii polonezi

    Fermierii polonezi se confruntă de mult timp cu probleme pe piața cerealelor. Importul necontrolat de cereale din Ucraina și scăderea prețurilor pe piețele internaționale au pus agricultura poloneză într-o situație foarte dificilă. Fermierii încearcă de câteva luni să ajungă la un acord cu guvernul. Până acum, însă, nu au avut succes. Întâlnirile și soluțiile ulterioare propuse de Ministerul Agriculturii sunt, în opinia acestora, ineficiente.

    Cerințele fermierilor nu se schimbă

    Printre cererile cu care au ieșit în stradă se numără controlul asupra importului de produse ucrainene, nu numai cerealele, deși acestea ar fi cea mai mare problemă . Fermierii subliniază că piețele de păsări de curte și de lactate vor fi și ele afectate în curând acest lucru.

    „Se întâmplă deja. Piața noastră nu este afectată numai de cerealele de calitate îndoielnică, ci și de uleiuri, păsări de curte și fructe. Este o problemă pentru noi toți, iar guvernul nu pare să o vadă”, au spus fermierii.

    „Pe mesele noastre apar pui crescuți cu încălcarea reglementărilor în vigoare din Uniunea Europeană. În brutării, rulourile sunt făcute din făină care provine din cereale ucrainene. Cereale cu micotoxine, cultivate fără linii directoare sau restricții privind utilizarea pesticidelor. Chiar dacă carnea poloneză ajunge pe mesele noastre, nu putem fi siguri”, au adăugat aceștia

    fermieri cu steagurile Poloniei si tractoare
    Polonezii s-au săturat de criza de pe piața agricolă (foto: farmer.pl)


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar