• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decoct de cartofi – rețeta pentru răsaduri puternice și sănătoase

    Violina Gorcinschi -

    Decoct de cartofi – rețeta pentru răsaduri puternice și sănătoase. Grădinarii fără experiență, dar și cei mai avansați, se lovesc deseori de problema alungirii răsadurilor de roșii. Deși plăntuțele au un început promițător, între timp își pierd vigoarea, iar tulpinile se subțiază. Cauzele pot fi multiple, însă una dintre acestea este lipsa nutrienților. Dacă celelalte condiții de plantare și îngrijire au fost îndeplinite, atunci puteți încerca udarea răsadurilor cu decoct de cartofi, pentru a le oferi plantelor nutrienții necesari, printr-o rețetă simplă.

    Rețetă de decoct de cartofi pentru răsaduri

    Cheia recoltelor bogate se află la începutul procesului de creștere, și anume în perioada răsadurilor. Plantele, dacă nu sunt îngrijite cum trebuie, pot să cadă pradă bolilor, dar și alungirii răsadurilor și, ulterior, ofilirii. Pe lângă lumină, sol și o irigare corectă, răsadurile au nevoie și de hrană. Decoctul de cartofi este una dintre cele mai simple și ieftine soluții pentru această problemă.

    La 30 de zile de la plantare, răsadurile de roșii se udă cu un simplu decoct de cartofi. Acesta saturează roșiile cu toate substanțele nutritive de care au nevoie. Pe lângă avantajul prezentat, există și alte beneficii datorate acestei utilizări:

    – crește rezistența la stres și la frig;

    – crește rezistența la boli și dăunători și

    – stimulează fotosinteza.

    Cartofii sunt cele mai bogate în potasiu dintre legume. În timpul fierberii, potasiul iese din cartofi și este eliberat în apă. Apa în care au fiert, reprezintă un excelent îngrășământ bogat în potasiu – exact ceea ce au nevoie plantele tinere. În plus, este un îngrășământ natural și ecologic.

    Veți avea nevoie de câțiva cartofi și de apă în care să îi fierbeți.

    o oala cu apa in care au fiert cartofii
    Rețeta decoctului de cartofi (foto: retete-usoare.eu)

    Modul de preparare:

    1. Luați câțiva cartofi. Puneți-i într-o oală, fără să-i curățați de coajă.

    2. Acoperiți-i cu apă și puneți-i pe foc, fără să adăugați sare.

    3. Gătiți-i până când sunt aproape gata, timp de aproximativ 20 de minute în total, adică +\- 7-8 minute după ce au dat în clocot.

    4. Scurgeți cartofii și lăsați lichidul în care au fiert să se răcească.

    5. Udați răsadurile cu decoctul de cartofi ca și cum ar fi apă obișnuită, O dată la 7 zile. Fertilizați răsadurile până când le veți planta în aer liber sau în solar.


    Te-ar mai putea interesa

    AGROINTERVIU. Cătălin Grigoriu, Moldova Farming: ”Sunt extrem de multe ferme la vânzare. Doar noi am primit oferte să cumpărăm circa 100.000 ha. Insolvențele cresc alarmant la distribuitori” Prețul cireșelor la poarta fermei. Cât costă un kilogram de cireșe direct de la producător Record mondial stabilit la arătură cu un tractor autonom AgXeed

    Ultimele știri

    Șeful ANSVSA – discuții pe linia de graniță despre importul produselor agroalimentare din Ucraina De la cod de caniculă la ploi cu tunete și fulgere Vremea se strică pe final de săptămână MADR a publicat Catalogul ISTIS 2025 cu toate soiurile din România, un document util fermierilor