• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul polonez nu cedează și a făcut anunțul oficial: Grosul banilor pentru Polonia, firimituri pentru România!

    agrointeligenta.ro -

    Comisarul european Janusz Wojciechowski nu cedează. Oficialul polonez a confirmat cele mai sumbre estimări privind plata compensațiilor pentru fermierii afectați de importurile ieftine din Ucraina. Grosul banilor ar urma să ajungă la fermierii polonezi, în timp ce agricultorilor din România le revine cea mai mică sumă.

    Conform unui comunicat oficial, comisarul Janusz Wojciechowski a prezentat propunerea Comisiei miniștrilor agriculturii la reuniunea de astăzi a Consiliului Agricultură. În valoare de 56,3 milioane de euro, finanțat din rezerva agricolă, acest sprijin ar trebui să compenseze fermierii afectați pentru pierderea economică datorată creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase și să limiteze impactul dezechilibrelor din piață asupra deciziilor lor de plantare.

    Fermierii din țările învecinate cu Ucraina și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele importurilor crescute de cereale și semințe oleaginoase ucrainene pe piețele locale. Perturbațiile comerciale cauzate de agresiunea rusă nu ar trebui să vină în detrimentul fermierilor din țările vecine.

    Conform sursei citate, pe baza evaluării transmise de statele membre în cauză, Comisia a analizat situația, examinând oferta excesivă de produse la nivel național și regional, precum și posibilul impact asupra prețurilor producției naționale. A fost luată în considerare și presiunea asupra lanțurilor de aprovizionare, care cântărește prețurile și oportunitățile de piață pentru fermierii din apropierea graniței, în special pentru România.

    ”Ajutorul financiar va fi distribuit celor trei state membre care îl vor distribui apoi fermierilor cât mai curând posibil. Comisia propune să aloce 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 milioane de euro Bulgariei și 10,05 milioane de euro României. Cele trei țări pot completa acest sprijin UE până la 100% cu fonduri naționale, ceea ce ar reprezenta un ajutor financiar total de 112,6 milioane de euro pentru fermierii în cauză”, se arată în comunicare.

    Plățile către fermieri, până pe 30 septembrie 2023

    Comisia se așteaptă ca plățile către fermieri să fie efectuate până la 30 septembrie 2023, cele trei țări notificând, de asemenea, Comisiei cum au fost distribuite fondurile și cum i-au ajutat pe fermieri, printre altele.

    Proiectul de măsură al Comisiei, sub forma unui regulament de punere în aplicare, este în prezent în discuție cu statele membre, care îl vor vota în cadrul ședinței Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, programată pentru 30 martie. Dacă măsura va fi aprobată, aceasta va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la începutul lunii aprilie și va intra în vigoare a doua zi după publicarea acesteia, astfel încât Bulgaria, Polonia și România să o poată implementa fără întârziere.

    Comisia europeană sprijină fermierii din Ucraina să cultive cereale și semințe oleaginoase atât de necesare pentru întreaga lume și să faciliteze exporturile acestora, în special prin canalele de solidaritate și inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, și eliminând temporar toate taxele și cotele asupra lor. exporturi. Comisia este pe deplin angajată să continue să sprijine Ucraina în aceste vremuri dificile, în timp ce monitorizează impactul agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra fermierilor din UE.

    Pentru a atenua consecințele agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei pentru și pentru a sprijini fermierii din UE, Comisia a introdus, de asemenea, un set cuprinzător de măsuri, în urma Comunicării Comisiei privind protejarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare:


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd