• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Exclusiv | Document Bruxelles: Despăgubiri de 10,05 mil. euro pentru România, plata până pe 30 septembrie

    agrointeligenta.ro -

    Document exclusiv privind despăgubirile pe care ar urma să le primească fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă prevederile proiectului de regulament prin care agricultorii români ar urma să primească un ajutor de numai 10.050.000 de euro din fondul de criză al Uniunii Europene.

    Un draft regulamentului, în forma sa ce urmează să fie oficializată prin semnătură, ne-a fost transmis, din surse conectate la nivelul Comisiei Europene. Conform documentului, redactat în limba engleză, ajutorul excepțional ce ar urma să fie acordat celor trei state membre – România, Bulgaria și Polonia va totaliza 56.300.000 de euro pentru ”a oferi sprijin excepțional fermierilor care produc cereale și semințe oleaginoase menționați în anexă, în condițiile prevăzute în prezentul regulament”.

    Comisia Europeană a alocat un buget foarte mci pentru despăgubirea fermierilor români

    Plățile către fermieri trebuie să nu denatureze piața

    ”Bulgaria, Polonia și România utilizează sumele menționate (…) pentru măsurile care vizează compensarea fermierilor pentru pierderea economică datorată creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în regiunile afectate. Măsurile se iau pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii care țin cont de pierderile economice suportate de fermierii afectați și asigură că plățile rezultate nu provoacă nicio denaturare a pieței sau a concurenței”, se arată în document.

    Termenul de plată pentru ajutor ar fi 30 septembrie, iar dacă se depășește această dată, depășirea ei făcând plățile neeligibile pentru ajutorul din partea UE. ”Măsurile prevăzute de prezentul regulament pot fi cumulate cu alte sprijinuri finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală”, se arată în document, ceea ce înseamnă că ajutorul nu afectează încasarea subvențiilor sau accesarea fondurilor europene.

    Conform draftului de regulament, cheltuielile Uniunii nu depășesc o sumă totală de:
    – 16 750 000 euro pentru Bulgaria;
    – 29 500 000 euro pentru Polonia;
    – 10 050 000 euro pentru România.

    Plățile vor trebuie finalizate până pe 30 septembrie

    ”Bulgaria, Polonia și România pot acorda ajutor național suplimentar pentru măsurile luate în temeiul articolului 1 până la maximum 100 % din suma corespunzătoare (…), pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile rezultate să nu cauzeze nicio denaturare a pieței sau a concurenței”, se arată în document, care menționează că termenul de 30 septembrie pentru plată se aplică și suplimentării acordate de statul membru din bugetul național. Reiese, astfel, că sprijinul total ce poate fi plătit fermierilor români este de 20.100.000 de euro.

    Aceeași sursă prevede și că, ”fără întârziere și cel târziu la 30 iunie 2023, Bulgaria, Polonia și România notifică Comisiei următoarele:
    (a) o descriere a măsurilor care trebuie luate;
    (b) criteriile utilizate pentru a determina metodele de acordare a ajutorului și justificarea distribuirii ajutorului între fermieri;
    (c) impactul preconizat al măsurilor în vederea compensării fermierilor pentru pierderile economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina;
    (d) acțiunile întreprinse pentru a verifica dacă impactul prevăzut al măsurilor este atins;
    (e) acțiunile întreprinse pentru a evita denaturarea concurenței;
    (f) prognoza pentru plățile cheltuielilor Uniunii defalcate pe lună până la 30 septembrie 2023;
    (g) nivelul sprijinului suplimentar acordat”.

    ”Până la 15 mai 2024, Bulgaria, Polonia și România notifică Comisiei cu privire la sumele totale plătite pe măsură, după caz, defalcate pe ajutorul Uniunii și pe ajutoarele naționale suplimentare, numărul și tipul de beneficiari și evaluarea eficacitatea măsurii”, mai arată draftul de regulament.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!