• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul UE pentru Agricultură: Prețul grâului nu urca la 1.500 lei/tonă, chiar dacă se încheie războiul din Ucraina

    Angelica Lefter -

    Oprirea importurilor din Ucraina nu garantează o creștere a prețurilor cerealelor pe piața internă din Polonia, le-a transmis fermierilor comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

    În încercarea de a calca spiritele în rândul agricultorilor din Polonia, comisarul Janusz Wojciechowski a avut o întâlnire cu aceștia lângă localitatea Kutno, prilej cu care le-a comunicat agricultorilor că și dacă războiul din Ucraina se va încheia, este posibil ca prețurile la cereale să nu crească, contrar așteptărilor lor, arată Farmer.pl.

    Principalele teme dezbătute de comisarul european Wojciechowski cu fermierii, vinerea trecută, pe 17 martie, în Strzelce lângă Kutno, au fost legate de măsurile pentru agricultură în noua Politică Agricolă Comună (PAC), problemele de reducere a emisiilor și de protecție a plantelor și, mai ales, modalități de contracarare a crizei cauzate de importurile excesive de cereale ucrainene în Polonia.

    Discuția de la Strzelce a fost dominată de problema inundării pieței poloneze cu cereale și alimente din Ucraina, dezbaterea fiind însoțită de cele mai mari emoții și de o clară diferență de opinii.

    Războiul din Ucraina a influențat major piața cerealelor

    Janusz Wojciechowski le-a reamintit fermierilor că granițele pentru cereale din Ucraina nu au fost deschise brusc de guvernul polonez, doar că atât timp cât porturile de la Marea Neagră au fost deschise, exporturile de cereale pe uscat pur și simplu nu au funcționat. În 2021 au fost înregistrate recolte record în Ucraina, în timp ce în majoritatea țărilor UE recoltele au fost scăzute din cauza secete. Ca atare, Europa sa bucurat de cereale ieftine din est.

    Comisarul Wojciechowski a susținut că prețul cerealelor a crescut după izbucnirea războiului, pentru că așa a reacționat piața globală.

    Acum, însă, prețul grâului nu va crește la 1.500 zloți polonezi/tonă (echivalentul a 1.564 lei) când se vor închide granițele, deoarece grâul costă 1.200 zloți polonezi (echivalentul a 1.251 lei) la bursa din Paris, a menționat comisarul european pentru Agricultură.

    În opinia sa, prețul de pe bursa Matif este cel care determină prețurile de cumpărare în Polonia.

    Nu trebuie așteptate creșteri de preț și pentru că Ucraina încă exportă aproximativ 60% din cereale prin Marea Neagră, iar piața mondială este inundată de cereale ieftine din Rusia, pentru care alimentele au devenit o armă în războiul cu Occidentul.

    ”Nu va exista consimțământ pentru suspendarea importului de cereale din Ucraina, pentru că ar trebui exprimat de 27 de țări”, a argumentat Wojciechowski.

    Fermierii polonezi au altă viziune asupra prețurilor cerealelor

    Situația pieței din Polonia este văzută diferit de fermierii care au venit să se întâlnească cu comisarul pentru Agricultură. ”10 milioane de tone de cereale sunt în depozitele fermierilor polonezi, iar traderii au depozite pline”, i-a răspuns comisarului reprezentantul AGROunia.

    Pe bursa MATIF, grâul este la 1.300 zloți polonezi (echivalentul a 1.356 de lei), iar în regiunea Lublin sub 900 zloți polonezi (adică 938 lei) și există o problemă cu vânzările.

    ”Firmele cumpărătoare spun că nu le pasă de Matif, pentru că au stocuri făcute pe un an. Dacă nu vrem să vindem, vor cumpăra din Ucraina. Dacă intrăm la recoltare cu stocurile curente din ferme, va fi o tragedie”, a spus fermierul.

    În discuție a apărut și problema calității cerealelor tehnice. Fermierii au subliniat că exportul de alimente poloneze devine discutabil în fața calității necontrolate a cerealelor importate din Ucraina.

    Fermierii au mai subliniat că importurile din Ucraina privesc nu numai cerealele, ci și rapița, carnea de pasăre și produsele lactate.

    Fermierii polonezi se bazează pe ajutorul de la UE de 30 de milioane de euro

    Janusz Wojciechowski a spus în Strzelce că situația proastă de pe piața poloneză de cereale poate fi acum remediată doar prin ajutorul UE și sprijinul de la bugetul național.

    După cum a dat asigurări, Polonia poate conta pe 30 de milioane de euro de la UE și acest ajutor este deja acordat.

    După cum a subliniat el, a fost doar pentru a doua oară în istorie când a fost activată rezerva de criză în UE. Guvernul polonez poate oferi fermierilor de două ori mai mult. ”Ar putea fi acordate subvenții pentru depozitare sau alte forme de sprijin, rămâne la latitudinea guvernului să decidă”, a explicat comisarul.

    Ajutorul financiar este în prezent, în opinia lui Janusz Wojciechowski, singura soluție sensibilă și realistă. De cealaltă parte, fermierii polonezi spun că subvențiile pentru depozitare sunt o soluție riscantă, deoarece nimeni nu poate garanta că prețurile cerealelor vor crește în câteva luni.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till