Mixul de trei produse cu care puteți stropi pomii primăvara
Roxana Dobre -Mixul de trei produse cu care puteți stropi pomii primăvara. Stropirile aplicate la momentul potrivit pomilor fructiferi sunt esențiale pentru o livadă productivă și sănătoasă. Calendarul aplicării acestor substanțe trebuie aplicat cu exactitate astfel încât produsele cu care stropim să ajute pomul în faza de vegetație în care se află. Dar și combinațiile de produse sunt esențiale astfel că recomandările specialiștilor sunt extrem de importante în această perioadă.
În acest articol:
Alexandru Chiriță, Director zonal de vânzări în cadrul Alcedo, a explicat în cadrul rubricii ”În Grădina Danei”, din cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 16 martie, cum se fac primele stropiri de primăvară astfel încât să ne asigurăm că sunt eficiente. Acesta a dezvăluit și care este mixul ideal de produse pe care le putem aplica în livadă în această perioadă.
”Este momentul cel mai târziu la care noi putem aplica tratamentele de iarnă (primele tratamente de primăvară), tratamente pe care noi le putem face cu produse pe bază de cupru (Alcupral 50 PU). Aceste tratamente cu produse pe bază de cupru le putem face începând cu căderea frunzelor – să intervenim din toamnă sau în ferestrele din iarnă, ferestrele călduroase când afară avem 7-8 grade și nici noaptea să nu fie foarte rece ca să nu înghețe pentru că soluția îngheață și își pierde efectul”, a explicat specialistul pentru rubrica ”În Grădina Danei”.
Pașii obligatorii pentru tratamente de primăvară la pomi
Alexandru Chiriță, specialistul Alcedo a dezvăluit și care sunt pașii importanți pe care trebuie să îi respectăm la aplicarea tratamentelor pentru pomii fructiferi, astfel încât stropirile să fie eficiente pentru livadă.
”Trebuie să respectăm anumiți pași. Cel mai important este să avem afară temperatura exterioară de peste 5 grade Celsius și condiții optime. Prin condiții optime înțelegem să nu bată vântul și să nu avem precipitații în timpul sau imediat după aplicare circa 6-8 ore. Ideal ar fi 24 de ore. Să nu bată vântul pentru că altfel, substanța pe care o aplicăm nu va mai ajunge pe pomi, va ajunge în aer sau pe noi. Trebuie să avem echipament de protecție, mască, ochelari și haine pe care ulterior pe spălăm. Deci nu folosim hainele de stradă”, a arătat specialistul.
Citiți și: Folosirea insecticidelor iarna în livadă este necesară?
Mix de trei produse pentru stropirea pomilor primăvara
Lista substanțelor pe care le aplicăm pomilor fructiferi este variată dar când alegem produsele pentru livadă trebuie să ținem cont de anumite reguli pentru aplicare. Astfel, recomandarea lui Alexandru Chiriță, este ca tratamentul cu cuprice să se facă separat iar tratamentul cu ulei și insecticid, separat. Mixul de produse pe care acesta le recomandă este format din cupricul Alcupral, 50 PU uleiul horticol N-Oil și insecticidul Mospilan 20 SG.
Doza recomandată pentru folosirea a 10 litri de apă este de o doză de 100-150 ml ulei horticol, iar insecticid 3 sau 4,5 grame.
”Nu contează amestecul pe care îl faceți pentru că acest produs (Alcupral 50 PU) este omologat pentru absolut toți pomii fructiferi, inclusiv putem aplica și pe vița de vie. Recomandarea mea este ca tratamentul cu cuprice să se facă separat, iar tratamentul cu ulei și insecticid, separat. Cupricul (Alcupral 50 PU) vă ajută să protejezi pomul împotriva bolilor – făinărilor, focului bacterian. După cupric (Alcupral 50 PU) veniți cu uleiul (N-Oil) în amestec cu insecticidul (Mospilan 20 SG). Puteți folosi un adjuvant și este un produs pe bază de ulei vegetal. Rolul acestui amestec (N-Oil și Mospilan 20 SG) este de a asfixia ouăle dăunătorilor, acarienilor pe scoarță”, a mai completat specialistul de la Alcedo.
Cum se face stropirea corectă a pomilor fructiferi primăvara
Stropirea se face prin îmbăierea pomului din abundență astfel încât produsele să pătrundă pe fiecare parte a acestuia.
”Trebuie îmbăiat pomul foarte bine, o stropire temeinică pentru a avea rezultate bune și să avem și ce fructe să mâncăm când le recoltăm. După cum observați în această livadă tăierile au fost deja efectuate, tratamentul cu cupric a fost făcut iar acum se va interveni cu uleiul (N-Oil) în amestec cu insecticidul (Mospilan 20 SG). Nu ne oprim cu o singură stropire și să avem pretenții să avem fructe sănătoase și neviermănoase. Trebuie să facem 8-10 tratamente într-o livadă pentru a avea un fruct frumos și sănătos”, a explicat Alexandru Chiriță.
Apa utilizată la tratamentele pomilor este importantă
Și apa cu care se fac amestecurile pentru soluțiile aplicate în livadă este esențială. Acesta trebuie să aibă un pH potrivit și necesită analize la un laborator specializat.
”Este foarte importantă apa pe care o folosim la stropiri. Ideal ar trebui să facem o analiză a apei cu care facem tratamentele fitosanitare pentru că dacă avem o apă cu un pH nepotrivit, eficacitatea produselor scade. Trebuie o apă curată și luăm exemplul atomizorului sau al vermorelului. Completăm până la jumătate din volumul necesar de apă, punem produsul sau produsele în doza recomandată după care completăm cu apă și ne apucăm de treabă. Dar le și amestecăm. Scuturăm atomizatorul ca să se amestece. Ele se dizolvă destul de ușor în apă. Pomicultorii interesați de mai multe detalii mă pot contacta pe mine sau pe colegii mei iar toate instrucțiunile de folosire a acestor produse și în general a produselor de uz fitosanitar se regăsesc pe ambalaj”, a mai spus specialistul.
În Grădina Danei, realizată de Dana Constantinescu, se difuzează pe TVR 1 în fiecare joi, de la ora 10:30 și se publică în online duminica, de la ora 10:00, pe pagina de Facebook Agrointeligența și pe www.agrointel.ro.
În Grădina Danei. Trei produse pentru stropirea pomilor primăvara