Comerţ alimentar

Un fermier din satul lui Marin Preda ne învață cum să deosebim ceapa românească de ceapa de import

Ceapa românească se mai găsește doar în piețe sau în curțile țăranilor care nu au renunțat la soiul pe care îl cultivau părinţii și bunicii lor. Dacă unii cumpărători se întreabă cum se face că ceapa pe care o cumpără din supermarketuri nu are aceeași dulceaţă ca cea din trecut, explicația este simplă: este din import sau chiar dacă e crescută în țara noastră, sămânța este una străină.

Aurel Simion din Siliștea Gumești, satul lui Marin Preda, vinde în Piața Obor ceapă despre care este mândru să spună că este soi 100% românesc. Pe terenurile deținute în Teleorman, alături de familia sa, fermierul cultivă ceapă și varză și apoi le aduce în București la vânzare.
Micul fermier ne-a dezvăluit care sunt secretele cepei românești și cum o deosebim de cea străină. ”În primul rând, ceapa românească este mai turtită, cumva plată, spre deosebire de cea străină care este rotundă și uniformă. De asemenea, cea românească este de cele mai multe ori diformă, nu foarte aspectuoasă și are diferite mărimi iar când o tai, înăuntru nu este simetrică, totuși acest aspect necomercial nu o face mai puțin gustoasă decât cea străină”, a explicat Aurel Simion.

Producătorul de ceapă a mai prezentat și diferențele de gust și textură dintre cele două tipuri de ceapă. ”Ceapa plată românească este mult mai dulce, mai moale, iar când o toci pentru gătit se pasează mai ușor, în timp ce cea străină este mai tare, mai iute și se cristalizează la gătit”.
Întrebat de clienții săi și dacă aceștia fac diferența dintre soiurile de ceapă, Aurel Simion spune că doar cei mai în vârstă știu că ceapa lui e românească și fac deosebirea, în timp ce cei mai tineri o cumpără pentru că și-au dat seama de faptul că are gust mai bun.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!